Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Ανακοίνωση αστυνομικών για τη φύλαξη του Μένιου Φουρθιώτη

Ανακοίνωση αναφορικά με τη φύλαξη του Μένιου Φουρθιώτη, που εξόργισε όλους τους Έλληνες και δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με την κυβέρνηση της ΝΔ, εξέδωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής.


Τη φύλαξη του δημοσιογράφου Μένιου Φουρθιώτη σχολιάζει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής, με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες.

Ο παρουσιαστής φωτογραφίζεται στην ανακοίνωση του σωματείου, καθώς οι συντάκτες της αναφέρονται στην «αστυνομική φύλαξη και ασφάλεια τηλεοπτικού προσώπου και δημοσιογράφου», που «τελευταία έχει αναδειχτεί σε μείζον θέμα».

Και τονίζουν πως «η ευθύνη των ιθυνόντων είναι αυταπόδεικτη και υπερχειλής όταν αποφασίζεται η διάθεση αστυνομικού προσωπικού και ο τρόπος που διατίθεται, αναίτια εκθέτει αυτούς σε κίνδυνο υγείας και ζωής».


Η ΕΑΥΒΑ προσθέτει, δε, πως «πολλές φορές η σχετική απόφαση (σ.σ. για τη διάθεση αστυνομικής δύναμης) είναι προφορική, επικαλούμενη αόριστα επείγοντες λόγους, χωρίς καμία προετοιμασία και υποδομή με ό,τι αυτό συνεπάγεται», κάτι που οι συνδικαλιστές έχουν ζητήσει από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να σταματήσει.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης, υπό τον τίτλο «Να πέσουν οι μάσκες - Αναλογιστείτε τις ευθύνες σας», έχει ως εξής:

«Τελευταία έχει αναδειχτεί σε μείζον θέμα η αστυνομική φύλαξη κι ασφάλεια τηλεοπτικού προσώπου και δημοσιογράφου, ο οποίος σε αλλεπάλληλες πολύωρες εκπομπές του τονίζει ότι δικαιούται πλήρους αστυνομικής προστασίας όλο το 24ωρο.

Αναπόφευκτα λόγω της ανάδειξης του όλου θέματος, πρέπει να τονισθεί ότι η νόμιμη ¨διάθεση¨ αστυνομικού προσωπικού είναι μια σύνθετη διοικητική πράξη και διαδικασία στην οποία έχουν ρόλο η Δ/νση Προστασίας Επισήμων Προσώπων, Ειδική Γνωμοδοτική Επιτροπή, η Γ.Α.Δ.Α., οι σχετικές Υπηρεσίες Ασφαλείας με Αποφασιστική αρμοδιότητα, στο τέλος, του Γραφείου του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο αποφασίζει σχετικά. Οι τυχόν ενδιάμεσες εκθέσεις και εισηγήσεις είναι απλώς γνωμοδοτικές και δεν παράγουν δέσμια θέση για το Γραφείο του Αρχηγού, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αποφασίζει διαφοροποιημένα ή και διαφορετικά. Βεβαίως και οι αποφάσεις αυτές υφίστανται την κριτική της Κοινής Γνώμης και του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου, όπως είθισται σε κάθε δημοκρατική Πολιτεία. Επίσης, εκεί ελάχιστοι γνωρίζουν με σαφήνεια την αίτηση ενδιαφερομένου και τα επικαλούμενα κρίσιμα στοιχεία του φακέλου που την συνοδεύουν, με αποτέλεσμα για κάποιες αποφάσεις η κριτική να είναι άδικη ή υπερβολική ως προς την ευθύνη των οργάνων.

Εκεί όμως που η ευθύνη των ιθυνόντων είναι αυταπόδεικτη και υπερχειλής είναι όταν αποφασίζεται η διάθεση αστυνομικού προσωπικού και ο τρόπος που διατίθεται, αναίτια εκθέτει αυτούς σε κίνδυνο υγείας και ζωής. Αυτά έχουν τονισθεί στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. από αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης μας και από τον Πρόεδρο αυτής κ. Τσουμάνη Κωνσταντίνου. Πολλές φορές η σχετική Απόφαση είναι προφορική επικαλούμενη αόριστα επείγοντες λόγους, χωρίς καμία προετοιμασία και υποδομή με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να εκλείψουν δεν είναι ίδια πολιτισμένης Πολιτείας και σ΄ αυτά το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα έχει και λόγο και παρέμβαση, προστατεύοντας τη ζωή, την υγεία, το κύρος και την προσωπικότητα του εργαζόμενου αστυνομικού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου