Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Ακανθώδης ο καυλός τού ρόδου, τα δε λεωφορεία πρέπει να έχουν ανοιγόμενα παράθυρα*

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

         Σήμερα, λοιπόν, εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης. Πανηγυρίζουμε για τη λευτεριά που ακολούθησε, αλλά λησμονούμε την κακή τύχη που επιφυλάξαμε και στους ηρωϊκούς πρωτομάστορες της παλιγγενεσίας. Αφού....

είχαμε δεόντως ενημερωθεί για το νέο δάνειο που εξασφάλισε η χώρα με χαμηλό επιτόκιο χάρη στην εμπιστοσύνη των αγορών κ.λπ. Κάπως έτσι μας είχαν εμπιστευθεί τα δάνεια που επρόκειτο να χρηματοδοτήσουν τον συνεχιζόμενο αγώνα της απελευθέρωσης, αλλά κατέληξαν σε διάφορα θυλάκια.  

https://www.sansimera.gr/articles/394

              Μία από τις μορφές εκείνου του αγώνα ήταν η Μαντώ Μαυρογένους. Καμμία σχέση με την ΠτΔ Κατερίνα. Μία ομάδα επονομαζόμενη Β612 [τί όνομα είναι τούτο;] κατασκεύασε γούρι για το νέον έτος 2021 με τη μορφή της Μαντούς εν είδει φεμινιστικού συμβόλου. Για να δείξει πως οι γυναίκες μπορούν να νικήσουν τον φαλοκρατισμό υπενθυμίζοντας, ότι η Μαντώ είχε μηνύσει τον Δημήτριο Υψηλάντη που αθέτησε την γραπτή υπόσχεσή του να τη νυμφευθεί. Και θεώρησε πρέπον η εν λόγω ομάδα [συλλογικότητα;] να αντιγράψει μία παμπάλαια αμερικανική αφίσα βάζοντας στη θέση του προσώπου της γυναίκας νοικοκυράς τη μορφή τής Μαυρογένους. Και το Μουσείο Μπενάκη ομοίως  θεώρησε πρέπον να διαθέτει  το εν λόγω πόνημα, το οποίο, σημειωτέον, εξαντλήθηκε. Τεράστια ζήτηση. Οποία ασέβεια όμως. Έγινε θέμα στα κανάλια η μία από τις 3 λέξεις, η «καύλα», χωρίς να προφέρεται ένεκα σεμνοτυφίας [και ΕΣΡ;]. Αδυνατώ ακόμη να κατανοήσω τον συνειρμό. Τί σχέση μπορεί να έχει η καύλα με τον φεμινισμό; Καί τί σχέση μπορεί να έχει ο δικαστικός αγώνας της Μαντούς που ήθελε ντε και καλά να παντρευτεί τον Υψηλάντη; Μα οι φεμινίστριες δεν είναι που απεχθάνονται τους γάμους και κάθε συμβατικό ανδροκρατικό εφεύρημα; Τί δεν καταλαβαίνω πάλι; Άτεχνος εντελώς.   


 

 



          Αλλά ξεστράτισα. Για τα δάνεια ήθελα να [ξανα]γράψω. Τα οποία παίρνουμε επί 200 χρόνια και είμαστε διαρκώς χρεωμένοι. Και πανηγυρίζουμε που μας εμπιστεύονται οι αγορές την ώρα που στις οθόνες μας προβάλλεται η εικόνα του ηλικιωμένου σεισμοπαθούς στην Ελασσώνα, ο οποίος εβδομάδες τώρα κοιμάται στην ύπαιθρο μέσα στο ψοφόκρυο. Πληροφορούμενοι εκ παραλλήλου τον κατάλογο των εδεσμάτων που θα γευθούν οι υψηλοί προσκεκλημένοι μας στο δείπνο που θα παραθέσει προ τιμήν τους η κερά-Κατερίνα επί τη επετείω, ώστε να μην είμεθα ανήμεροι που λένε οι μορφωμένοι περί της σημαντικής αυτής λεπτομερείας επί τω εορτασμώ της επετείου.

       Ταυτοχρόνως εκφράζουμε την εμπιστοσύνη μας στην κυβέρνηση, επειδή, λέει, αντιμετωπίζει με επιτυχία την πανδημία. Που χωρίς σχέδιο, όπως πάντα, εξήγγειλε τη δωρεάν διάθεση στον λαό τού τεστ για τον ιό, με αποτέλεσμα να αντιπαρατεθεί με τους φαρμακοποιούς, αλλά και με τη νοημοσύνη μας. Που για την ενίσχυση του ΕΣΥ επιστράτευσε [επίταξε κατά τους μορφωμένους] γιατρούς, οι οποίοι - μη εξοικειωμένοι με τη νοσοκομειακή πρακτική – νοιώθουν άβολα που είναι ενδεχόμενο να μην προσφέρουν τα αναμενόμενα. Με ποιά κριτήρια έγινε, άραγε, η επιστράτευση; Με ποιό κριτήριο π.χ. επιστρατεύθηκε γιατρός, μητέρα 4 παιδιών, που πρέπει να φροντίζει  τα τηλεκπαιδευόμενα παιδιά της ευρισκόμενη ταυτόχρονα στις νοσοκομειακές επάλξεις; Άσε που επιστρατεύθηκε και γιατρός, ο οποίος είχε προσφερθεί να παρέχει  τις υπηρεσίες του εθελοντικώς.  

      Και ενώ συμβαίνουν όλ’ αυτά, η Βουλή ψηφίζει νόμο 1336 [χιλίων τριακοσίων τριάντα έξη] σελίδων που κυρώνει τη σύμβαση με την Eldorado για τα μεταλλεία τής Χαλκιδικής [ΦΕΚ-Α-42] και την εκεί υποβάθμιση του περιβάλλοντος, όπως έχουν κουραστεί να καταγγέλλουν οι Ιερισσώτες.

       Ο Πρόεδρος των πΗΠΑ θα τηλεφωνήσει σήμερα στον πρωθυπουργό μας, για να τον συγχαρεί επί τη 200ή επετείω της Επανάστασης.  Ο τσιφλικάς στον επιστάτη. Μεγάλη καύλα.

       Ονειρεύτηκα χθες, ότι ο αρμόδιος Εισαγγελεύς διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη μάζωξη στην Ικαρία εν μέσω απαγορευτικού. Αστυφύλαξ μετέβη στην οικία τού πρωθυπουργού [έτσι ορίζει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας], για να λάβει κατάθεση, εν συνεχεία δε θα καλέσει προς ανάκριση τους 56 συνδαιτημόνες.  Και μετά ξύπνησα. Σίγουρα είχα επηρεασθεί από την είδηση, ότι η Αστυνομία της Νορβηγίας ανέκρινε την πρωθυπουργό τής χώρας για παραβίαση του εκεί απαγορευτικού με μία μάζωξη 10 ατόμων στο σπίτι της. 

    Τί ωραία που τα γράφει ο συμμαθητής τού petit Koulis δόκτωρ Ιωαννίδης.

https://www.kathimerini.gr/life/people/796797/giannis-p-a-ioannidis-stin-ellada-epikratei-pneymatiki-gerontokratia/

https://www.huffingtonpost.gr/ioannis-ioannidis/-_3663_b_9007016.html



         Και μας την έπεσε και ο Αλαίκσοις, ο οποίος αρθρογραφών   γεφύρωσε το ’21 με το ΕΑΜ με έναν περίτεχνο τρόπο: ήταν μεν ο Θόδωρας και οι άλλοι μπροστάρηδες που μας απελευθέρωσαν, αλλά χωρίς τις μάζες που τους ακολούθησαν, δεν θα απελευθερωνόμασταν. [Για μάσες δεν έγραψε κάτι].

https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/286908_i-epikairotita-toy-eikosiena

        Στον αντίποδα υπάρχει η φήμη, ότι ο μέγας φιλόλογος Συκουτρής  κατηγορήθηκε και επί κομμουνισμώ, επειδή είχε τολμήσει να γράψει ότι έξη μηδενικά χωρίς τον άσο μπροστά εξακολουθούν να είναι μηδενικά.

       Και μη μου πείτε πως μεμψιμοιρώ μέρες που ’ναι. 400 χρόνια κλεφτουριάς είν’ αυτά κι’ άλλα 200 κλεψιάς.

    Καλή λευτεριά αδέλφια! Και καλά μυαλά!**

Σώτος 

*Φρένο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη χρηματοδοτική μίσθωση λεωφορείων στερούμενων  ανοιγόμενων παραθύρων.

** Έρανος του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του ΑΠΘ για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων των καταληψιών που συνελήφθησαν



 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου