Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

50 χρόνια Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου (ΜΕΛ) (άντε και να ξαναγίνει ελληνική)

Η ΜΕΛ γιορτάζει 50 χρόνια παρουσίας στην βιομηχανία ανακυκλωμένου χαρτονιού, ενισχύοντας την ελληνική οικονομία
Υλοποίησε επενδύσεις € 21 εκ. την τελευταία 5ετία
Τα 50 χρόνια από ....
την ίδρυσή της γιόρτασε η Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου, ΜΕΛ, σε εορταστική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση τίμησαν, χαιρετίζοντας την επέτειο της ηγέτιδας βιομηχανίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κύριος Σωκράτης Φάμελλος και ο Προέδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), κύριος Αθανάσιος Σαββάκης. Παράλληλα, το παρόν έδωσαν περισσότεροι από 350 εκπρόσωποι της Πολιτείας, επαγγελματικών φορέων, φορέων του δημοσίου, Προξενείων, επιχειρήσεων και βιομηχανιών, εργαζόμενοι και ΜΜΕ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναδείχθηκε η πρόσφατη ολοκλήρωση του φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου ύψους περίπου 21 εκατομμυρίων ευρώ, που πραγματοποίησε η εταιρεία την τελευταία 5ετία, με στόχο να στηρίξει την ελληνική αγορά σε μια δύσκολη περίοδο και ταυτόχρονα να βελτιστοποιήσει τις πρακτικές της και το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Η ολοκλήρωση του επενδυτικού πλάνου δε συνιστά μόνο τη μεγαλύτερη σε ένταση επένδυση από την ίδρυση της εταιρείας, αλλά και μια σοβαρή και ελπιδοφόρα παρακαταθήκη για το μέλλον. Αποτελεί ένα σημαντικό σχέδιο που επιβεβαιώνει τη στρατηγική απόφαση της εταιρείας να βελτιώσει την ποιότητα και να ενισχύσει την παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου κατά 30%. Ταυτόχρονα, ειδική αναφορά έγινε και στη σημαντική συμβολή της ΜΕΛ στην εθνική οικονομία.

Η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή ανακυκλωμένου χαρτονιού, ανήκει στον κλάδο της αναδυόμενης και πολλά υποσχόμενης περιβαλλοντικής βιομηχανίας, προσφέροντας 193 θέσεις εργασίας. Χρησιμοποιεί για πρώτη ύλη, αποκλειστικά και μόνο, αποκόμματα ανακυκλώσιμου χαρτιού, άνω των 120.000 τόνων τον χρόνο, γεγονός που της προσδίδει τον χαρακτηρισμό του μεγαλύτερου ανακυκλωτή χαρτιού της χώρας, με ποσοστό 56% της παραγωγής να προορίζεται για εξαγωγές.

Τα προϊόντα της εξάγονται σε περισσότερες από 30 χώρες, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και χρησιμοποιούνται στην κυτιοποιία, τις εκτυπώσεις και γενικότερα στην κατασκευή ειδών συσκευασίας από χαρτόνι.
Επιπλέον, η ΜΕΛ διακρίνεται για την κοινωνική της επίγνωση, ευθύνη και πρακτική που αποτελούν αναπόσπαστο συστατικό της καθημερινής της λειτουργίας. Αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα από το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, "ΜΕΛημά ΜΑΣ", που εδράζεται και στηρίζει τον πολιτισμό και την παιδεία και φυσικά το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, διοργανώθηκε (Μάιος – Ιούλιος 2017) η έκθεση "Ιστορίες από Χαρτόνι και Αισώπειοι Μύθοι" του γνωστού Έλληνα εικαστικού, Μανώλη Χάρου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Casa Bianca. Ταυτόχρονα, υλοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα - με την επιμέλεια του ίδιου του καλλιτέχνη - το οποίο παρακολούθησαν 1.000 και πλέον μαθητές.

Για το επόμενο χρονικό διάστημα η πρωτοβουλία "ΜΕΛημά ΜΑΣ", ενισχύεται με τη διοργάνωση περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας/Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων και το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κύριος Φάμελλος, υπογράμμισε «η ΜΕΛ είναι μία εταιρία με ηγετική θέση στην παραγωγή χαρτιού και ανακυκλωμένου χαρτονιού, όχι μόνο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια αλλά και την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Ως Κυβέρνηση στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. Σεβόμαστε τους κανόνες, το περιβάλλον, τους εργαζόμενους και τους νόμους. Είμαστε στο πλευρό εκείνων των επενδυτών που έρχονται να στηρίξουν τον τόπο, τους ανθρώπους και τις αξίες του. Που δίνουν προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο προϊόν και κυρίως στον εργαζόμενο, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο».

Ο Προέδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), κύριος Σαββάκης, τόνισε ότι επενδύσεις όπως αυτή της ΜΕΛ, χρειάζονται την έμπρακτη υποστήριξη της Πολιτείας, ώστε να ενισχυθεί η διεθνή τους ανταγωνιστικότητα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι μια από τις ακριβότερες, στο θέμα της τιμολόγησης της ενέργειας, γεγονός που μειώνει κατακόρυφα τη λειτουργική κερδοφορία των επιχειρήσεων και την εισαγωγή καινοτομιών και νέων τεχνολογιών. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε στη ΜΕΛ να αναπτύσσεται διαρκώς, υλοποιώντας επενδύσεις νέας τεχνολογίας, δημιουργώντας καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας και να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΛ, κύριος Ευθύμης Ναλμπάνης, σημείωσε «η ΜΕΛ έχει γράψει τη δική της ξεχωριστή ιστορία, μια ιστορία που συνεχίζεται δυναμικά στο παρόν και εκτείνεται, με όραμα, προσδοκίες και προοπτική, στο μέλλον. Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, η ΜΕΛ είναι πάντα στο προσκήνιο, συνιστώντας μια πρότυπη, σύγχρονη και υγιή παραγωγική μονάδα, με σεβασμό στον άνθρωπο, τον πολιτισμό, την παιδεία και το περιβάλλον. Έτσι, μετά από 50 χρόνια ενεργούς παρουσίας και δραστηριοποίησης, η ΜΕΛ βρίσκεται πιο δυνατή και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος παρέχοντας καλύτερα προϊόντα, με κοινωνική υπευθυνότητα και περιβαλλοντική ευαισθησία». Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «η ΜΕΛ με στόχους, όραμα, στρατηγική, επενδύσεις και θέληση, ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του μέλλοντος. Όπως άλλωστε οφείλει κάθε ηγέτης, με υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, κοινωνική επίγνωση και προσφορά. Είναι μέρος της δουλειάς μας. Είναι ηθική μας υποχρέωση και ευθύνη». Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας, κύριο Suleyman Kaya, για την παρουσία του στην επετειακή εκδήλωση καθώς και για την προσφορά του στην αναπτυξιακή προσπάθεια και δυναμική της εταιρίας.

........................

κι ας θυμηθούμε, πώς πέρασε στα χέρια των Τούρκων η Μ.Ε.Λ. με μεθόδευση του ηλίθιου ελληνικού κράτους :

Σε Τούρκους περνά η "Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου" ΜΕΛ Α.Ε.

4 ΙΑΝ 2012

"Πώληση σε Τούρκους" ήταν η απάντηση του επιχειρηματία που διασύρθηκε με τη σύλληψή του για χρέη στις 21-11-2012 (πρώτος, πρώτος).
Ας επενδύσουν τώρα κι ας δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αυτοί που ξετίναξαν τη Θεσσαλονίκη στις συλλήψεις. Θυμάστε τι γράφαμε;

Μια από τις τελευταίες εταιρείες που έχουν την ατυχία να έχουν τη λέξη "Μακεδονική" στον τίτλο τους, περνά στον τουρκικό όμιλο Pak Holdings και συγκεκριμένα στη ..
θυγατρική της Kartonsan.
Η ΜΕΛ (Μακεδονικη Εταρεία Λαδόπουλου) ιδρύθηκε το 1964. Το 1981 πέρασε στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και το 1998 ο κ. Οικονόμου, επικεφαλής ομάδας επενδυτών απέκτησε την εταιρεία. Η εταιρεία παράγει χαρτόνια συσκευασίας για τρόφιμα (πίτσες, γλυκά, γιαούρτια κ.α.) και είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο της. Οι πωλήσεις της τα τελευταία χρόνια ξεπερνούσαν τα 50 εκατ. ευρώ, αλλά η απότομη αύξηση του κόστους παραγωγής δυσκολεύει την εταιρεία.

Σύλληψη για φοροδιαφυγή

Στις 21-11-2011, η Οικονομική αστυνομία, περνούσε χειροπέδες στον  Κυριάκο Οικονόμου, ιδοκτήτη της ΜΕΛ που δίνει δουλειά σε 200 οικογένειες. Τότε, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, δήλωνε οργισμένος:

«Προβληματισμό κι ανησυχία προκαλεί η συνεχιζόμενη πρακτική των διωκτικών αρχών οικονομικού εγκλήματος να προβαίνουν σε άμεσες συλλήψεις επιχειρηματιών για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, ανάμεσα στα οποία και η μη εμπρόθεσμη καταβολή δηλωθέντος και όχι αποκρυφθέντος ΦΠΑ.Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η πρόσφατη σύλληψη του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της μεγαλύτερης ελληνικής χαρτοβιομηχανίας ΜΕΛ ΑΕ στη Θεσσαλονίκη για μη εμπρόθεσμη καταβολή δηλωθέντος από την εταιρεία ΦΠΑ. Έτσι είναι εύλογη η δια του τύπου αντίδραση της εταιρείας αυτής ότι με τον τρόπο αυτό διαπομπεύεται ως φοροφυγάς ο επικεφαλής μίας από τις λίγες πλέον ελληνικές παραγωγικές εταιρείες πού εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα μας απασχολώντας εκατοντάδες εργαζόμενους με ανάλογη ζημιά στην εμπορική της φήμη.

Με τη δήλωση ότι η φοροδιαφυγή θα πρέπει να πατάσσεται κατά τον αυστηρότερο δυνατό τρόπο, πιστεύουμε ότι είναι πλέον καιρός να καταργηθεί το αδίκημα της μη καταβολής ληξιπροθέσμων χρεών προς το δημόσιο πού δημιουργήθηκαν από μη πληρωμή φόρων, διότι αφενός για τη φοροδιαφυγή υπάρχει ξεχωριστή ποινική τιμωρία κι αφετέρου επαναφέρεται έτσι ουσιαστικά η ήδη καταργηθείσα προσωποκράτηση για χρέη προς το δημόσιο. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα για ληξιπρόθεσμο χρέος του δημοσίου προς τον φορολογούμενο, γεγονός πού αντίκειται στην ισότιμη σχέση Πολιτείας και φορολογούμενου. Η Πολιτεία οφείλει να κάνει κάθε προσπάθεια είσπραξης των ληξιπροθέσμων χρεών κι όχι να νοιώθει ικανοποιημένη από την ποινικοποίησή τους πού δεν είναι μέτρο πού απαντάται σε προοδευμένες χώρες. Συναφής είναι επίσης η περίπτωση της αδυναμίας του φορολογούμενου να μπορεί να συμψηφίζει οφειλές του προς το δημόσιο με οφειλές του δημοσίου προς αυτόν, πράγμα σύνηθες π.χ. στην περίπτωση τεχνικών εταιριών πού αναλαμβάνουν έργα του δημοσίου.

Αυτές κι άλλες αδικίες καλείται να θεραπεύσει το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα στην επεξεργασία και θέσπιση του οποίου θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει να δοθούν ειδικές οδηγίες προς τις ελεγκτικές και διωκτικές αρχές να διακρίνουν ανάμεσα στις περιπτώσεις μη καταβολής απλά ληξιπροθέσμων οφειλών και στις περιπτώσεις γνήσιας φοροδιαφυγής, έτσι ώστε να δίδεται η ευκαιρία στις επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες προς το δημόσιο οφειλές τους αλλά και να συνεχίσουν να λειτουργούν προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, λαμβανομένων υπόψη των έκτακτων συνθηκών έλλειψης ρευστότητας στην Ελλάδα πού εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια βρίσκεται σε περίοδο βαθιάς ύφεσης. Γιατί σίγουρα δεν θα είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας άδικα διαπομπευόμενες να παύσουν να λειτουργούν εντείνοντας και το πρόβλημα παραγωγικότητας της χώρας και την αύξηση της ανεργίας.»
...............
Στραγγάλισαν λοιπόν την αγορά από ρευστό, ώστε να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν οι επιχειρηματίες, μετά τους συλλαμβάνουν, όχι γιατί έκρυψαν ή φοροδιέφυγαν, αλλά γιατί δεν είχαν μετρητά, αφού οι τράπεζες δεν δανείζουν και οι δικοί τους πελάτες δεν πληρώνουν ή δίνουν 9μηνες επιταγές και μετά οι επιχειρηματίες φεύγουν ο ένας μετά τον άλλο ή κλείνουν τις επιχειρήσεις. Και ξεκίνησαν τις συλλήψεις από μια επιχείρηση που επί δεκαετίες ήτανν συνεπής, είναι άκρως παραγωγική, εξάγει και παράγει. Είχε το μειονέκτημα όμως να λέγεται Μακεδονική.
Να δούμε πού θα βρουν δουλειά οι αμέτρητες χιλιάδες ανέργων στη Θεσσαλονίκη....