Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Τα μεγάλα έργα που υλοποιεί το Υπερταμείο - Τι θα γίνει με την Έκθεση της Θεσσαλονίκης

 Growthfund /Υπερταμείο / Μεγάλα Αναπτυξιακά Έργα σε εξέλιξη :

Ανάπλαση Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

Εκκίνηση του διαγωνισμού για το εμβληματικό έργο της ανάπλασης της ΔΕΘ υπό το συντονισμό του Growthfund και της ΔΕΘ-HELEXPO, μετά από συστηματική προεργασία και έγκριση από την κυβερνητική επιτροπή ως έργο στρατηγικής σημασίας. Ξεκινάει ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της ΔΕΘ με την προετοιμασία των τευχών από το PPF του ΤΑΙΠΕΔ . Στόχος του Growthfund και της ΔΕΘ Helexpo είναι η εκκίνηση του διαγωνισμού στις αρχές του 2025 και του κατασκευαστικού έργου το Β Εξάμηνο του 2026.  Το έργο της ανάπλασης θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης, δημιουργώντας ένα Μητροπολιτικό πάρκο 100.000 τ.μ., ξενοδοχείο, σύγχρονο επιχειρηματικό και συνεδριακό κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Το έργο θα επιφέρει σημαντική ενίσχυση στην αγορά εργασίας -> 1.500 θέσεις εργασίας/χρόνο- και θα στηρίξει ενισχύσει την οικονομία και τον συνεδριακό τουρισμό.

Ανάπτυξη των 23 Περιφερειακών Αεροδρομίων

Η αξιοποίηση 23 περιφερειακών αεροδρομίων στο να πετύχει τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και λειτουργικών χαρακτηριστικών των 22 αεροδρομίων, με ταυτόχρονη αύξηση των επιβατών επ’ ωφελεία, τόσο της εθνικής οικονομίας, όσο και των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών. Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Ο σχετικός διαγωνισμός για την ανάπτυξη του αεροδρομίου βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή εντός Δεκεμβρίου 2024.


Αναβίωση του Κυβερνείου Θεσσαλονίκης - ΕΤΑΔ

Το Κυβερνείο Θεσσαλονίκης, με τριμερή συμφωνία της Βουλής των Ελλήνων, του Growthfund και της ΕΤΑΔ θα μετατραπεί σε πολυχώρο πολιτισμού, συνεδρίων και εκδηλώσεων, με στόχο την αναβίωση του ιστορικού κτιρίου και την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης της Θεσσαλονίκης. Το έργο συντονίζεται από την ΕΤΑΔ, η οποία έχει ήδη δρομολογήσει το τεχνικό σκέλος των μελετών για τον προσδιορισμό του κόστους αποκατάστασης και το Growthfund την εξειδίκευση των χρήσεων και του περιεχομένου του χώρου προκειμένου να επιτευχθεί η βιωσιμότητά του, στο πλαίσιο της αξιοποίησης του χώρου από τη Βουλή.


ΓΑΙΑΟΣΕ: Αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου «Γκόνου» στη Θεσσαλονίκη

Η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου «Γκόνου» στη Θεσσαλονίκη (672 στρέμματα) έχει ενταχθεί με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής στο πρόγραμμα «Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας» με σκοπό τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου Συνδυασμένων Μεταφορών.

Πρόκειται για ένα στρατηγικό έργο που αλλάζει τον εμπορευματικό χάρτη της Βόρειας Ελλάδα, με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της συμμετοχής της χώρας στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Ενισχύει τη διασύνδεση των μεταφορών, βελτιώνει την εμπορική δραστηριότητα και την ανταγωνιστικότητα της Θεσσαλονίκης ως κέντρο logistics.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η δημοσίευση της Α’ Φάσης του διαγωνισμού (Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος).

Ύψος επένδυσης 120-200 εκ. Ευρώ

Συνολική Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία 300 εκ. Ευρώ

3.200 συνολικές νέες θέσεις εργασίας


ΓΑΙΑΟΣΕ: Ανάπτυξη του Εμπορευματικού Κέντρου Θριασίου 

Το έργο αφορά στην ανάπτυξη έκτασης ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ (588 στρέμματα) στην περιοχή της Δυτικής Αττικής (Δήμος Ασπροπύργου, περιοχή Θριάσιου Πεδίου) για τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου Συνδυασμένων Μεταφορών (ΘΡΙΑΣΙΟ Ι). Μεταξύ της ΓΑΙΑΟΣΕ και της παραχωρησιούχου εταιρείας (ΘΕΚ Α.Ε.) έχει υπογραφεί σύμβαση παραχώρησης. Αυτή την περίοδο η ΘΕΚ Α.Ε. βρίσκεται στη φάση της αδειοδότησης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της παραχωρησιούχου εταιρείας, εντός του 2024 θα οριστικοποιηθούν επιμέρους ζητήματα και στις αρχές του 2025 θα εκκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες.

Ύψος επένδυσης με το νέο master plan: €250 εκ. Ευρώ

Οικονομικό Αντάλλαγμα:

Εφ’ άπαξ αρχικό τίμημα: 20 εκ. Ευρώ 

Ετήσιο εγγυημένο αντάλλαγμα: 700 χιλ. Ευρώ

Ποσοστό επί των ετήσιων εσόδων: 5%

3-5.000 συνολικές θέσεις εργασίας


Διώρυγα της Κορίνθου- ΑΕΔΙΚ

Μέσω ενός ολιστικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης που περιλαμβάνει νέες επιχειρησιακές λειτουργίες, ανανεωμένες υπηρεσίες και διευρυμένες δυνατότητες, η  Διώρυγα της Κορίνθου μετατρέπεται σε εθνικό τοπόσημο με πυρήνα την ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής της ταυτότητας. Το έργο περιλαμβάνει την ήπια ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας της διώρυγας με δραστηριότητες πολιτισμού και τουρισμού που θα συμπληρώσουν ς την σημερινή δραστηριότητα της διώρυγας. Προβλέπεται η δημιουργία μουσείου, η κατασκευή πεζοδρομίου και ποδηλατοδρόμου, καταστημάτων λιανικής και θέσεων ελλιμενισμού σκαφών. Το συνολικό επενδυτικό εκτιμάται σε περίπου 98 εκ. Ευρώ. 


Ανάπτυξη Ελληνικών Αλυκών 

Αύξηση της συμμετοχής του Υπερταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο των Ελληνικών Αλυκών και συντονισμένη προσπάθεια για την αύξηση της αξίας της εταιρίας και την ανάπτυξη παραγωγής του ελληνικού θαλασσινού αλατιού. Οι Ελληνικές Αλυκές παράγουν το πρωτογενές αλάτι της χώρας. Πριν την ένταξη της εταιρείας στο χαρτοφυλάκιο εταιρειών του Υπερταμείου, η εταιρεία βρίσκονταν σε φάση οικονομικής κατάρρευσης, καταγράφοντας πωλήσεις €3,9 εκατ. ευρώ και ζημιογόνα αποτελέσματα, ενώ δεν είχαν υλοποιήσει επενδύσεις επί σειρά ετών.  Έξι χρόνια μετά, η πορεία της εταιρείας έχει επανακαθοριστεί επιτυγχάνοντας υπερδιπλασιασμό του τζίρου και σημαντική κερδοφορία ενώ υλοποιεί σημαντικές επενδύσεις ετησίως αποτελώντας ένα από τα καλύτερα παραδείγματα θετικής αλλαγής του Ελληνικού Δημοσίου.  Πρόκειται για ένα σημαντικό “turnaround story» που βρίσκεται σε τροχιά αναβάθμισης και προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η θέση της στην αγορά.


Έργο για την Ακίνητη Δημόσια Περιουσία της ΕΤΑΔ

Εκκίνηση του έργου της χαρτογράφησης, τμηματοποίησης, καταγραφής εκτίμησης και ωρίμανσης μέχρι 36.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ. Το έργο αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ορθολογική αξιοποίηση της ιδιωτικής δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Τα παραδοτέα του έργου προβλέπουν ότι για μέχρι 1.000 ακίνητα θα ολοκληρωθούν ενέργειες τεχνικής και νομικής ωρίμανσης ώστε να είναι δυνατή η άμεση εμπορική αξιοποίηση τους ενώ για έως 6.500 ακίνητα θα ολοκληρωθούν ενέργειες που θα επιτρέψουν την ασφαλή αποτίμηση τους. Για όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν ενέργειες τμηματοποίησης και συμπλήρωσης των στοιχείων τους ώστε να διευκολυνθεί η αξιοποίηση τους σε δεύτερο χρόνο. Ο τρόπος εργασίας θα περιλαμβάνει κοινή ομάδα έργου Υπερταμείου-ΕΤΑΔ καθώς και παραλαβής των παραδοτέων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου θα είναι 16. εκ. Ευρώ και αναμένεται να διαρκέσει 24 μήνες με το ενδεχόμενο παράτασης για 12 ακόμα.


Επένδυση στο ΕΛΚΑΚ

Συμμετοχή του Growthfund με 33% στο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (logo ΕΛΚΑΚ). Αναπτύσσει χρηματοδοτεί και επενδύει σε  προηγμένες αμυντικές λύσεις που ενισχύουν την άμυνα και εθνική ασφάλεια. Σήμερα η συμμετοχή της εγχώριας της Αμυντικής Βιομηχανίας στο ΑΕΠ ανέρχεται μόλις στο 0,7%, ενώ οι δαπάνες για την Άμυνα φτάνουν το 3%. Το ΕΛΚΑΚ αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη δημιουργία ενός αμυντικού οικοσυστήματος με σημαντικές συνεργίες και σε άλλους παραγωγικούς τομείς. Η συμμετοχή του Υπερταμείου με την τεχνογνωσία του και τη συμμετοχή σε συλλογικούς φορείς εκπροσώπησης Sovereign wealth funds είναι το εισιτήριο του ΕΛΚΑΚ σε σημαντικές σχετικές πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. 

Νέο Επενδυτικό Ταμείο υπό σύσταση, Θυγατρική του GROWTHFUND Υπό σύσταση Νέο Επενδυτικό Ταμείο, θυγατρική του Growthfund, που θα επενδύσει €300 εκατ. στην ελληνική οικονομία. Το νέο Fund θα αποτελέσει τον καταλύτη για την προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων συνεισφέροντας στη μείωση του επενδυτικού κενού της χώρας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου