Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Σε Αλβανική αποικία μετατρέπονται τα Σκόπια, με τις ευλογίες των ΗΠΑ

Για πρώτη φορά τα Σκόπια έχουν Αλβανό Πρωθυπουργό
Ο Σλαβομακεδόνας σοσιαλδημοκράτης Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι δεν είναι πια πρωθυπουργός στα Σκόπια. Συνεπής στη συμφωνία με το DUI του Αλί Αχμέτι (το ισχυρότερο αλβανικό κόμμα εκεί), η σλαβομακεδονική Σοσιαλδημοκρατική Ένωση συμφώνησε να... αποδεχθεί ως πρωθυπουργό της υπηρεσιακής κυβέρνησης μέχρι τις διπλές εκλογές της άνοιξης τον έως σήμερα Αλβανό πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι. Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση υπουργικά χαρτοφυλάκια θα έχει και το αντιπολιτευόμενο VMRNO-DPNE του Χριστιάν Μιτσκόφσκι.


Η εξέλιξη αυτή συνιστά πρακτική επιβεβαίωση του διεθνικού πλέον χαρακτήρα της Βόρειας Μακεδονίας. Υλοποιούνται έτσι τόσο οι συνταγματικές προβλέψεις που προβλέπουν υπηρεσιακή κυβέρνηση 100 ημέρες πριν τις εκλογές, όσο και η συμφωνία Ζάεφ-Αχμέτι ότι θα δοθεί στον δεύτερο η θέση του πρωθυπουργού. Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στα Σκόπια θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου και ο δεύτερος στις 8 Μαΐου μαζί με τις βουλευτικές εκλογές.

Οι εκλογές αυτές θα πραγματοποιηθούν σε ένα εντελώς νέο πολιτικό περιβάλλον, με επανακαθορισμό των ισορροπιών μεταξύ των ορθοδόξων Σλαβομακεδόνων και των μουσουλμάνων Αλβανών του γειτονικού κράτους. Προφανώς, η τοποθέτηση πρωθυπουργού αλβανικής καταγωγής για πρώτη φορά στη Βόρεια Μακεδονία θα είναι η προεκλογική σημαία του Αλί Αχμέτι, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει ευρύτερος σχεδιασμός.



Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ενδιαφέρονται για την συνοχή του κρατιδίου και τη συντήρηση της προοπτικής εντάξεως του στην ΕΕ. Παράλληλα, οι Αλβανοί εξαργυρώνουν τις υπηρεσίες τους στη Δύση, εξασφαλίζοντας ανταλλάγματα με βάθος χρόνου. Στην ουσία ενισχύουν την προοπτική η Βόρεια Μακεδονία να χάσει τον χαρακτήρα του ενιαίου κράτους και να οδηγηθούν σταδιακά τα πράγματα σε μία εύθραυστη ομοσπονδιακή οντότητα.

Ο κομαντάντε Forina

Αξίζει να αναφερθεί η διαδρομή του νέου πρωθυπουργού της υπηρεσιακής κυβέρνησης στα Σκόπια. Ο Ταλάτ Τζαφέρι διετέλεσε αξιωματικός του Γιουγκοσλαβικού Στρατού. Ενώ την άνοιξη του 2001 υπηρετούσε στις Ένοπλες Δυνάμεις των Σκοπίων, λιποτάκτησε και εντάχθηκε στο αλβανικό αντάρτικο UÇK του Αλί Αχμέτι που οδήγησε το γειτονικό κράτος στα πρόθυρα της διάλυσης. Έφερε τότε το ψευδώνυμο Komandant Forina. Μετά τη συμφωνία της Οχρίδας, η αντάρτικη οργάνωση υπό τους Αλί Αχμέτι και Ταλάτ Τζαφέρι μετατράπηκε σε κόμμα, έχοντας εξασφαλίσει ασυλία για τους μαχητές του.

Συνδυαστικά με την ανάληψη των καθηκόντων του πρωθυπουργού από τον Ταλάτ Τζαφέρι πρέπει να επισημανθούν και άλλες εξελίξεις που ουσιαστικά μετατρέπουν τον αλβανικό παράγοντα σε ουσιαστικής σημασίας παίκτη για την εσωτερική συνοχή της Βόρειας Μακεδονίας, που είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ. Μικρότερα του DUI αλβανικά κόμματα έχουν συνασπιστεί στη Συμμαχία Ευρωπαϊκής Προοπτικής. Τις προηγούμενες μέρες, στελέχη της Συμμαχίας βρέθηκαν στην Ουάσιγκτον και είχαν επαφές με υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη του Στέητ Ντιπάρτμεντ. Είναι βέβαιο ότι δέχτηκαν το απαραίτητο “μάθημα”, ώστε ανεξάρτητα απ’ το εκλογικό αποτέλεσμα της άνοιξης και έχοντας ως σημαία την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, να συνεργαστούν μετεκλογικά στην κυβέρνηση Κοβάτσεφσκι-Αχμέτι ή τουλάχιστον να την στηρίξουν.

Η πολιτική απομόνωση του Χριστιάν Μιτσκόφσκι (αρχηγός του αντιπολιτευόμενου VMRNO-DPNE) και η δημιουργία της εντύπωσης στην κοινή γνώμη ότι κι αν στις εκλογές έρθει πρώτο κόμμα δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, επειδή δεν θα βρει τον απαραίτητο εταίρο (αλβανικό κόμμα) είναι μεγάλης σημασίας και για το πως θα ψηφίσουν οι Βορειομακεδόνες, αλλά και για τον καθοριστικό ρόλο που αναλαμβάνει ο αλβανικός παράγοντας στην πολιτική σκηνή του γειτονικού κράτους.
Σκόπια και Κόσοβο

Για τις ψήφους των Αλβανών εξάλλου ενδιαφέρεται και ο Πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πεντάροφσκι. Παρόλο που δεν έχει επισημοποιηθεί η υποψηφιότητα του –οι νομικές προβλέψεις του δίνουν ακόμη περιθώριο μηνός– πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος του “μετριοπαθούς τόξου”. Για το λόγο αυτό ταξίδεψε στην Πρίστινα και είχε συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι.

Ο Αλμπίν Κούρτι έχει ανάμειξη στην πολιτική γεωγραφία των Αλβανών της Βόρειας Μακεδονίας. Προ μηνών μάλιστα είχε δημιουργήσει διπλωματικές εντάσεις, καθώς σε τελετή στο Τέτοβο για να του απονεμηθεί ο τίτλος του επιτίμου δημότη, είχε φωτογραφηθεί σε αίθουσα γεμάτη από συνθήματα υπέρ του UCK και με αφίσες της αποκαλούμενης “Φυσικής Αλβανίας”, δηλαδή της “Μεγάλης Αλβανίας”, που περιλαμβάνει και εδάφη της Ελλάδας και της Σερβίας εκτός από αυτά της Βόρειας Μακεδονίας!

Οι δρόμοι της BECHTEL

Αξίζει επίσης να σημειωθεί η εξέλιξη κάποιων οδικών έργων και υποδομών που έχουν στρατηγικό βάθος. Λειτουργούν στην ουσία ενοποιητικά για την επικοινωνία των βασικών αστικών κέντρων και περιοχών που κατοικούνται από Αλβανούς ανεξάρτητα από τα κράτη στα οποία αυτές οι περιοχές ανήκουν. Στην ουσία είναι οδοδείκτες ενός μελλοντικού σεναρίου ενοποίησης, το οποίο έχει πιθανότητες εφαρμογής.

Η Αμερικανική κατασκευαστική εταιρία BECHTEL, εξειδικευμένη σε σχεδιασμό και εφαρμογή μεγάλων έργων υποδομών κατασκευάζει το εν λόγω οδικό δίκτυο. Από τα Τίρανα χρηματοδοτήθηκε να κατασκευάσει αυτοκινητόδρομο υψηλής ταχύτητας από το λιμάνι του Δυρραχίου έως τα σύνορα με το Κόσοβο. Στη συνέχεια ανέλαβε η Πρίστινα που ολοκλήρωσε τον δρόμο αυτό, ο οποίος εξασφαλίζει στο Κόσοβο πρόσβαση στη θάλασσα. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα Σκόπια –στα πλαίσια ακριβώς της πολιτικής συναλλαγής των Σλαβομακεδόνων του Ζάεφ με τα αλβανικά κόμματα– χρηματοδοτούν την κατασκευή κάθετων οδικών αξόνων που θα συνδέουν την Πρίστινα με το Τέτοβο και τη Στρούγκα με το Κουμάνοβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου