Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Ποιοί ήταν οι Χορτατζήδες της Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη αλώθηκε από τους Οθωμανούς το 1430. Το 1590 ο σεΐχης Χορτατζή Σουλεϊμάν εφέντη (Hortaci Suleyman Efendi), μετέτρεψε τη....
χριστιανική εκκλησία της Ροτόντας σε τζαμί. Έξω από τα ανατολικά τείχη υπήρχαν εβραϊκά και τούρκικα νεκροταφεία. Τα εβραϊκά εκτείνονταν σε όλη τη σημερινή πανεπιστημιούπολη και στις αρχές του 19ου αιώνα σχημάτιζαν μια ενιαία έκταση.

Ωστόσο Τούρκοι στρατιώτες που στρατωνίζονταν σε στρατώνες της Τούμπας, συνήθιζαν να διέρχονται μέσα από αυτά κατά ομάδες καθημερινά και ιδιαίτερα τις Παρασκευές (Παρασκευή ημέρα αργίας και συνάθροισης για προσευχή των Μουσουλμάνων), για να συντομεύσουν τη διαδρομή από την Τούμπα προς την πόλη αλλά και το τζαμί του σεΐχη Χορτατζή (Şeyh Hortacı Süleyman).

Έτσι ανοίχθηκε ένα μονοπάτι που σταδιακά φάρδυνε κι έγινε ολόκληρος δρόμος (από τη σημερινή διασταύρωση των οδών Αγ. Δημητρίου και Κατσιμίδη μέχρι το σημείο που βρίσκεται το Άσυλο του Παιδιού). Ο δρόμος αυτός καθιερώθηκε μετέπειτα ως οδός Χορτατζήδων. Τα δε νεκροταφεία χωρίσθηκαν σε δύο τμήματα εκατέρωθεν αυτής της οδού.

Σημ. Στον περίβολο της Ροτόντας σώζεται ο τάφος του σεΐχη Χορτατζή Σουλεϊμάν εφέντη.