Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Ι.Σ.Θ. : Κάντε αντιγριπικό εμβόλιο !

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες...
Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο.

Την περίοδο 2018-2019, καταγράφηκαν 154 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης, ενώ σε ΜΕΘ νοσηλεύτηκαν 374 άνθρωποι. Μεγάλο επιδημιολογικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή κατέληξαν, πέρυσι και τους πρώτους μήνες του 2019, δεν είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο, παρότι ανήκαν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου.

Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος εξέδωσε έντυπο οδηγιών προς τους πολίτες σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό, το οποίο σας μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.