Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Bild: Ο Τσίπρας άρχισε πάλι τα κόλπα

Κεντρικό πρόσωπο στα ελληνικά θέματα, όπως παρουσιάζονται στον γερμανόφωνο Τύπο, αποτελεί και σήμερα ο Γιάνης ....
Βαρουφάκης. Ταυτόχρονα, οι σχολιαστές αναφέρονται εκτενώς στις τελευταίες εξελίξεις στην Αθήνα.
Δυσοίωνο προβλέπει το μέλλον των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σε άρθρο στην online έκδοσή της, κάνοντας λόγο για μία εξίσωση που δεν μπορεί να επιλυθεί. «Τα ευρωπαϊκά κράτη δεν θέλουν να βοηθήσουν χωρίς τη συμβολή του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ όμως θα βοηθήσει μόνο αν τα ευρωπαϊκά κράτη καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, δηλαδή αν το μειώσουν. Αυτό όμως γίνεται ακόμη πιο δύσκολο αφού το χρέος θα αυξηθεί σημαντικά με το τρίτο πακέτο. Όλοι οι συμμετέχοντες γνωρίζουν ότι αυτή η εξίσωση δεν μπορεί να λυθεί. Η αποτυχία λοιπόν είναι αναμενόμενη», σχολιάζει η αρθρογράφος.
Η ίδια αναφέρεται και στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος με την καθημερινή αυτοπροβολή του ως Ρομπέν των Δασών, με θεωρίες συνομωσίας και ανατροπών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, εντείνει το κλίμα δυσαρέσκειας.
Στον τέως υπουργό Οικονομικών αναφέρεται εκτενώς και η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της, σχολιάζοντας τις κινήσεις του με καυστικό, σχεδόν σατιρικό ύφος. «Παρακαλώ διαβάστε αυτό το κείμενο παρ' ότι μιλάει για τον Γιάνη Βαρουφάκη» σημειώνει και τον χαρακτηρίζει «υπουργό Οικονομικών μικρής διάρκειας που μεταλλάχτηκε σε διεθνή σελέμπριτι» και «Κιμ Καρντάσιαν της διεθνούς πολιτικής».
Στη συνέχεια αναφέρεται στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γ. Βαρουφάκη στο αμερικανικό περιοδικό New Yorker που θα δημοσιευτεί την ερχόμενη Δευτέρα. Σε αυτήν ο πρώην υπουργός αποκάλυψε ότι βουλευτής των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών πήγε την ημέρα πριν από το δημοψήφισμα στο σπίτι του για να του πει “Δεν πιστεύω σε αυτά που σας κάνουμε” και “Γνωρίζω ότι είσαι άθεος, αλλά εγώ θα προσευχηθώ για σένα!”. Τέλος ο δημοσιογράφος παροτρύνει τον εν λόγω βουλευτή να αποκαλυφθεί, αφού όπως γράφει, αν δεν το κάνει ο ίδιος, ο Βαρουφάκης θα το κάνει σίγουρα κάποια στιγμή.
Κακό οικονομικό κλίμα έχουν προκαλέσει οι αέναες συζητήσεις περί Grexit, υποστηρίζει σε άρθρο της η εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung και θέτει το εξής ερώτημα: «Εάν ήσασταν επιχειρηματίας, θα επενδύατε σε ένα κράτος για το οποίο φοβάστε ότι σε λίγο καιρό θα εισαγάγει νέο νόμισμα και μάλιστα με υποτίμηση;». Και συνεχίζει λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει γίνει ακριβώς ένα τέτοιο κράτος.
Ο αρθρογράφος σχολιάζει την κατάσταση που δημιουργήθηκε λόγω των χρονοβόρων διαπραγματεύσεων και τον κίνδυνο αποχώρησης της χώρας από το ευρώ, σημειώνοντας: «Μια τέτοια διαρκής ανασφάλεια δηλητηριάζει το οικονομικό οικοδόμημα και αποτελεί εμπόδιο για το πρόγραμμα στήριξης. Εάν η χώρα θέλει να ορθοποδήσει ξανά, χρειάζεται επενδυτές. Και αυτοί απαιτούν καλές, σταθερές προδιαγραφές. Τα δάνεια δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις προδιαγραφές. Το μόνο που κάνουν είναι να εξαγοράζουν χρόνο που απαιτείται για τις μεταρρυθμίσεις».
Στο συνηθισμένο έντονο ύφος της η εφημερίδα Bild σχολιάζει τις εξελίξεις στην Αθήνα μετά την έλευση των θεσμών και τη συνεργασία αυτών με την ελληνική κυβέρνηση. «Ο Τσίπρας άρχισε πάλι τα κόλπα» είναι ο τίτλος του εν λόγω άρθρου, στο οποίο οι συντάκτες μεταφέρουν πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να μην παραδίδει σημαντικά αρχεία και νούμερα στους εκπροσώπους των θεσμών.
«Δεν είναι καθόλου καλό ξεκίνημα. Ακόμη δεν αποφασίστηκε η βοήθεια δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα και άρχισαν πάλι τα τρικ! (...) Συγκεκριμένα φαίνεται να μην έχουν δοθεί πληροφορίες για κρατικά έσοδα και έξοδα, κρυμμένα χρέη καθώς και ανοιχτούς λογαριασμούς», ισχυρίζεται η εφημερίδα.
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου