Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017

Παναγούλης: "Δώσ΄τε μου πρόσβαση στους φακέλους της χούντας"

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε σήμερα ο....
ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης σχετικά με την «ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΤΟΜΙΚΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΩΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΩΝ». 

Στην ερώτησή του επισημαίνει ότι, κατά παράβαση της υπ’ αριθ. 1016/5/47-η/26.05.2016 Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Εσωτερικών – Διοικητικής Ανασυγκρότησης & Δικαιοσύνης και Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΦΕΚ 1538Β/31.05.2016), την οποία συνυπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, το αίτημα δεκάδων αγωνιστών και αντιστασιακών της αντιδικτατορικής περιόδου για πρόσβαση στους ατομικούς τους φακέλους πολιτικών φρονημάτων, λιμνάζει στα συρτάρια του υπουργείου.

Στηλιτεύει, περαιτέρω, την απαράδεκτη και προκλητική επάνοδο στο προηγούμενο καθεστώς του απορρήτου με τη μεθόδευση του χαρακτηρισμού του κύριου όγκου των εγγράφων ως διαβαθμισμένων, πρακτική που ακολουθήθηκε και στην περίπτωση του αδελφού του Γεώργιου Παναγούλη, εξαφανισθέντος, αμέσως μετά την επιβολή της χούντας και αγνοούμενου μέχρι σήμερα, Υπολοχαγού των Καταδρομών για τον οποίο παρασχέθηκε δικαίωμα πρόσβασης σε μόλις 10 σελίδες, ενώ τονίζει ότι, με την άνω μεθόδευση, απαγορεύθηκε η πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος των ατομικών φακέλων πολιτικών φρονημάτων της μητέρας του καθώς και του ιδίου.

 Με την ίδια ως άνω ερώτηση του απευθύνει στον υπουργό καίρια ερωτήματα για το νομικό πλαίσιο που διέπει τη διαχείριση των ατομικών φακέλων πολιτικών φρονημάτων και ζητά να κατατεθούν στη Βουλή οι ΠΛΗΡΕΙΣ ατομικοί φάκελοι πολιτικών φρονημάτων του εξαφανισθέντος, επί Χούντας και αγνοούμενου μέχρι σήμερα Υπολοχαγού των Καταδρομών Γεώργιου Παναγούλη του Βασιλείου, του Συνταγματάρχη Πολεμικής Διαθεσιμότητας Βασίλειου Παναγούλη, της Αθηνάς, συζύγου Βασίλειου Παναγούλη, το γένος Ευστάθιου Κακαβούλη, του Αλέξανδρου Παναγούλη του Βασιλείου καθώς και του ιδίου.

Βεβαιωθείτε ότι διαβάσατε τους Ορους σχολιασμού πριν αναρτήσετε το σχόλιό σας. Υπεύθυνος για κάθε σχόλιο είναι ο ίδιος ο σχολιαστής και η συμμετοχή του στη συζήτηση τεκμαίρει την ανεπιφύλακτη αποδοχή αυτού του όρου.