Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

Στα lockdown οφείλεται η φετινή έξαρση ιώσεων

Τα lockdowns «κοίμισαν» το ανοσοποιητικό

Mε την παράλληλη κυκλοφορία COVID-19, γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού και με ένα ανοσοποιητικό σύστημα που έχει εν πολλοίς «ξεχάσει» τους ...παλιούς του «γνώριμους» εχθρούς, λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, και τώρα «επανεκπαιδεύεται» ξεκίνησε το 2024. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, φέτος βλέπουμε για πρώτη φορά παράλληλη έξαρση τριών ιών του αναπνευστικού συστήματος. Αυτή έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ», με μεγάλο μέρος του πληθυσμού να έχει ήδη νοσήσει. 

Για τη χώρα μας η έξαρση της COVID-19 που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Νοεμβρίου είναι η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί από το καλοκαίρι του 2022. Το γεγονός αυτό σχετίζεται αφενός με την κυκλοφορία και στην Ελλάδα της νέας υποπαραλλαγής JN.1, η οποία παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα έναντι άλλων σε κυκλοφορία υποπαραλλαγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μόλις δύο εβδομάδες κατάφερε στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο σχεδόν να επικρατήσει έναντι των άλλων παραλλαγών. 

Η δε περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οπότε μεγάλο μέρος του πληθυσμού συμμετείχε σε εκδηλώσεις με συνωστισμό, βοήθησε περαιτέρω στην εξάπλωση του ιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου