Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Δώστε ανάσα και στους συνεπείς δανειολήπτες !

Έκκληση προς τις τράπεζες να εντάξουν στα προγράμματα ρύθμισης τραπεζικών ή άλλων υποχρεώσεων και....
όσους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες καταφέρνουν να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων τους απευθύνει η διοίκηση του Σωματείου Ελλήνων Μεταποιητών Αλουμινίου και Σιδήρου (ΣΕΜΑΣ).
«Είναι θετικό το γεγονός ότι με τόσο με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό όσο και με το νέο κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών προβλέπεται -υπό προϋποθέσεις ‘’κούρεμα’’ οφειλών προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η εξέλιξη είναι θετική για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι κατέρρευσαν στα χρόνια της κρίσης και πλέον αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των συσσωρευμένων υποχρεώσεών τους. Την ίδια ώρα, όμως, κάποιες άλλες επιχειρήσεις επιβιώνουν σε ‘’τεντωμένο σχοινί’’ και κόβουν από όπου μπορούν ή ρευστοποιούν όσα περιουσιακά στοιχεία τούς έχουν απομείνει προκειμένου να είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων για δάνεια τα οποία έλαβαν προ κρίσης», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΜΑΣ και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης- Νέοι Ορίζοντες, Ιωάννης Φωτιάδης και προσθέτει: «Οι συνεπείς επιχειρηματίες οι οποίοι με πολύ κόπο δεν έχουν αφήσει τα δάνειά τους να ‘’κοκκινίσουν’’ αισθάνονται ως οι πλέον αδικημένοι, καθώς τα επιτόκια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν προ πολλού αποπληρώσει το αρχικό κεφάλαιο που δανείστηκαν. Δυστυχώς αν δεν ληφθεί μέριμνα και για τη συγκεκριμένη ομάδα επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών τότε και αυτοί θα λυγίσουν υπό το βάρος της οικονομικής ασφυξίας και των υπέρογκων οι οποίες καθημερινά αυξάνονται με ευθύνη της κυβέρνησης».
Ο κ. Φωτιάδης καλεί τις τράπεζες να προχωρήσουν σε γενναία ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων και των συνεπών δανειοληπτών με διαγραφή τόκων ή κεφαλαίου καθώς και με μείωση επιτοκίου. Και καλεί την κυβέρνηση να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να δοθεί ανάσα και σε όσες επιχειρήσεις καταφέρνουν «με νύχια και με δόντια» να επιβιώνουν μετά από επτά χρόνια οικονομικής κρίσης και μνημονίων.