Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Βορίδης*: «Στη Δημοκρατία νομοθετεί η Βουλή»

 


Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης


«Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Α Β Ο Υ Λ Η Σ

 Ε` ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)

 Σ Υ Ν Ο Δ Ο Σ Α` -  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΝΑ`

 Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 1989

….

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΟΥΝΑΤΣΟΣ: Επιστρέφουμε, κύριε Πρόεδρε και πάλι στην Λήμνο μετά την Αιτωλοακαρνανία, τη Λήμνο την ανεμόεσσα του Ομήρου, του Υφαίστου**. Η Λήμνος, μαζί με τον Αηστράτη, την Αρχαία Αλόννησο, τοποθετημένα εκεί τα νησιά αυτά, προφυλακές εθνικές στο στόμιο του Ελλησπόντου, στο δρόμο αυτό της ύψιστης στρατιωτικής και οικονομικής σημασίας από τα αρχαία χρόνια, τα χρόνια της Κολχίδας, τα χρόνια του Τρωικού πολέμου και μέχρι σήμερα, που σε τίποτα δεν έχασε η επικινδυνότητα της περιοχής εκείνης, ο γεωοπολιτικοστρατιωτικός αυτός χώρος, η Λήμνος εκείνη η οποία έγινε γνωστή επί ημερών ΠΑΣΟΚ μόνο. Ήταν τόπος εξοριών όπως γνωρίζετε, κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, μαζί με τον Άγιο Ευστράτιο. Το  "καπνισμένο τσουκάλι"  γράφτηκε εκεί από το Ρίτσο, στο Μούδρο της Λήμνου και θέλω να υπενθυμίσω στον κ. Υπουργό, για να μην βιαστεί πάλι να μου παρατηρήσει εκείνα τα οποία πάλι προηγουμένως έθιξε -και είναι γνωστό ποιοι έστελναν εξορία ποιους μέχρι και το 1973. Και ο κ. Αλευράς εχρημάτισε τρόφιμος του Αγίου Ευστρατίου επί δικτατορίας.

 Εκεί, λοιπόν, υπάρχει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του νησιώτικου χώρου του Αιγαίου, της Λήμνου, και το πολιτικό και το στρατιωτικό. Η Λήμνος το ιστορικό συμβολικό συνώνυμο των εθνικών μας υποθέσεων στο Αιγαίο -δηλαδή της μιας και μόνης υποθέσεως που έχουμε με την Τουρκία, του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας και τίποτα παραπάνω- δεν είχε ένα στέγαστρο στο μεγάλο αυτό πολιτικό αεροδρόμιο, όπου οι μεταφερόμενοι ημεδαποί και αλλοδαποί, να στεγάζονται κατά την αναμονή των βαλιτσών τους, αλλά εδέροντο υφ’ όλων των ανέμων και των κακών καιρικών συνθηκών επί έτη πολλά.

 Συνέβαιναν δε -τα υπέστην και εγώ το 1982 πρωτόπειρος Βουλευτής τότε- εφορμήσεις, καταδρομές κυριολεκτικά εναντίον των τρέηλορς και εκείνων των καροτσιών επί των οποίων εφέροντο τα μπαγκάζια του καθενός. Ό,τι προλάβαινε ο καθένας, έπαιρνε. Ο υποφαινόμενος έχασε δύο φορές τις βαλίτσες του -ευτυχώς δεν είχαν τίποτα άξιο λόγου- και επεστράφησαν. Είδα και απόειδα και σκέφθηκα αυτό το απλό που δεν εσκέφθη το Κράτος ποτέ -και εννοώ μέχρι το 1982- να γίνει ένας στεγασμένος χώρος, ένα πρόστεγο, ένα υπόστεγο εν πάση περιπτώσει, όπου θα αναμένουν οι επιβάτες και εκεί να λαμβάνουν τις βαλίτσες τους. Δηλαδή, να τοποθετηθεί ένας ιμάντας κατά το γνωστό εκείνο σύστημα, μία μεταφορική ταινία, η οποία να μεταφέρει στον στεγασμένο αυτό χώρο τα εμπορεύματα και τις αποσκευές. Μετά ταλαιπωρία ετών,  "κατόπιν ενεργειών μου"  κατά το γνωστό εκείνο λεγόμενο του παρελθόντος, εδέησε η Πολιτική Αεροπορία να κατασκευάσει στέγαστρο δια χρημάτων του νομαρχιακού συμβουλίου. Εδώ και ένα χρόνο εστάλη και ο εξοπλισμός του ιμάντα και των μηχανικών εκείνων τμημάτων του. Προεβλέφθη δε και δαπάνη 550.000 δραχμών για την τοποθέτησή του, η οποία μέχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν έχει γίνει.

 Εκπροθέσμως απάντησε το Υπουργείο στην ερώτησή μου, γιατί δεν τοποθετείται επιτέλους ο ιμάντας αυτός και τα μηχανικά του μέρη τα οποία κείνται σε μία γωνία εκεί πεταμένα, ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας υπολογίζει ότι το έργο θα έχει περατωθεί και οι ταινίες θα τεθούν σε λειτουργία ως το Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

 Αυτό, κύριε Υπουργέ, είναι τεχνικά αδύνατον να γίνει, παρ` όλες τις καλές προθέσεις. Ήμουν πριν μια εβδομάδα στη Λήμνο και δεν υπάρχει ούτε μία πληροφορία στους επικεφαλείς** εκεί του κρατικού Αερολιμένα, ούτε εντολή ούτε εργολάβος έχει εμφανιστεί, αν και στην απάντησή σας λέτε ότι για να τοποθετηθεί χρειάζεται να κατασκευαστεί ένα μικρό στέγαστρο, υπόστεγο. Αυτά, πώς θα γίνουν μέχρι τέλος του μηνός Δεκεμβρίου; Ας είναι σωφρονέστερες οι υπηρεσίες, ας μη δίνουν ψεύτικες ελπίδες, όταν δεν έχει προκηρυχτεί δημοπρασία. Και γνωρίζω τις νόμιμες προθεσμίες για τις δημοπρασίες. Είναι ένας μήνας κι` αν ουδείς εμφανιστεί, χρειάζεται ακόμα ένας μήνας για επανάληψη της διαδικασίας.

 Εάν έχετε νεότερες πληροφορίες, πιο ακριβείς από εκείνες της απάντησής σας, με ημερομηνία 26 Σεπτεμβρίου του προηγουμένου μηνός, με χαρά να τις ακούσω και να τις διερμηνεύσω προς το λαό της Λήμνου, ο οποίος, επαναλαμβάνω, την Κυριακή 8.10.1989 γιορτάζει την απελευθέρωση του από τον τουρκικό ζυγό.

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικόλαος Κατσαρός):Ο κ. Υπουργός έχει το λόγο.

 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗΣ (Υπ. Μεταφορών και Επικοινωνιών):Κύριε Πρόεδρε, με χαρά παρακολούθησα την ανάπτυξη της ερώτησης αυτής από το κύριο συνάδελφο, διότι διεπίστωσα -και πιστεύω μαζί μου όλοι οι συνάδελφοι- ότι η παράταξή του θυμήθηκε πώς υπάρχει και Κοινοβουλευτικός Έλεγχος. Διότι 8 ολόκληρα χρόνια που θητεύσαμε σ` αυτήν την Αίθουσα, δε θυμάμαι, παρά πολύ ελάχιστες περιπτώσεις -ίσως να μετριούνται στα δάκτυλα της μιας χειρός-που υποβλήθηκαν ερωτήσεις από συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ, για διάφορα θέματα που απασχολούν τον Τόπο μας.

 Έτσι, με την ευκαιρία αυτή διαπιστώνουμε, ότι δόθηκε η ευκαιρία στον κ. συνάδελφο να αναπτύξει τις απόψεις του πάνω στο θέμα της τοποθετήσεως των μεταφορικών ταινιών στον Κρατικό Αερολιμένα της Λήμνου. Αλλά η απορία παραμένει: Πώς αυτό το θέμα δεν το θυμήθηκε μπροστά από 8, από 7, από 6, από 5, από 4 από 3, από 2, από 1 χρόνια, ώστε να το μεταφέρει στην Εθνική Αντιπροσωπεία και να είχε επιστήσει την προσοχή της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για να ερχόταν στη λήψη των ενεργειών που θα έπρεπε να γίνουν, για να ικανοποιηθεί και το ζήτημα αυτό;

 Αλλά δοκίμασα περισσότερο έκπληξη από την αναφορά του κ. συναδέλφου στο γεγονός ότι η Λήμνος υπήρξε τόπος εξορίας. Αυτό δεν έπρεπε να μνημονευθεί απευθυνόμενο προς τη δική μας Παράταξη. Πάντως νομίζω ότι δεν χρειάζεται να το σχολιάσω γιατί η αναφορά σε γεγονότα που πλήρωσε ακριβά ολόκληρος ο ελληνικός Λαός, μπροστά από 40-45 χρόνια, εξυπηρετεί μόνο ένα περιορισμένο πολιτικό κύκλο προσώπων που καταδικάσθηκαν από τον ελληνικό Λαό και πιστεύουμε πως και πάλι θα γίνει αυτό στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

 Κύριε συνάδελφε, στο θέμα που αναφερθήκατε σας έγινε ενημέρωση από πλευράς Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που είναι υπεύθυνη, γιατί η τοποθέτηση αυτών των μεταφορικών ταινιών στον αερολιμένα της Λήμνου συναρτάται με την κατασκευή ενός υπόστεγου για την προστασία του εξωτερικού τμήματος του συστήματος και όπως είπατε είναι προϋπολογισμού 500.000 δραχμών. Η υπηρεσία υπολογίζει ότι μέχρι τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Μάλιστα σήμερα το πρωί με την ευκαιρία της συζήτησης της ερώτησή σας, επικοινώνησα με τον κ. Διοικητή της ΥΠΑ ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια της Υπηρεσίας είναι μέσα σ’ αυτή την προθεσμία να ολοκληρωθούν οι εργασίες.

 Δεν υπάρχει αμφιβολία, κύριοι συνάδελφοι, ότι μέσα σ’ αυτούς τους τρείς μήνες που η Κυβέρνηση Τζαννετάκη ασκεί εξουσία στον Τόπο, αντιμετωπίσθηκε με σύνεση κάθε ζήτημα που προέκυψε και μέσα στα πλαίσια της αποστολής της που ήταν καθαρά η αντιμετώπιση των τρεχόντων ζητημάτων. Ασφαλώς δεν ήταν δυνατόν να ληφθούν τα άλλα μέτρα που ανέφερε ο κ. συνάδελφος για την ευρύτερη εξυπηρέτηση της Νήσου Λήμνου, στην οποία κύριε Πρόεδρε είχα την τιμή να πάω ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στην εορτή -των Ενόπλων Δυνάμεων- της Παναγίας και σχημάτισα και προσωπική αντίληψη της λειτουργίας του κρατικού αερολιμένα, που πράγματι λειτουργεί ικανοποιητικά με τη φιλότιμη προσπάθεια όλων των απασχολούμενων στο αεροδρόμιο και της ΟΑ και της ΥΠΑ.

 Με την ευκαιρία αυτή πρέπει να αναφερθεί η ικανοποίηση της Κυβέρνησης γιατί παρά την έλλειψη των τεχνικών προϋποθέσεων που απαιτούνται για την πλήρη εξυπηρέτηση των διακινούμενων από το αεροδρόμιο του νησιού, επαναλαμβάνω, χάρις στις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζόμενων η εξυπηρέτησή τους είναι ικανοποιητική.

 Από εκεί και πέρα, κύριε συνάδελφε, θα μεταφέρω αυτά που είπατε στη Νέα Δημοκρατία ώστε μετά τις εκλογές, αν σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση, να τα αντιμετωπίσει άμεσα, όπως άλλωστε σας διαβεβαιώνω ότι περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά της γι’ αυτόν τον τομέα.

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικόλαος Κατσαρός): Ο κ. Βουνάτσος έχει το λόγο.

 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΟΥΝΑΤΣΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, περί του ποιος θα είναι Κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές καλύτερα είναι να αφήσουμε τον ελληνικό Λαό να αποφανθεί και οι χρησμοί του κ. Υπουργού εμένα τουλάχιστον με αφήνουν αδιάφορο.

 Πάντως, κύριε Πρόεδρε, φαίνεται πως δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε στην Αίθουσα αυτήν με τον κ. Υπουργό. Εξήγησα πως ήταν η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκείνη, που από το 1982, ύστερα από δικές μου τρομακτικές πιέσεις και αλλεπάλληλες μεταβάσεις στη διοίκηση της ΥΠΑ και τη Νομαρχία Λέσβου κατόρθωσε να ανοικοδομήσει εκείνο το υπόστεγο ώστε να βρίσκουν καταφύγιο οι μεταφερόμενοι και τα εμπορεύματα και οι αποσκευές και αφ’ ετέρου να τοποθετηθεί εκείνο το σύστημα του κυλιόμενου ιμάντα. Η ερώτηση έγινε γιατί από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί, καίτοι η προηγούμενη Κυβέρνηση ήταν αυτή που ενέκρινε το ποσό των 550.000 δραχμών.

 Αλλά ο κ. Υπουργός -και νομίζω, ότι το διαπιστώσαμε όλοι εδώ- βρήκε μία καλή ευκαιρία, να ευλογήσει τα γένια της Νέας Δημοκρατίας.

 Εν πάση περιπτώσει, κύριε Υπουργέ, δεν έλαβα την απάντηση, την οποία περίμενα. Εγώ νόμιζα, ότι υπήρχε επαρκής χρόνος, ένα 3μηνο, να δημοπρατηθεί το έργο αυτό και σήμερα να είναι σε λειτουργία. Ένας μικρός ιμάντας είναι όλος κι όλος. Αλλά εσείς, είχατε να ασχοληθείτε με άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα να καθαιρέσετε τον προηγούμενο αερολιμενάρχη της Λήμνου, να τον ανακαλέσετε δύο μήνες προ της λήξεως της 6μηνης -αναγκάζομαι να τα θυμηθώ- μετάβασής του εξ Αθηνών στη Λήμνο και να τοποθετείτε κομματικό σας στέλεχος και μέλος, τιμωρημένο με στέρηση μισθού επί 1 μήνα, γιατί ήταν ανακατεμένος αυτός, μαζί με έναν προ-προηγούμενο αερολιμενάρχη, σε υποθέσεις διαχειριστικές, οικονομικές, ύψους 320.000 δρχ., τις οποίες ακόμα οφείλει. Δεν ήθελα να σας το πω, αλλά ανοίξατε τον κακό εκείνο δρόμο και με παρασύρατε να σας ακολουθήσω.

 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΝΤΑΞΗΣ: Και πώς δεν ανήκει στην τάξη σας αυτός;

 ΠΕΤΡΟΣ ΜΩΡΑΛΗΣ: Σταμάτα! Δεν ντρέπεσαι;

 ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Άξιος, άξιος!

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικόλαος Κατσαρός): Σας παρακαλώ, κύριε Κωνσταντίνου. Άξιος διακοπών γίνεστε και σεις, όμως.

 ΠΕΤΡΟΣ ΜΩΡΑΛΗΣ: Δεν ακούσατε, κύριε Πρόεδρε, τι είπε;

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικόλαος Κατσαρός): Ο κ. Υπουργός έχει το λόγο.

 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗΣ (Υπ. Μεταφορών και Επικοινωνιών): Κύριε Πρόεδρε, εδώ είναι, όπως λέει ο Λαός μας, ότι ο κ. συνάδελφος  "ζητάει και τα ρέστα" .

 Μα δεν κατόρθωσε η κυβέρνηση της Παράταξης σας 8 ολόκληρα χρόνια να τοποθετήσει έναν ιμάντα στον κρατικό αερολιμένα της Λήμνου και ήρθατε μετά από 8 ολόκληρα χρόνια, μέσα σε 3 μήνες που άσκησε την εξουσία η Κυβέρνηση Τζαννετάκη, να την ελέγξετε, ότι δεν κατόρθωσε να τοποθετήσει τον ιμάντα αυτόν; Ασφαλώς νομίζω, ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερος σχολιασμός στους ισχυρισμούς σας αυτούς.

 Αλλά, κύριε Πρόεδρε, κατά παράβαση του Κανονισμού των εργασιών του Σώματος, ο κ. συνάδελφος αναφέρθηκε και σε ένα θέμα, που δεν ήταν αντικείμενο της ερώτησής του και για το οποίο έχω απαντήσει σε άλλη σχετική ερώτησή του.

 Στον υπάλληλο στον οποίο αναφερθήκατε, κακώς αναφερθήκατε, γιατί δεν πρέπει να αναφέρονται συγκεκριμένα πρόσωπα δημοσίων υπαλλήλων στην Αίθουσα αυτήν, κατ` αυτόν τον τρόπο.

 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΟΥΝΑΤΣΟΣ: Μα, δεν ανέφερα κανέναν.

 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗΣ (Υπ. Μεταφορών και Επικοινωνιών): Ξέρετε ότι, ναι μεν μπορεί να ήταν κομματικό στέλεχος της Παρατάξεώς σας, αλλά παράλληλα είχε υποπέσει σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, στα οποία δόθηκε η υπηρεσιακή συνέχεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τέθηκαν υπόψη σας τα στοιχεία αυτά του φακέλου του. Και θα έπρεπε στο θέμα αυτό, τουλάχιστον, να μην αναφερθείτε πάλι, γιατί είναι σε βάρος του υπαλλήλου, ό,τι λεχθεί από δω και πέρα σχετικά.»

 

Σώτος

*Εις απάντηση της δήλωσης του, εν συνεχεία παραιτηθέντος, αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Τζανερίκου της σχετικής με τη διάταξη που θα ψηφισθεί σήμερα για τον αποκλεισμό τού κώματος Κασιδιάρη από τις εκλογές της 21.05.2023.

https://www.ethnos.gr/Politics/article/255070/antiproedrostoyareioypagoyeytheiaparembashhtropologiagiatokommatoykasidiarh

**Sic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου