Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Αντονι Μπλινκεν: "Δώσαμε άδεια στην Ουκρανία να επιτεθεί στη Ρωσία με Αμερικανικά όπλα"

 Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Παρασκευή ότι ...οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να προσαρμόζουν τις αποφάσεις τους για τα όπλα στην Ουκρανία με βάση τις ανάγκες, αφού έδωσαν το πράσινο φως στο Κίεβο να πλήξει ρωσικό έδαφος. 

 Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Πέμπτη ότι εξουσιοδότησαν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να πλήξει τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί ακριβώς απέναντι από τα σύνορα, καθώς πραγματοποιούν μεγάλη επίθεση στη βορειοανατολική περιοχή γύρω από το Χάρκοβο. 

 Ερωτηθείς εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν τελικά να χαλαρώσουν περαιτέρω τους κανόνες και να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθύτερα στη Ρωσία με αμερικανικά όπλα, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν θέλει το Κίεβο να είναι σε θέση να επιχειρεί «σκόπιμα και αποτελεσματικά». 

 «Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ουκρανία ήρθε σε εμάς και ζήτησε την άδεια να χρησιμοποιήσει τα όπλα που δόθηκαν για την άμυνα κατά αυτής της επίθεσης», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες του ΝΑΤΟ στην Πράγα. «Αυτό το αίτημα πήγε κατευθείαν στον πρόεδρο», δήλωσε ο Μπλίνκεν. 

 «Ενέκρινε τη χρήση των όπλων μας για τον σκοπό αυτό. Προχωρώντας προς τα εμπρός, θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε, δηλαδή, ανάλογα με τις ανάγκες, να προσαρμοζόμαστε», δήλωσε ο Μπλίνκεν. 

 Η Ρωσία εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση λίγο μετά την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο ενός νέου μεγάλου πακέτου όπλων προς την Ουκρανία μετά από μεγάλη καθυστέρηση. Παρά τα κέρδη της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης τις τελευταίες εβδομάδες, ο Μπλίνκεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ουκρανία θα ανακτήσει έδαφος με την άφιξη των όπλων. «Χάρη στην εξαιρετική γενναιότητα των Ουκρανών και χάρη σε αυτή τη διαρκή, ισχυρή υποστήριξη από τους εταίρους μας, το μέτωπο στα ανατολικά – βορειοανατολικά – σταθεροποιείται», είπε. Πηγή: AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου