«Αρθρο 152 - Προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση
1. Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου ευθύς ως λάβει αναφορά με την οποία καταγγέλλονται πειθαρχικά επιλήψιμες πράξεις δικηγόρου ή λάβει με οποιονδήποτε τρόπο γνώση από ανακοίνωση δικαστικής ή εν γένει δημόσιας αρχής σχετικά με την τέλεση τέτοιων πράξεων, παραγγέλλει τη διενέργεια προκαταρκτικής πειθαρχικής εξέτασης, αναθέτοντας την σε μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου….»
Έπρεπε, δηλαδή, να λάβει ο Πρόεδρος αναφορά οιουδήποτε για να κινηθεί ή να λάβει γνώση από ανακοίνωση δημόσιας Αρχής. Δεν μπορούσε να κινηθεί αυτεπαγγέλτως.
Το 2019 τροποποιήθηκε η διάταξη, ώστε να δοθεί η δυνατότητα αυτεπάγγελτης κίνησης στον Πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου, αλλά όχι στον Πρόεδρο του Συλλόγου. Πάλι καλά.
«1. ………... Ο Πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, ευθύς ως λάβει ιδία γνώση, με οποιονδήποτε τρόπο, πειθαρχικά επιλήψιμων πράξεων δικηγόρου ή δικηγορικής εταιρείας, μπορεί να παραγγείλει ανέξοδα τη διενέργεια προκαταρκτικής πειθαρχικής εξέτασης, αναθέτοντάς την σε μέλος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου. ……»
Τον Νοέμβριο του 2020, όμως, προ 4 μηνών δηλαδή, με τον ν. 4745 τροποποιήθηκε η εν λόγω διάταξη ως εξής:
«……...
2. Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, ευθύς ως λάβει αναφορά με την οποία καταγγέλλονται πειθαρχικώς επιλήψιμες πράξεις δικηγόρου ή λάβει με οποιονδήποτε τρόπον γνώση από ανακοίνωση δικαστικής ή εν γένει δημόσιας αρχής για τέλεση τέτοιων πράξεων, διατάσσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία αναθέτει σε μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Αναφορά για την οποία δεν έχει κατατεθεί το νόμιμο παράβολο, καθώς και αναφορά η οποία δεν στηρίζεται στον νόμο ή είναι προδήλως αβάσιμη κατ` ουσία ή ανεπίδεκτη οποιασδήποτε εκτίμησης αρχειοθετείται με ανέκκλητη απόφαση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, η οποία ανακοινώνεται στον Πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Ανώνυμες αναφορές και καταγγελίες δεν λαμβάνονται υπόψη και αρχειοθετούνται αμέσως.».
Έτσι, καταργήθηκε και η δυνατότητα του Προέδρου του Πειθαρχικού να κινηθεί αυτεπαγγέλτως. Το σημαντικότερο, όμως, είναι, ότι ……… ορίσθηκε πως αν η αναφορά δεν συνοδεύεται από παράβολο [ΣΗΜ: € 80], ουδείς ασχολείται μαζί της.
Τίθενται, λοιπόν, τα ακόλουθα ερωτήματα
Α] Γιατί, άραγε, στέρησε ο νομοθέτης τη δυνατότητα του Προέδρου του Πειθαρχικού να κινείται αυτεπαγγέλτως;
Β] Ο ΔΣΑ δεν πήρε χαμπάρι την τροποποίηση; Αν ναι, γιατί δεν αντέδρασε;
Γ] Γιατί ο Πρόεδρος του ΔΣΑ ζητεί τώρα να τροποποιηθεί ο νόμος, ώστε να μπορεί να κινηθεί αυτεπαγγέλτως; Δεν μπορεί π.χ. να υποβάλει αναφορά στον εαυτό του ή στον Πρόεδρο του Πειθαρχικού καταβάλλοντας το παράβολο;
Λέω εγώ τώρα!!
Σώτος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου