Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Μόλις κλείσει η συμφωνία, επιστροφή στον ακραίο λαϊκισμό

«Τα μέτρα θα δυσαρεστήσουν τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση (προφορικά) της συμφωνίας και ....
λίγο πριν επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποί της μπας και κλείσει επιτέλους αυτή η αξιολόγηση.

Ο Τσακαλώτος βέβαια δεν ολοκλήρωσε την πρότασή του, που θα έπρεπε να συνεχίζεται ως εξής: «Εμάς δεν μας νοιάζει, όμως, γιατί καταφέραμε να τα φορτώσουμε στον Μητσοτάκη». Διότι τελικά αυτός ήταν ο στόχος της μακροχρόνιας και εντελώς άσκοπης διαπραγμάτευσης.

Η κυβέρνηση Τσίπρα συμφώνησε με τους πιστωτές μέτρα λιτότητας ύψους 3,6 δισ. ευρώ με το κόψιμο των συντάξεων και του αφορολογήτου, αλλά κατάφερε να πετύχει αυτά να τα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση -μάλλον του Μητσοτάκη- και να υποστεί εκείνη το πολιτικό κόστος. Τουλάχιστον έτσι ελπίζουν ο Τσίπρας και η παρέα του, ότι δηλαδή γι' αυτά που συμφωνεί αυτός σήμερα οι πολίτες θα βρίζουν τον Μητσοτάκη αύριο.

Στο πλαίσιο αυτής της πετυχημένης προσπάθειας, θυσίασε χιλιάδες νέους άνεργους, εκατοντάδες επιχειρήσεις που έκλεισαν και θα κλείσουν και την ελάχιστη αξιοπιστία που έχει απομείνει στη χώρα. Χάσαμε ένα τρίμηνο ρυθμού ανάπτυξης, το τελευταίο τρίμηνο του 2016 και ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του 2017. Ελπίζουμε τώρα ότι ο αυξημένος τουρισμός το καλοκαίρι θα καλύψει μέρος της ύφεσης και ίσως το δεύτερο εξάμηνο του 2017 να περάσουμε από την ύφεση σε ανάπτυξη.

Εννοείται ότι καμία μεταρρύθμιση που θα διευκολύνει τις προοπτικές της χώρας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη δεν έγινε, ούτε και θα γίνει. Εννοείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να παριστάνει τον «αντιστασιακό» έναντι των θεσμών προκειμένου να διατηρήσει το μεγάλο πελατειακό κράτος και εννοείται ότι θα εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για να αρχίσει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με στόχο τη μεταφορά του πολιτικού βάρους όσων έκανε μέχρι τώρα στους «άλλους». Οι «άλλοι» είναι οι ξένοι, ο Μητσοτάκης και το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή όλοι πλην φυσικά του Κώστα Καραμανλή, του μεγάλου αθώου.

Εχοντας μαζέψει από την αγορά πάνω από 8,5 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής, τα οποία δεν έχει επιστρέψει στους δικαιούχους τους, δηλαδή στους φορολογούμενους και στους προμηθευτές του Δημοσίου στους οποίους χρωστάει, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα καταφέρει να «κρύψει» κάποια λεφτά, ας πούμε 1 δισ., για να αρχίσει να εξαγοράζει ψήφους με προσλήψεις ημετέρων, παροχές και δωράκια. Αν λοιπόν και εφόσον υπογραφεί τελικά αυτή η συμφωνία και αν πάρουμε τη θετική αξιολόγηση και φυσικά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και τα μπάνια της συριζαϊκής νομενκλατούρας, ξεκινάει μια νέα προεκλογική περίοδος, τη διάρκεια της οποίας θα επιλέξει και θα καθορίσει ο Τσίπρας.

Τα χαρακτηριστικά αυτής της μακράς προεκλογικής περιόδου θα είναι:

Πρώτον, η λασπολογία προς όλους τους άλλους, η οποία αναμένεται να φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα.

Δεύτερον, «επαναστατική γυμναστική», δηλαδή διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για να μην προχωρήσουν αποκρατικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις. Εδώ έχουμε ένα παράδοξο. Η κυβέρνηση που υποτίθεται ότι θέλει να τις εφαρμόσει θα κατεβάζει τους κομματικούς στρατούς στους δρόμους για να μην τις εφαρμόσει. Οι πορείες και οι διαμαρτυρίες θα είναι η δικαιολογία της κυβέρνησης προς τους δανειστές για να μην εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις.

Τρίτον, οι παροχές κάθε είδους προς εξαγορά ψήφων μόλις εντοπιστεί ένα αδιάθετο κονδύλι.

Εννοείται ότι όλες οι δηλώσεις που θα ακούμε από εδώ και πέρα από τους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη θα είναι ένας διαγωνισμός αριστερής ρητορικής και θα αφορούν τα πάντα, αρκεί να κάνουν εντύπωση ως αριστερές προοδευτικές απόψεις. Ηδη ο Μάκης Μπαλαούρας ξεκίνησε με το Αγιον Φως και τώρα θα αρχίσουν όλοι να ανταγωνίζονται ποιος θα εκφέρει την πιο προκλητική άποψη. Με όλα αυτά, η κυβέρνηση ξεκινάει τώρα την αντεπίθεσή της σκοπεύοντας να ανατρέψει τις εις βάρος της δημοσκοπήσεις ή έστω να κλείσει τη δημοσκοπική ψαλίδα.

Είναι δυνατόν αυτό; Εχει καμία πιθανότητα να τα καταφέρει; Τίποτα δεν αποκλείεται. Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ιδίως, επειδή ζούμε στην εποχή όπου ο λαϊκισμός αυξάνεται παγκοσμίως - και εδώ ταχύτερα από άλλες χώρες. Πολλοί πιστεύουν ότι η καταστροφή που προκάλεσε και προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τα ψέματά του που αποκαλύφθηκαν και η χυδαία συμπεριφορά πολλών στελεχών του θα οδηγούσαν στο τέλος του λαϊκισμού στην Ελλάδα. Αυτή και αν είναι ρομαντική άποψη. Ο λαϊκισμός στην Ελλάδα θα αυξάνεται και δεν αποκλείεται καθόλου στις επόμενες εκλογές να κερδίσει ο περισσότερο λαϊκιστής και ο λιγότερο ειλικρινής. Οπως πάντα άλλωστε.

newmoney.gr

Βεβαιωθείτε ότι διαβάσατε τους Ορους σχολιασμού πριν αναρτήσετε το σχόλιό σας. Υπεύθυνος για κάθε σχόλιο είναι ο ίδιος ο σχολιαστής και η συμμετοχή του στη συζήτηση τεκμαίρει την ανεπιφύλακτη αποδοχή αυτού του όρου.