Θα ακούτε συνεχώς για "προαπαιτούμενα", θα αναρωτιέστε γιατί όλες οι χώρες βγαίνουν από τα μνημόνια κι η Ελλάδα ετοιμάζεται για το 4ο και θα αναρωτιέστε σε τι ακριβώς δεν τα βρίσκουμε. Τι ζητούν και δεν το κάνουμε; Η TV λέει ...
μόνο ασαφείς τίτλους και η κυβέρνηση ποτέ δεν λέει πού ακριβώς δεν τα βρίσκουμε.
Ας δούμε τι μας ζητούν από το 2010 οι δανειστές και δεν το κάναμε:
1) Κωδικοποιήστε την πολυδιάσπαρτη νομοθεσία σας, για να ξέρουν οι επιχερήσεις και οι πολίτες τι ισχύει και να μη χάνουν χρόνο και λεφτά για πρόστιμα, επειδή δεν είναι συνεπείς. Πώς να είναι συνεπείς όταν δεν ξέρουν τις υποχρεώσεις τους (πρόσφατο παράδειγμα η ηλιθιωδέστατη ρύθμιση για τα "μπλοκάκια", που δεν υπάρχει ούτε στην Ουγκάντα του 16ου αιώνα!). Χάνετε 7,28 δις το χρόνο από τη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, λόγω των χιλιάδων υποχρεώσεων που έχουν, με βάση 4.000 νόμους. Για να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις του ο επιχερηματίας, πρέπει να μελετήσει και να ξέρει απέξω κι ανακατωτά 4.000 διαφορετικούς νόμους !
Προχωρήστε επιτέλους σε «ρητή κατάργηση της ξεπερασμένης νομοθεσίας».
2) Φτιάξτε νέους, απλούς και εκ των προτέρων αξιολογημένους για το αποτέλεσμά τους νόμους, που να έχουν τύχει επαρκούς διαβούλευσης, Κάθε νόμος να είναι απλός, να μην περιλαμβάνει άσχετες διατάξεις, να παράσχει διαφάνεια, να γίνεται μετά από διαβούλευση.
Η Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2006 σε μία από τις σχετικές εκθέσεις της υπολόγισε ότι συνολικά η γραφειοκρατία στην Ελλάδα κόστιζε όσο το 6,8% του τότε ΑΕΠ. Και έτσι εκτίμησε ότι μία μείωσή της κατά 25% θα έφερνε οφέλη της τάξης του 2,4% του ΑΕΠ (με σημερινές τιμές ΑΕΠ μετά κρίσης, τα οφέλη θα έφταναν τα 4,5 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή τα μέτρα που ζητά από την Ελλάδα να λάβει το ΔΝΤ).
ολόκληρο το άρθρο εδώ
Με δυό λόγια, οι "τοκογλύφοι" μας λένε : "καταργήστε 4.000 γελοίους νόμους, γεμάτους με τροπολογίες, παραπομπές και περιττές μπούρδες, κωδικοποιήστε όλη τη νομοθεσία σε 15-20 βασικούς νόμους να ξέρει ο καθένας τι ισχύει, σταματήστε να βάζετε χιλιάδες τροπολογίες σε χιλιάδες νόμους κι έτσι θα κερδίζετε 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, χωρίς να μειώνετε συντάξεις, χωρίς να αυξάνετε φόρους.
Και τι έκαναν οι ελληνικές κυβερνήσεις; Δεκαπλασίασαν τις τροπολογίες !!!!