Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017

Αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις της ΠΟΕ – ΟΤΑ – Άμεσα αρχίζει η αποκομιδή των σκουπιδιών

Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα των δήμων, κατά τη ...
συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με την αποκομιδή των σκουπιδιών να ξεκινάει άμεσα.
Τα αμαξοστάσια των δήμων και οι ΧΥΤΑ όλης της χώρας τελούσαν υπό κατάληψη επί 11 ημέρες. Το θέμα των κινητοποιήσεων θα επανεξεταστεί στο Γενικό Συμβούλιο, η ημερομηνία διεξαγωγής του οποίου δεν έχει καθοριστεί ακόμη. Κι αυτό διότι δεν επιτεύχθηκε πλειοψηφία, καθώς η πρόταση για αναστολή έλαβε 5 ψήφους (3 της πλειοψηφούσας παράταξης και 2 από τη ΔΑΚΕ), ενώ οι παρατάξεις ΔΑΣ (ΚΚΕ) και ΜΕΤΑ - ΟΤΑ (ΛΑΕ) τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων.
Τα απορριμματοφόρα αναμένεται να αρχίσουν άμεσα την αποκομιδή των απορριμμάτων, διαδικασία, η οποία πιθανόν να διαρκέσει -ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα- τουλάχιστον δύο με τρεις ημέρες.
Την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για αναστολή των κινητοποιήσεων χαιρέτισε η ΚΕΔΕ, διά στόματος του προέδρου της, Γιώργου Πατούλη, που σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι έδειξαν υπεύθυνη στάση προτάσσοντας τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να καθαριστούν οι πόλεις από τους τόνους σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί τις τελευταίες ημέρες.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενωμένη θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, όπως έκανε όλο το τελευταίο διάστημα», κατέληξε ο κ. Πατούλης.
Σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφέρει πως «ο αγώνας για την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία και για ενιαία μόνιμη σχέση εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μακρύς, συνεχής και δύσκολος», σημειώνοντας πως το επόμενο χρονικό διάστημα οι κινητοποιήσεις πρέπει να ενταθούν και να κλιμακωθούν, με άλλες όμως μορφές δράσης και με σεβασμό στην κοινωνία.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ τονίζει ότι «έδωσε και θα συνεχίσει να δίνει αγώνα κατά της μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, υπέρ της οριστικής παραμονής των ‘Συμβασιούχων – Παρατασιούχων’ στην εργασία και της διασφάλισης του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κόντρα στα πολιτικά και μεγάλα εργολαβικά-επιχειρηματικά συμφέροντα».
Παράλληλα, κάνει λόγο για μάχη που κερδήθηκε, καθώς με τις τελευταίες της κινητοποιήσεις αναδείχθηκε το μεγάλο πρόβλημα με την «ομηρεία» των Συμβασιούχων στους Δήμους. «Αποκαλύψαμε τα κατ' εξακολούθηση ψέματα της κυβέρνησης που δεσμεύονταν για την μονιμοποίηση 10.000 εργαζομένων, αλλά επί της ουσίας, έπαιζε και παίζει με το μέλλον των ίδιων και των οικογενειών τους», τονίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ και συμπληρώνει: «Δώσαμε μία μάχη και την κερδίσαμε με τις δικές μας αποκλειστικά δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι πολλοί επιχείρησαν να διασπάσουν το κοινό μέτωπο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, «για να φτάσουμε σε νίκη και στον πόλεμο, πρέπει να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα τη στρατηγική μας. Θα το κάνουμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ελληνική κοινωνία».
Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι οι ευθύνες «πλέον βαραίνουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» και καταγγέλλει ότι «το επόμενο χρονικό διάστημα πολλοί συμβασιούχοι με παρατάσεις θα απολυθούν αφού είναι στην διακριτική ευχέρεια των Δημάρχων το εάν θα προκηρύξουν μόνιμες προσλήψεις ενώ κανείς δεν εγγυάται πως οι νέες συμβάσεις θα εγκριθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο».
«Εμείς, ως ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν εξαρτόμαστε από κανέναν. Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε υποχείρια κανενός. Λογοδοτούμε μόνο απέναντι στους εργαζομένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στόχος μας είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων τους, όπως και η προσφορά των υπηρεσιών μας στους δημότες», συνεχίζει η Ομοσπονδία, εκτιμώντας ότι η ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες θα αυξήσει δραματικά τα Δημοτικά Τέλη.
«Μετά από 11 ημέρες δυναμικών κινητοποιήσεων όλου του κλάδου εμμένουμε και επιμένουμε πως μόνο η πρόταση Νόμου που κατέθεσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ διασφαλίζει την παραμονή των εργαζομένων που απασχολούνται με παρατάσεις συμβάσεων και την μη κατάρρευση των Υπηρεσιών Καθαριότητας των Δήμων» υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.
Το αμέσως επόμενο χρονικό θα συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ προκειμένου να εξειδικεύσει το πλαίσιο δράσης, προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες μετά την ψήφιση της διάταξης του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη.
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Βεβαιωθείτε ότι διαβάσατε τους Ορους σχολιασμού πριν αναρτήσετε το σχόλιό σας. Υπεύθυνος για κάθε σχόλιο είναι ο ίδιος ο σχολιαστής και η συμμετοχή του στη συζήτηση τεκμαίρει την ανεπιφύλακτη αποδοχή αυτού του όρου.