Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Ο Γ. Βαρουφάκης μιλά στο makthes.gr και προβλέπει πρόωρες εκλογές τον Μάιο

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ασκεί δριμεία κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ

 


Για συνδυασμό αποτυχίας και κακίας κατηγορεί την κυβέρνηση σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο makthes.gr και τον δημοσιογράφο Ιάσονα Μπάντιο.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι μετά το πέρας της πανδημίας η οικονομική κρίση που θα αφήσει πίσω της θα οδηγήσει την Ευρώπη σε νέα λιτότητα, ενώ απαντώντας σε αυτό το ενδεχόμενο ο κ. Βαρουφάκης κάνει λόγο για αναγκαίες φορολογικές ελαφρύνσεις, καθώς και για δημόσια διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 εκτιμά ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προσφύγει εντός του έτους σε εκλογές, πριν το τέλος της πανδημίας, καθώς όπως αναφέρει, «ο κ. Μητσοτάκης βλέπει ότι κάθε μέρα που περνάει φθείρεται».

Παράλληλα, ασκεί δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι «θέλει άλλη μια κυβέρνηση συμμαχίας η οποία να κάνει μνημονιακές πολιτικές μιλώντας για «φρου-φρου προοδευτική διακυβέρνηση», απορρίπτοντας έτσι ενδεχόμενο συνεργασίας με τους πρώην συντρόφους του.

-Πώς βλέπετε την πορεία του τρίτου κύματος της πανδημίας;

Έχουμε το ευρωπαϊκό και το ελληνικό φιάσκο. Σε σχέση με το ευρωπαϊκό θεωρώ ότι αν η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν CEO οποιασδήποτε εταιρείας θα είχε εκδιωχθεί, αν ήταν πρωθυπουργός θα είχε πέσει, μόνο σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν υπάρχει καμία δημοκρατική διαδικασία και καμία λογοδοσία μπορεί μια κ. Φον ντερ Λάιεν να γίνει πρόεδρος στην Κομισιόν και μετά από αυτή την καταστροφή να μην έχει φύγει.

Πάμε τώρα στο ελληνικό φιάσκο. Όταν ξεκίνησε η πανδημία προσπάθησα να αφήσω το αντιπολιτευτικό συναίσθημα έξω, με πολιτικό κόστος και κόστος μέσα στο κόμμα, συνεχάρη τον πρωθυπουργό που κινήθηκε γρήγορα και στήριξα την καραντίνα, αλλά παράλληλα είχαμε πει να χρησιμοποιηθεί η περίοδος της καραντίνας για να επενδύσουν στην έξοδο από αυτήν, γιατί δεν θα φύγει μόνη της.

Τους είχα πει ότι χρειάζεται δίκτυο για μαζικά τεστ, στοχοποιημένη προστασία πολιτών μέσα από συνεχή τεστ, επίσης είπα να μην ανοίξει ο τουρισμός αν δεν υπάρξει ένα σύστημα ελέγχου όσων μπαίνουν στη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης μου μιλούσε για έναν αλγόριθμο ο οποίος θα λύσει όλα τα προβλήματα, ο οποίος απεδείχθη απάτη. Είχαμε πει να χρησιμοποιηθεί η περίοδος που είναι όλα κλειστά για να ετοιμαστούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το καλοκαίρι είχαν τη δυνατότητα να προσλάβουν αναπληρωτές καθηγητές από την αρχή και να επιτάξουν κτίρια κοντά στα σχολεία, για να έχουμε τάξεις των 12-14 μαθητών. Δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά.

Σε σχέση με την οικονομία προτείναμε, πάρτε 1,2 δισεκατομμύρια από τα 3,8 δις και δώστε τα στο ΕΣΥ, προσλάβετε 7.000 μόνιμους υγειονομικούς, δεν έκαναν τίποτα. Ήλπιζαν ότι θα λυθεί μόνο του το πρόβλημα, ούτε τα εμβολιαστικά κέντρα που είχαν υποσχεθεί δεν έκαναν. Μιλάνε για χιλιάδες προσλήψεις, δεν έχουν κάνει τίποτα, ψεύδονται ασυστόλως.

Και να έρθω και στο ηθικό κομμάτι. Είχα σύσκεψη με νοσοκομειακούς γιατρούς στη Θεσσαλονίκη, ζούνε ένα καθεστώς τρομοκρατίας, διώκονται γιατροί οι οποίοι βγαίνουν και καταγγέλλουν το γεγονός ότι δεν υπάρχουν άδειες κλίνες ΜΕΘ. Τους στέλνουν στην Ασφάλεια, τους παύουν και τους διώκουν, αυτά δεν γινόντουσαν ούτε στην Χούντα.

Αν τα βάλουμε όλα αυτά μαζί βλέπουμε έναν συνδυασμό αποτυχίας και κακίας. Δηλαδή, σε μια κρίση θα γίνουν και λάθη, αλλά το να μην στήσεις τα κέντρα εμβολιασμού και τα μαζικά τεστ και μετά από ένα χρόνο να μιλάς για τεστ που θα κάνουν οι άνθρωποι σπίτι τους και στα φαρμακεία, αυτό ξεπερνάει τα όρια της αναποτελεσματικότητας, και βεβαίως υπάρχει η βαθιά κακία, να επιλέγουν να μην επενδύσουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

-Σε σχέση με την συζήτηση για τις δόσεις των εμβολίων στην Ευρώπη, βλέπετε κάποια διέξοδο;

Οι εταιρείες από μόνες τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αυξήσουν την προσφορά των εμβολίων, όχι γιατί έκανε κάτι έξυπνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά γιατί οι εταιρείες λύνουν τα προβλήματα της αλυσίδας προσφοράς και παραγωγής και θα έρθουν τα εμβόλια. Αυτό όμως που δεν θα λυθεί είναι η πολιτική τοξικότητα που δημιούργησε αυτή η αποτυχία, αυτή δεν θα φύγει. Και το βλέπετε σε διαφορετικά μέτωπα, έχει ξεκινήσει ένας πόλεμος μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου, ο οποίος έχει και άλλες πτυχές, έχει να κάνει και με τον τουρισμό. Θα δείτε ότι θα έρθουν λιγότεροι Βρετανοί λόγω αυτού του πολέμου.

Στο Βερολίνο από την άλλη έχουμε μια κατάρρευση της πολιτικής σκηνής λόγω του εμβολιαστικού φιάσκου, το οποίο είναι πρόβλημα γιατί με την κ. Μέρκελ με το ένα πόδι στην έξοδο θα αποκτήσουμε αδύναμες γερμανικές κυβερνήσεις. Και αυτό είναι πρόβλημα γιατί οι μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη δεν μπορούν να γίνουν με αδύναμες γερμανικές κυβερνήσεις, όσον αφορά την ενοποίηση του χρέους, την πραγματική ομοσπονδοποίηση κ.α.. Όλα αυτά ακόμα και όταν έρθουν τα εμβόλια θα μείνουν ως προβλήματα και ως πληγές.

-Και άρα θα υπάρχει πρόβλημα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το δημόσιο χρέος της χώρας είναι ίσο και περισσότερο σε σχέση με όταν μπήκαμε στο πρώτο μνημόνιο. Τι προβλέπετε σε σχέση με την οικονομία;

Είναι πολύ περισσότερο το χρέος. Η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010 και παραμένει βαθιά χρεοκοπημένη όλα αυτά τα χρόνια, ούτε τον κ. Τσίπρα να ακούτε, ούτε τον κ. Μητσοτάκη, ότι μας βγάλανε από το μνημόνιο. Από κανένα μνημόνιο δεν μας έβγαλαν. Είναι σαν τους Ρωμαίους αυτοκράτορες που εκστράτευαν εναντίον των γερμανικών φυλών στο μαύρο δάσος της Βαυαρίας, κατατροπωνόντουσαν, τους έπαιρναν στο φαλάγγι οι Γερμανοί και γύρναγαν πίσω στη Ρώμη και κάνανε θριάμβους. Αυτό είναι το μετά-μνημόνιο.

Να το πούμε με νούμερα. Το 2010 πτωχεύσαμε γιατί το εθνικό μας εισόδημα είχε πέσει στα 210 δις με ένα χρέος γύρω στα 295 δις, σήμερα το χρέος μας είναι 370 δις και το ΑΕΠ μας είναι 165 δις. Είμαστε τόσο βαθιά μέσα στο κόκκινο της χρεοκοπίας που δεν το βλέπουμε καν. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δυστυχώς τα πράγματα είναι χειρότερα από αυτό, γιατί δεν είναι μόνο που είσαι, αλλά και το που πηγαίνεις. Πηγαίνουμε προς τα κάτω γιατί η ελληνική οικονομία ποτέ δεν ανέκαμψε.

Τώρα, κάποια στιγμή θα αρχίσει να υπάρχει μια βελτίωση, θα ανοίξει η οικονομία, θα έρθουν τα εμβόλια. Την ώρα που θα ανεβαίνουμε θα έρθει εντολή από το Βερολίνο μέσω των Βρυξελλών, «σφίξτε τα λουριά». Για να «σφίξει τα λουριά» ο κ. Σταϊκούρας σημαίνει λιτότητα, την ώρα δηλαδή που θα πάει να σηκωθεί από το καναβάτσο ο μικρομεσαίος θα του έρθει κατραπακιά. Θα μειωθούν οι επικουρικές, θα αυξηθούν οι φόροι, και θα έχουμε και διαφοροποιημένο πληθωρισμό. Ο φτωχός θα βλέπει τις τιμές να ανεβαίνουν και ο πλούσιος να κατεβαίνουν. Πρόκειται για μια συνταγή ερημοποίησης της χώρας.

-Ποια είναι η δική σας πολιτική απάντηση σε αυτή τη δυσοίωνη πρόβλεψη;

Γι’ αυτό φτιάξαμε εμείς ένα κόμμα, γιατί δεν βλέπαμε μια απάντηση σε όλο αυτό. Η δική μας απάντηση είναι η πρόταση νόμου που καταθέσαμε τον Δεκέμβριο, δεν θέλουμε να λέμε μόνο «όχι» σε αυτό που λέει η κυβέρνηση, αλλά να έχουμε και απαντήσεις για το τί θα κάναμε εμείς.

Η πρόταση έχει μια σειρά από φορολογικά μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ στο 15%, φόρος μικρών επιχειρήσεων 15%, των μεγάλων επιχειρήσεων να μείνει στο 29%, για τα μονοπώλια δηλαδή. Από εκεί και πέρα τα κόκκινα δάνεια είναι η μεγάλη κοκκινόμαυρη τρύπα της ελληνικής οικονομίας. Εμείς προτείνουμε την δημόσια εταιρεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων με πολύ συγκεκριμένη τεχνοκρατική και άρτια δομημένη πρόταση.

Κάποιοι από την μνημονιακή συμπολίτευση ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, θα μας πουν, «και τι θα πουν οι δανειστές;». Η απάντηση είναι ότι οι δανειστές θα μας απειλήσουν, εμείς θα πρέπει να τα νομοθετήσουμε χωρίς να τους το πούμε καν και αν θέλουν ας μας πετάξουν από το ευρώ επειδή αλλάξαμε το ΦΠΑ. Και η κ. Μέρκελ μείωσε κατά 3% το ΦΠΑ, δεν πήγε στο Eurogroup να το ζητήσει. Και να ξέρετε δεν υπάρχει πιθανότητα να κάνουν φασαρία, εδώ καταρρέει το σύμπαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή εμείς θα μειώσουμε το ΦΠΑ θα μας πετάξουν από το ευρώ;

Οπότε αυτή η κυβέρνηση εγκλιμάτισε αφήνοντας αυτή την μοναδική ευκαιρία. Τώρα, αν καταργούσαμε την προπληρωμή φόρου, τι θα μας έκαναν; Θα μας πετούσαν από το ευρώ;

-Η νέα οικονομική κρίση σκιαγραφεί και μια μεγάλη κοινωνική κρίση. Ήδη υπάρχει δυσαρέσκεια και κούραση από τους πολίτες. Πώς βλέπετε το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα;

Θεωρώ ότι ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει ότι είναι φοβερά ώριμος. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει συνεχώς οι κρατούντες να τον ρίχνουν στον Καιάδα επειδή δεν αντιδρά.

Βλέπουμε ήδη, ιδίως τη νεολαία να αντιδρά. Την Παρασκευή το πρωί που πήγαμε στο ΑΠΘ το είδαμε, τα παιδιά που γνώρισα εκεί δεν είναι κανενός κόμματος, για την ακρίβεια τα σιχαίνονται. Βλέπουμε πορείες, διαμαρτυρίες, το θέμα είναι όλη αυτή η ενέργεια που δημιουργείται να χρησιμοποιηθεί με κοινωνικά ωφέλιμο τρόπο και να μην γίνει απλά καταστροφική, με θυμό χωρίς αντικείμενο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε στο ΜέΡΑ25.

-Θεωρείτε πιθανές τις πρόωρες εκλογές;

Εξακολουθώ να εκτιμώ ότι θα γίνουν φέτος για τον απλούστατο λόγο ότι ο κ. Μητσοτάκης βλέπει ότι κάθε μέρα που περνάει φθείρεται και είναι φυσιολογικό αυτό. Θεωρώ ότι ακολουθώντας το παράδειγμα της Ολλανδίας που την περασμένη εβδομάδα είχε εκλογές εν μέσω πανδημίας, κάλλιστα μπορεί να κάνει τις εκλογές τον Μάιο με επέκταση της εκλογικής διαδικασίας σε διήμερο, θα τον συνέφερε κιόλας γιατί δεν θα γινόντουσαν και προεκλογικές συγκεντρώσεις, θα έστελνε τον Χρυσοχοΐδη να τις σπάσει.

Για εκείνον είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Στη θέση του θα τις έκανα, όχι ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας, αλλά προσπαθώ να μπω στη δική του θέση. Ποντάρει στην διχόνοια, θέλει να κρατήσει το 38-40% των ψηφοφόρων του συσπειρωμένο και το υπόλοιπο 60% κόντρα, και όσο πιο πολύ κόντρα τόσο καλύτερα για αυτόν, γιατί συσπειρώνει τον δικό του κόσμο. Αυτό όμως είναι εναντίον του εθνικού συμφέροντος, της κοινωνικής ειρήνης, αλλά μπορεί να θεωρήσει ότι τον συμφέρει.

-Οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, με δύσκολο τον σχηματισμό πλειοψηφίας, οπότε πάμε σχεδόν σίγουρα για δεύτερες εκλογές.

Το πρόβλημα είναι ότι ούτε με τις δεύτερες εκλογές φαίνεται να βγαίνει στην ΝΔ η πλειοψηφία, γιατί με τον νέο εκλογικό νόμο χρειάζεται 39%, δε ξέρω αν θα το καταφέρει, δεν είναι κάτι εξασφαλισμένο.

-Το κοινό κείμενο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για την 17η Νοέμβρη δημιούργησε προσδοκίες στον προοδευτικό κόσμο. Με τι όρους θα μπαίνατε σε συζήτηση μαζί τους;

Με τους όρους που αναπτύξαμε ευθαρσώς και τεκμηριωμένα στις 8 Μαΐου του 2020. Είχαμε βγάλει ένα κείμενο και κάναμε κάλεσμα να ξεκινήσει μια συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει. Δεν θέλουμε υπουργεία, εμείς δεν κάναμε το ΜέΡΑ25 για να γίνουμε υπουργοί, αν ο στόχος ήταν να είμαστε σε μια κυβέρνηση τότε το 2015 θα είχαμε μείνει. Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου να είμαστε σε μια κυβέρνηση.

Αυτά που βάλαμε στο τραπέζι της συζήτησης ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε «ναι σε όλα» για να μην γίνουν, οπότε είναι αδύνατο να έρθει να συζητήσουμε, μιλάει για προοδευτική διακυβέρνηση, δηλαδή θέλει άλλη μια κυβέρνηση συμμαχίας η οποία να κάνει μνημονιακές πολιτικές μιλώντας για «φρου-φρου προοδευτική διακυβέρνηση», ακριβώς το αντίθετο από αυτό για το οποίο δημιουργηθήκαμε εμείς.

Το ΚΚΕ από την άλλη έχει μια συγκεκριμένη άποψη, πρώτα θα γίνει η επανάσταση, και μετά θα λυθούν όλα μας τα προβλήματα. Σέβομαι το ΚΚΕ αλλά δεν ενδιαφέρονται οι ίδιοι για να μιλήσουμε για το τι μπορεί να γίνει, γιατί η απάντηση τους, που έχει ένα ενδιαφέρον, είναι ότι στον καπιταλισμό δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Εκεί διαφωνούμε.

-Πιστεύετε ότι η εκλογική θέση του ΣΥΡΙΖΑ που έλαβε 32% το 2019 είναι παγιωμένη;

Νομίζω ότι γενικά τα ποσοστά των κομμάτων δεν έχουν αλλάξει πολύ, τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν μειωθεί 1-2%, εμείς έχουμε ανέβει λίγο. Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι ότι τα σχεδόν παγιωμένα ποσοστά κρύβουν τις μεγάλες μετακινήσεις, οι οποίες είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσες.

-Τι συντέλεσε σε αυτές τις μετακινήσεις κατά τη γνώμη σας;

Η ψήφος μετά το δημοψήφισμα δεν είναι πια ιδεολογική, ο κόσμος έχει τα χέρια ψηλά, έχει χάσει την εμπιστοσύνη του. Τον πρόδωσαν το βράδυ της 5ης Ιουλίου του 2015 και από εκεί και πέρα το 80-90% αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το έκανε με κρύα καρδιά για να μην έρθει η ΝΔ, και πολλοί που ψήφισαν την ΝΔ το έκαναν για να μην έρθει ο Τσίπρας ξανά. Εμάς μας ψήφισαν επειδή ήμασταν νέο κόμμα, άλλοι ψήφισαν ΚΚΕ για τα λάβαρα, αλλά την ίδια ώρα το αντιπαθούν.

Όταν έχεις λοιπόν ευκαιριακή ψήφο οι μετακινήσεις είναι εύκολες και απολύτως δικαιολογημένες. Για αυτό εμείς πασχίζουμε μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες του κόμματος ώστε όποιος έρθει να μας ψηφίσει, να το κάνει συνειδητά.

-Έχετε επιλέξει ως βουλευτής την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης. Ποια είναι τα προτάγματα σας για την πόλη, πώς βλέπετε το ΜέΡΑ25 στη Θεσσαλονίκη;

Θα είμαι ειλικρινής, θα κάνω μια αυτοκριτική. Πάμε καλύτερα στη Θεσσαλονίκη απ’ ότι μας αξίζει. Νιώθω ότι έχουμε περισσότερη υποστήριξη από αυτή που θα έπρεπε να έχουμε, δεδομένης της σχετικά ανεμικής ανάπτυξης του κόμματος μας στην πόλη.

Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας είμαστε πολύ πιο οργανωμένοι. Η πανδημία δεν βοήθησε, προσπαθώ να έρχομαι όσο γίνεται πιο συχνά στη Θεσσαλονίκη, πήρα την έδρα για να δείξω έναν σεβασμό στην πόλη.

Για εμάς το κεντρικό ζήτημα της Θεσσαλονίκης είναι το αναπτυξιακό μοντέλο. Τον Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ είχα πει ότι η Θεσσαλονίκη και η Αλεξανδρούπολη πρέπει να γίνουν το ενεργειακό κέντρο της πράσινης βιομηχανικής επανάστασης και συγκεκριμένα με το υδρογόνο, γιατί θα είναι το καύσιμο του μέλλοντος.

Όποιος στην Μεσόγειο καταφέρει να παράγει υδρογόνο θα είναι αναπτυξιακός κόμβος, όποιος μείνει στους αγωγούς, στους λιγνίτες και στις παλιές τεχνολογίες που πεθαίνουν, ουσιαστικά προωθεί την υποανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου