Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Μουζάλας: Δεν θα φύγουν οι μετανάστες ( και οι λίγοι πρόσφυγες) από τα νησιά

Την παραμονή των προσφύγων στα νησιά παραδέχτηκε ουσιαστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στη Βουλή στο ....
πλαίσιο επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ για το προσφυγικό. Ο κ. Μουζάλας ομολόγησε ότι αν οι πρόσφυγες φύγουν από τα ελληνικά νησιά τότε υπάρχει περίπτωση να κατάρρευση η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας.

«Μια εύκολη λύση θα ήταν να φύγουν από τα νησιά, να πέσει η συμφωνία. Αν τους πάρουμε πέφτει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι πλέον αλλάζουν και οι ροές. «Ενώ είχαμε στην αρχή 80% προσφυγικό τώρα είναι 70-75% μεταναστευτικό. Αυτό δοκιμάζει τους νησιώτες και τους νοικοκυραίους πρόσφυγες», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις λύσεις που εξετάζει υπογράμμισε: «Προτείνουμε και προσπαθούμε την αποσυμφόρηση των νησιών παίρνοντας αυτούς που κρίνεται ότι απαγορεύεται να επιστραφούν στην Τουρκία. Ξεκινήσαμε εδώ και 20 ημέρες αλλά η μετακίνηση δεν μπορεί να γίνει μαζικά γιατί δημιουργεί άλλα προβλήματα. Θα γίνει σιγά σιγά. Θα μεταφέρουμε επίσης τα ασυνόδευτα ανήλικα»

Παράλληλα, όπως εξήγησε, το πλάνο είναι να διπλασιαστεί η δύναμη στα νησιά μέσα στον Οκτώβριο και να ζητήσει 400 ανθρώπους ακόμα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο. «Αν γίνει αυτό, θα καταφέρουμε να έχουμε 150 επιστροφές την εβδομάδα. Θα πρόκειται για μικρή ανακούφιση στα νησιά και ένα μήνυμα για δουλεμπόρους», δήλωσε.

Λίγο νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Κατσαφάδος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει και στους τέσσερις άξονες που δημιουργούνται από το μεταναστευτικό και συγκεκριμένα στην ανθρωπιστική προσέγγιση του θέματος, στην εθνική ασφάλεια, στις οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις που δημιουργούνται στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στις διεθνείς σχέσεις της χώρας σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή και παγκόσμια διάσταση του προβλήματος.
«Δεν μπορεί να αισθάνεστε περήφανοι για τους καταυλισμούς της Ειδομένης, του Πειραιά, αλλά και για τους καταυλισμούς στη Χίο, Μυτιλήνη και σε άλλες περιοχές, όπου έχει αναπτυχθεί η εγκληματικότητα. Αποτύχατε στην αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνική επίπτωσης στο εσωτερικό της χώρας. Η διαχείριση του μεταναστευτικού έγινε μία τεράστια μπίζνα σε απευθείας αναθέσεις. Στήθηκε ένα πάρτυ γύρω από τις ΜΚΟ», τόνισε.

Αλέξανδρος Διαμαντής /Liberal

Σχόλιο: Εντάξει δεν θα φύγουν, αλλά στην Λέσβοι θα πάρουν ....Νόμπελ!