Στις 12 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τότε που.... τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών. Την ημερομηνία αυτή, όμως, λήγουν και οι πενταετείς μεταβατικές περίοδοι που προέβλεπε η συμφωνία για τη μετατροπή των παλαιότερων εγγράφων και των συμβόλων (άρθρο 1, παράγραφος 10). Πέντε χρόνια είναι πολύς χρόνος, φαίνεται όμως ότι τα Σκόπια το «ξέχασαν». Η Αθήνα, πάντως, είναι κατηγορηματική ως προς το ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση.
Η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει πως μέσα σε αυτό το διάστημα η γειτονική χώρα θα έπρεπε να είχε αλλάξει το όνομα σε όλα τα έγγραφα (διαβατήρια, ταυτότητες, άδειες οδήγησης, πινακίδες αυτοκινήτων) που είχαν εκδοθεί από τις Αρχές προτού η συμφωνία τεθεί σε ισχύ. Αυτό δεν έχει ακόμα συμβεί, ενώ ταυτόχρονα εξακολουθεί να χωλαίνει η εφαρμογή και άλλων προβλέψεων της Συμφωνίας των Πρεσπών. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως, πέρα από τις ανακολουθίες στην αλλαγή του ονόματος της χώρας, οι ιστοσελίδες των κρατικών θεσμών εξακολουθούν να μην αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές, σε κάποια υπουργεία έχει διατηρηθεί η παλαιά σήμανση, ενώ οι πινακίδες που επισημαίνουν την ελληνική καταγωγή των αρχαίων Μακεδόνων εξακολουθούν να μην έχουν αναρτηθεί στα μνημεία. Οι ίδιες πηγές ξεκαθάριζαν την Πέμπτη στην Αθήνα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία παράταση σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της συμφωνίας από τα Σκόπια, με εξαίρεση μια μικρή αλλά άτυπη καθυστέρηση, αν αυτό κριθεί απαραίτητο για να αντιμετωπιστούν διαδικαστικά προβλήματα. Το κατηγορηματικό αυτό μήνυμα της Αθήνας κρίθηκε επιβεβλημένο, καθώς στη γειτονική χώρα έχουν ανάψει η συζήτηση και η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το θέμα αυτό.
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, το ποσοστό των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας που έχει προχωρήσει στις απαραίτητες αυτές ενέργειες παραμένει μικρό. Οι Αρχές επικαλούνται έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών και καθυστερήσεις ως προς την έκδοση νέων εγγράφων και δηλώνουν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στα μαζικά αιτήματα των πολιτών για αντικατάσταση των εγγράφων τους. Η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στην κρατική ολιγωρία, αφού η Βόρεια Μακεδονία άρχισε να εκδίδει νέα προσωπικά έγγραφα για τους πολίτες της χώρας (ταυτότητες, διαβατήρια, διπλώματα οδήγησης) μόλις τον Ιούλιο του 2021. Πάνω από το 50% του πληθυσμού της γείτονος εξακολουθεί να κατέχει τα παλαιά προσωπικά έγγραφα.
Το θέμα αυτό έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης κυρίως ανάμεσα στους Αλβανούς και τους σλαβόφωνους στη γειτονική χώρα. Ετσι, ενώ ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι πρότεινε την παράταση της προθεσμίας γι’ αυτή τη διαδικασία μέχρι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, και ο (πρώην πλέον) πρωθυπουργός Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι εμφανίστηκε θετικός απέναντι σε αυτή την πρόταση, ο αλβανικής καταγωγής υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου