Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

The Couphodina and Klasmenos-Karagioz Papers


Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Α΄Μέρος

Tον ειδεχθή εγκληματία, στυγερό δολοφόνο με το ανέκφραστο παγερό πρόσωπο Κουφοντίνα, τυχόντα .....
48ώρου διακοπής έκτισης της ποινής του χάριν αναψυχής, υποδέχθηκαν στην έξοδο των φυλακών Κορυδαλλού ο υιός του, η σύζυγός του, η δικηγόρος του, ο υιός τού τρίτου τη τάξει πολιτειακού παράγοντος Προέδρου της Βουλής και άλλα δοχεία νυκτός. Ο επί της Δικαιοσύνης υπουργός δεν ανέκραξε «την ευθύνη της απόφασης φέρει η αρμόδια Επιτροπή χορήγησης αδειών». Προφανώς διότι του άρεσε η απόφαση, ενώ δεν του άρεσε η απόφαση για την Ηριάννα. Νομιμοποιούμαι, λοιπόν, να τον ερωτήσω: «Κοντονή, αν ο εν λόγω είχε σκοτώσει το παιδί σου, τί θα έκανες;»

Απόντες ήσαν
- Ρίτσαρντ Γουέλς, εν Αθήναις Σταθμάρχης της CIA (23.12.1975)
- Ευάγγελος Μάλλιος, απότακτος αστυνομικός (14.12.1976)
- Αστυνόμος Παντελής Πέτρου και ο αστυφύλακας οδηγός του Σωτήρης Σταμούλης (16.01.1980)
- Τζορτζ Τσάντες, αμερικανός διπλωμάτης, και ο οδηγός του Νίκος Βελούτσος (15.11.1983)
- αστυφύλακας Χρήστος Μάτης (24.12.1984)
- Νίκος Μομφερράτος, εκδότης της «Απογευματινής», και ο οδηγός του Σ. Ρουσέτης (21.02.1985)
- αρχιφύλακας Νίκος Γεωργακόπουλος (26.11.1985)
- Δημήτρης Αγγελόπουλος, βιομήχανος (08.04.1986)
- Αλέξανδρος Αθανασιάδης, βιομήχανος (01.05.1988)
- Γουίλιαμ Νορντίν, ναυτικός εν Αθήναις ακόλουθος των ΗΠΑ (28.6.1988)
- Κώστας Ανδρουλιδάκης, εισαγγελέας (10.01.1989)
- Παύλος Μπακογιάννης, βουλευτής, εμπνευστής τού ελληνικού ιστορικού συμβιβασμού (26.09.1989)
- Ρόναλντ Στιούαρτ, αμερικανός λοχίας (12.05.1991)
- αστυφύλακας Γιάννης Βαρής (02.11.1991)
- Γιοργκού Τσετίν, τούρκος διπλωμάτης (07.10.1992)
- Θάνος Αξαρλιάν, φοιτητής (14.07.1992)
- Μιχάλης Βρανόπουλος, διοικητής της ΕΤΕ (24.01.1994)
- Ομέρ Σιπαχίογλου, Τούρκος διπλωμάτης (04.07.1994)
- Κώστας Περατικός, εφοπλιστής (28.05.1997)
- Στίβεν Σόντερς, Βρεταννός εν Αθήναις στρατιωτικός ακόλουθος (08.06.2000)

Ως δικηγόρος νομιμοποιούμαι να ερωτήσω και την περιχαρή συνάδελφο [;], συνήγορο υπεράσπισης του στυγερού δολοφόνου, κα Κούρτοβικ: «αν ο εν λόγω ειδεχθής πεολάτης σας είχε σκοτώσει το παιδί σας, πώς θα νοιώθατε;»

Β΄ Μέρος

Από το βιβλίο «Τα παραλειπόμενα από τη δίκη της ΕΟ 17Ν» (εκδ. Δ. Δρόσος, β' έκδ. Ιούλιος 2015) του δικαστή Ζαΐρη, ο οποίος μετείχε στη σύνθεση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που δίκασε τη 17Ν.
«Την 10η Ιουνίου 2003 προσήλθε στο ακροατήριο μετά από πρόταση του Αλ. Λυκουρέζου ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου Παναγιώτης (Πάνος) Καμμένος, για να εξεταστεί ως μάρτυρας ... έχοντας υπό μάλης έναν ογκώδη φάκελο που τον συνόδευαν, όπως δήλωσε ο ίδιος, οι πλούσιες εμπειρίες του .... 

Πέραν αυτών, η στενή συνεργασία που είχε με τον επικεφαλής-επόπτη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτριο Τσεβά, όπως ο ίδιος μας αποκάλυψε, του έδινε το αίσθημα "του ειδήμονα" για τα θέματα της τρομοκρατίας.... Βέβαια, παρά τις πλούσιες γνώσεις του δεν διαφώτισε το Δικαστήριο, μια που δεν αναφέρθηκε ονομαστικά, είτε για τη μια είτε για την άλλη κατηγορία προσώπων .... Δεν παρέλειψε, όμως, να αναφερθεί στην παρέμβαση δυο πολιτικών προσώπων, μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τόσο κατά τον χρόνο εκείνο, δηλαδή το 1993, όσο και κατά τον χρόνο της εξέτασής του, στις 10 Ιουνίου 2003, οι οποίοι σύμφωνα με την κατάθεσή του παρενέβησαν στον τότε Αρχηγό της ΕΛΑΣ, Αντώνιο Λαμπαδιάρη, προκειμένου να απελευθερωθεί ο Βασίλειος Τζωρτζάτος. 

Προσωπικά, και επίμονα, προκάλεσα τον μάρτυρα να κατονομάσει τους δυο βουλευτές, που προστάτεψαν τον Βασίλη Τζωρτζάτο, πράγμα που αρνήθηκε αυτός να κάνει, όπως είχε νομική υποχρέωση, πετώντας το μπαλάκι στον τότε αρχηγό της ΕΛΑΣ, Αντώνιο Λαμπαδιάρη. Αναγκάστηκα να του θυμίσω τη νομική του υποχρέωση ως μάρτυρα, ότι δηλαδή πρέπει να τους κατονομάσει, όπως θα είχε την ανάλογη υποχρέωση αν ήταν π.χ. υπουργός Δημόσιας Τάξης ... 

Δυστυχώς όμως για τον ίδιο, αφού την επόμενη μέρα με δηλώσεις του στον Τύπο ("Ελευθεροτυπία", 11/6/2003) τον διέψευσε και ο οποίος στη συνέχεια κατά την εξέτασή του στο ακροατήριο δήλωσε ότι δεν παρενοχλήθηκε ο τότε Αρχηγός από βουλευτές της Αντιπολίτευσης, πράγμα το οποίο εάν είχε συμβεί δε θα είχε λόγους να το αποκρύψει, τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος είχε επιλεγεί ως Αρχηγός από την Κυβέρνηση της εποχής εκείνης....

Δεν παρέλειψε ο ίδιος ακόμα να αναφερθεί στον Δημήτριο Κουφοντίνα, για τον οποίο είπε ότι "μυστηριωδώς σταμάτησε η παρακολούθησή του από την αστυνομία το 1993" και ότι υπήρξε γι' αυτόν "ειδικός χειρισμός από κλιμάκια της ΕΥΠ". 

Εάν όμως συνέβαινε κάτι τέτοιο, γιατί δεν αποκάλυψε τις πηγές του; Τι είχε να φοβηθεί; ΄Αμεση ήταν όμως η αντίδραση του Δημήτρη Κουφοντίνα που είπε: "Δεν μπορώ να ακούω άλλο αυτόν τον καραγκιόζη"…. Κατά πόσο συνέβαλε η κατάθεση του μάρτυρα στην αποκάλυψη της αλήθειας ... δεν είναι αντικείμενο προσωπικής μου εκτίμησης. 

Πάντως, είχε αίσιο τέλος η παρουσία του στο δικαστήριο, με αφορμή το γεγονός που αποκάλυψε μεταγενέστερα ο ίδιος σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ότι στην αίθουσα συνεδριάσεων του δικαστηρίου γνώρισε την εκπρόσωπο της πολιτικής αγωγής κ. Τζούλη, με την οποία ήδη έχει συνάψει γάμο».

Σώτος Ασταδιάλας

Υ.Γ. Ο επί της Δικαιοσύνης υπουργός κ. Κοντονής εδήλωσεν ότι «οι ιδεολογίες δεν διώκονται». Επειδή εγώ θεωρώ εαυτόν ιδεολόγο με ειδίκευση στην ανίχνευση της μαλακίας, πιστεύω ότι ο Κοντονής, και όχι μόνον, είναι μαλάκας. Ελπίζω να μη διωχθώ.