Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Κατάμεστοι οι κινηματογράφοι για τη συγκλονιστική ταινία ΕΞΟΔΟΣ 1826

"Ο επίλογος της ταινίας είναι συγκλονιστικός . Τα δάκρυα κυλούν αβίαστα από τα μάτια μετά από μιάμιση ώρα ονειρεμένης διαδρομής στο παρελθόν. "
Τελικά τα κατάφεραν . Όλοι οι συντελεστές....
της κινηματογραφικής ταινίας ΕΞΟΔΟΣ 1826 . Αξίζουν τα συγχαρητήρια μας για τη συγκροτημένη δουλειά τους. Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά άφησαν το συναίσθημα να οδηγεί τις σκέψεις ,τις κινήσεις τους στην πορεία τους για τη δημιουργία της αναπαράστασης μιας εποχής που σε όλους μας είναι γνωστή αλλά και τόσο άγνωστη μαζί. Ο συνδυασμός σεναρίου ,μουσικής , εικόνας ,μακιγιάζ, ενδυμασιών αλλά και των τοπίων, των περιοχών όπου γυρίστηκαν οι σκηνές, συνθέτουν ένα άρτιο αποτέλεσμα και μια ταινία που με ευχαρίστηση θα επιθυμείς να δεις και να ξαναδείς σαν τις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Κατάφεραν να μας βάλουν μέσα στα πλάνα. Τόσο ζωντανές και παραστατικές οι εικόνες .

Γίναμε κι εμείς ένα με την πορεία των παιδιών της Σαμαρίνας , προς τον θάνατο ; την ελευθερία; την ανάσταση ;την εκτέλεση του χρέους ; την θυσία σε μια ιδέα ;. Θάθελα να γίνει μια σειρά φωτογραφιών των συντελεστών ,κυρίως των ηθοποιών ,πως είναι στην πραγματικότητα και πως μεταμορφώθηκαν στην ταινία.

Μπορώ να ξεχωρίσω την Μαρία Ανδρούτσου που με συγκλόνισε αν αναλογιστεί κανείς ότι την γνωρίζουμε μέσα από τους ρόλους στα σήριαλ που παίζονται σε επανάληψη στην τηλεόραση. Όλοι οι ηθοποιοί αλλά και οι κομπάρσοι ,είχαν την θέση τους στην πλοκή του έργου. Ο Τσικάρας και ως ηθοποιός ακόμα και με το βλέμμα ''μιλούσε''.


Σε μια ταινία εποχής πάντα ελοχεύει ο κίνδυνος να γίνει κιτς. Κάπου να ξεφύγει. Στην ταινία ΕΞΟΔΟΣ 1826 γύρισαν τον χρόνο πίσω ,αν και όλη η ταινία γυρίστηκε στη σύγχρονη άγνωστη Ελλάδα. Πρέπει να πάτε να την δείτε σε κινηματογραφική αίθουσα με την υποβλητική μουσική και τις εικόνες που σε παίρνουν μαζί τους . Ο επίλογος της ταινίας είναι συγκλονιστικός . Τα δάκρυα κυλούν αβίαστα από τα μάτια μετά από μιάμιση ώρα ονειρεμένης διαδρομής στο παρελθόν. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους έναν προς ένα για την χαρμολύπη που μου χαρίσατε την βραδιά της πρεμιέρας της ταινίας στη Θεσσαλονίκη στο κατάμεστο ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017.ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σενάριο – σκηνοθεσία: Βασίλης Τσικάρας
Διευθυντής φωτογραφίας: Δημήτρης Σταμπολής
Εικονοληψία: Παναγιώτης Κράββαρης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Γιώργος Φλέγγας
Script: Κλειώ Λιάβα
Σκηνικά - κοστούμια: Νίκος Καλαϊτζίδης
Βοηθοί ενδυματολόγοι: Μαριαλένα Χρυσογονίδου, Αθηνά Μπατσίλα
Μουσική σύνθεση – ενορχήστρωση: Κανάρης Κεραμάρης
Επεξεργασία παραδοσιακών: Πάνος Κοσμίδης
Μοντάζ: Γιώργος Φλέγγας, Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Οπτικά εφέ: Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Μιξάζ – sound design: Κρίτωνας Κιουρτσής, Μυρτώ Χατζηανδρέου
Ηχολήπτης: Σάββας Φωτιάδης
Graphics design: Δημήτρης Παγιάντζας – locolime
Επεξεργασία εικόνας – coloring: Γιώργος Φλέγγας
Doublage: Media world - Γιώργος Σινιόσογλου
Ηλεκτρολόγος: Γιώργος Βασιλειάδης
Μακιγιάζ: Σοφία Βουλαλά
Βοηθοί μακιγιάζ: Αθανασία Μιχαλάκη, Δήμητρα Παπαδοπούλου
Hair styling: Αλίκη Φραγκάκη
Auxiliary staff: Δημήτρης Κουτσιμανής
Διδασκαλία τουρκικών: Γιώργος Σινιόσογλου, Αιμίλιος Μαντάς
Διδασκαλία βλαχικής: Γεράσιμος Γεράσης
Διαδασκαλία ξιφασκίας: Σάκης Παπαδόπουλος
Trailer: Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Trailer 2: Γιώργος Φλέγγας
Υπεύθυνη φροντιστηρίου: Μαρία Βλάχου
Οργάνωση – εκτέλεση παραγωγής: Ελένη Σκάρπου
Παραγωγή: Aratos Films
Συνεργασία: Δημήτρης Σταμπολής Ο.Π., Promis Media, Δήμος Πέλλας, Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης αυτής Γιαννιτσών, Θέατρο Άρατος

Ο Βασίλης Τσικάρας (στο μέσον)με την Αθηνά Τοτοκώτση, γεν. γραμματέα της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης και τον Άγγελο Μήτσα, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Οσσαίων "Η Αγία Κυράννα
ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ:
Αθήνα, από Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017, στον Κινηματογράφο Αλκυονίς (New Star Art Cinema).
Θεσσαλονίκη: από 23 Φεβρουαρίου 2017, Κινηματογράφος Κολοσσαίον.
Γιαννιτσά: 5 – 15 Φεβρουαρίου, Asteria
Ελασσόνα: 11 - 12 Φεβρουαρίου, Δημοτικός Κινηματογράφος
Ρόδος: από 16 Φεβρουαρίου, Pallas 5 Cinemas
Κόρινθος: από 17 Φεβρουαρίου, Απόλλων
Γρεβενά: από 17 Φεβρουαρίου, Cine Grevena
Βέροια: από 23 Φεβρουαρίου, Cinestar
Πτολεμαΐδα: 5 Μαρτίου, Αμφιθέατρο Πτολεμαίος
Θεολόγος: από 16 Μαρτίου, Σινέ Άνεσις
Λάρισα: 17, 18, 19 Μαρτίου, Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο

*** Επίσης το Μάρτιο προγραμματίζουν προβολές: Μεσολόγγι, Καρπενήσι, Πύργος Ηλείας, Καλαμάτα, Αλεξανδρούπολη, Θεολόγος, Κατερίνη, Dusseldorf κ.ά.

ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου, Αντώνης Σιώπκας, Χρήστος Μπάτζιος, Βασίλης Τσικάρας, Αγγέλα Βαγιωνά, Ειρήνη Τσιαούση, Κυριάκος Χρυσίδης, Γιάννης Περδίκης, Νίκος Νικολαΐδης, Γιώργος Χατζηθεοδώρου, Κώστας Λιόλιος, Μανώλης Σαββίδης, Δημήτρης Δήμου, Ράνια Νικολούλη, Νίνα Μυλωνά, Βασιλική Γραικού, Μαρία Κλεάρχου, Κική Σπύρου, Σταύρος Δουκουζγιάννης, Μαρία Μουστάκα, Σταύρος Καραγεωργιάδης, Δημήτρης Θεοδοσιάδης, Δημήτρης Ελιάς, Σάκης Παπαγεωργίου, Κωστής Πεΐτσης, Κώστας Αντωνιάδης, Σταύρος Βαφειάδης, Νίκος Βλαχόπουλος, Βασίλης Βεργινάδης, Χριστίνα Λιόλιου, Μαρία Βλάχου, Αριστείδης Σιναπίδης, Βασίλης Λουλουδόπουλος, Δημήτρης Κύρτσος, Νίκος Ματινέλης, Γιώργος Πεχλιβανίδης, Γιάννης Παπαχριστούδης, Σταύρος Ιωαννίδης, Γιώργος Βαρελάς, Βασίλης Βαρελάς, Αργύρης Ταφραλίδης, Νίκος Ιωαννίδης, Βάιος Λιάππης, Παναγιώτης Νάκος, Σάκης Κολότσιος, Κατερίνα Μπαλάσκα, Αναστασία Θεοδώρου, Ιωάννα Τζαφέρη, Ιωάννης Κυφωνίδης, Κυριάκος Βιολάρης, Γιάννης Λαζαρίδης, Άλκης Γκόσιος. Αντώνης Χαλιάσος, Σεμπάστιαν Τσιφής, Γιάννης Ανδρεόπουλος, Γιάννης Τσιορμπατζής, Βασίλης Πεΐτσης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Θανάσης Τόπης, Παναγιώτης Μπατσικούρας, Στέλιος Βασιλείου, Γιώργος Δήμτσης, Κώστας Σαμπατζής, Φόρης Θεοδοσιάδης, Παύλος Καλπακίδης, Γιώργος Λαζαρίδης, Κώστας Παπαδόπουλος, Απόστολος Ρέλλος, Βασίλης Δεληλάμπου, Νίκος Σαββίδης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Νεκτάριος Βασιλειάδης, Γιώργος Μυλωνάς, Τάρια Ματθαιοπούλου, Γιώργος Μίτιγκας, Γρηγόρης Σωτηριάδης.


Μακάρι να δοθεί άδεια από το Υπουργείο Παιδείας να μπορέσουν να γίνουν ειδικές παραστάσεις για την μαθητιώσα Νεολαία , για να δουν ότι ,αν ως λαός έχουμε μνήμη ,δεν θα καταντήσουμε ποτέ Έθνος χωρίς ταυτότητα .
Τέλος ευχαριστώ τις διοικήσεις και τα μέλη των Ιστορικών Πολιτιστικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και τα μέλη της Ηπειρωτικής Κοινότητας της πόλης μας που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης και τίμησαν με την παρουσία τους το αποτέλεσμα των κόπων μιας ομάδας Ελλήνων που με δικά τους έξοδα έκαναν την δική τους ΕΞΟΔΟ. Εύγε. Συνεχίζουμε...

Αθηνά Μ.Τοτοκώτση
ΓΓ ΔΣ
Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη ,Φεβρουάριος 2017

Βεβαιωθείτε ότι διαβάσατε τους Ορους σχολιασμού πριν αναρτήσετε το σχόλιό σας. Υπεύθυνος για κάθε σχόλιο είναι ο ίδιος ο σχολιαστής και η συμμετοχή του στη συζήτηση τεκμαίρει την ανεπιφύλακτη αποδοχή αυτού του όρου.