Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

Και νέα παραίτηση ΓΓ Υποδοχής λόγω έλλειψης αρμοδιοτήτων;

Το θέμα της έλλειψης αρμοδιοτήτων του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής επαναφέρει στη Βουλή με νέα ερώτηση η ...
ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου, με αφορμή τη φημολογία για παραίτηση του νυν Γενικού Γραμματέα κ. Σαλτερή.
Από τη σύσταση της θέσης Γενικού Γραμματέα Υποδοχής μέχρι και σήμερα, δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση εκχώρησης αρμοδιοτήτων από τον αρμόδιο υπουργό. Ως αποτέλεσμα, τίθεται το ζήτημα της ακυρότητας των διορισμών των Διοικητών των Κέντρων Υποδοχής προσφύγων αλλά και των αποφάσεων που αυτοί λαμβάνουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ενδεικτικό της απουσίας αρμοδιοτήτων και κάθε ουσιαστικού έργου του Γενικού Γραμματέα, είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Διαύγειας», μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη της θητείας του, έχει υπογράψει μόλις οκτώ πράξεις. Τον ρόλο του φαίνεται να έχει εκχωρήσει ο κ. Υπουργός στην υφιστάμενη του ΓΓ, Διευθύντρια της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, η οποία υπογράφει πρακτικά όλες τις αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας. Για το θέμα, η βουλευτής είχε καταθέσει ερώτηση το Μάρτιο, η οποία δεν απαντήθηκε ποτέ από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Σύμφωνα δε με σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, ο κ. Σαλτερής φέρεται να έχει παραιτηθεί, όπως άλλωστε είχε πράξει και ο προηγούμενος Γ.Γ. κ. Βουδούρης αλλά και ο Γ.Γ. Μετανάστευσης κ. Παπαδόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι χωρίς αρμοδιότητες παραμένει και ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μπαλάφας.
Ένα χρόνο μετά τη σύστασή της, η Γενική Γραμματεία Υποδοχής, αντί να παίζει νευραλγικό ρόλο στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, όπως προέβλεπε ο νόμος, λειτουργεί με έναν διακοσμητικό Γενικό Γραμματέα, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, και με τη μία από τις δύο βασικές Διευθύνσεις, τη Διεύθυνση Υποδοχής, χωρίς Διευθυντή και χωρίς στελέχωση.
Ρωτά, λοιπόν, τον Υπουργό:
- Πως εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των δομών υποδοχής εφόσον οι αποφάσεις του ΓΓ, και συνεπώς των διορισμένων απ’ αυτόν διοικητών, δεν είναι σύννομες;
- Για ποιούς λόγους δεν έχει εκδοθεί μέχρι και σήμερα υπουργική απόφαση εκχώρησης αρμοδιοτήτων στον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής; Πότε αναμένεται να εκδοθεί αυτή;
- Αληθεύει ότι ο νυν ΓΓ Υποδοχής κ. Σαλτερής έχει υποβάλει την παραίτησή του και για ποιούς λόγους;
- Για ποιούς λόγους δεν έχει οριστεί μέχρι σήμερα Διευθυντής στη Διεύθυνση Υποδοχής; Σε ποιο σημείο βρίσκεται η στελέχωσή της; Σε ποια άτομα ή υπηρεσίες έχει αναθέσει ο Υπουργός τις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Υποδοχής όπως π.χ. τη στέγαση των προσφύγων και την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων και με βάση ποιες διατάξεις;

Βεβαιωθείτε ότι διαβάσατε τους Ορους σχολιασμού πριν αναρτήσετε το σχόλιό σας. Υπεύθυνος για κάθε σχόλιο είναι ο ίδιος ο σχολιαστής και η συμμετοχή του στη συζήτηση τεκμαίρει την ανεπιφύλακτη αποδοχή αυτού του όρου.