Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Κοινωνικό μέρισμα: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι, απάτη στο Taxisnet με κενό ασφαλείας

Το κοινωνικό μέρισμα για το 2019 κλείδωσε και μαζί οι δικαιούχοι, που θα είναι λιγότεροι από πέρσι. Ταυτόχρονα αποκαλύφθηκε μια απάτη στο Taxisnet.

Νοικοκυριά στο όριο της φτώχειας και .....
χαμηλοσυνταξιούχοι θα είναι οι δικαιούχοι για το κοινωνικό μέρισμα που σχεδιάζουν να δώσουν τον Δεκέμβριο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Η βάση θα είναι το ύψος του υπερπλεονάσματος για το 2019.

Από το σύνολο του υπερπλεονάσματος η κυβέρνηση έχει ήδη ενημερώσει επίσημα τους θεσμούς μέσω του προσχεδίου του προϋπολογισμού που εστάλη στις Βρυξέλλες ότι 138 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για να μειωθεί η προκαταβολή φόρου για τον επόμενο χρόνο στις επιχειρήσεις και τους μη μισθωτούς στο 95% από 100% όπως προβλέπει ο νόμος.

Αν ο στόχος για υπερπλέονασμα 500 εκατ. ή και μεγαλύτερο επιτευχθεί η κυβέρνηση θα μπορεί να διαθέσει σε οικονομικά ευάλωτα κοινωνικά στρώματα περίπου 360 εκατ. ευρώ, δηλαδή, λιγότερα από τα μισά από όσα διατέθηκαν την ίδια περίοδο του 2018 για το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα». Με δεδομένο όμως το μικρότερο διαθέσιμο ποσό επιλέχθηκε να βοηθηθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι που είναι με πιστοποίηση οι δικαιούχοι στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης κατά τα 2/3 και το 1/3 να διατεθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Ως γνωστό, δικαιούχοι Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης είναι νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα, το ύψος των οποίων κυμαίνεται από 1.200 έως 3.000 ευρώ και διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Το ύψος του ΚΕΑ ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.

Η απάτη για το κοινωνικό μέρισμα και το Taxisnet

Την έλλειψη διασύνδεσης μεταξύ της εφαρμογής του συστήματος TAXISnet για τις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων και των εφαρμογών του ιδίου συστήματος για τις δηλώσεις Ε2 και Ε9 εκμεταλλεύτηκαν επιτήδειοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν την είσπραξη κοινωνικού μερίσματος και πιθανόν και άλλων κοινωνικών παροχών και επιδομάτων, τα οποία στην πραγματικότητα δεν δικαιούνταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ανακάλυψαν ότι είχαν υποβληθεί στο σύστημα TAXISnet δεκάδες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων στις οποίες εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτης το ίδιο πρόσωπο, το οποίο ωστόσο είχε αποβιώσει.

Το κόλπο είχε στηθεί από ένα άτομο το οποίο αφενός γνώριζε ότι το TAXISnet δεν είχε «ενημερωθεί» για τον θάνατο του συγκεκριμένου προσώπου, αφετέρου είχε διαπιστώσει ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων δεν διασταυρώνονται αυτόματα, κατά την αναγραφή τους, με τα στοιχεία των δηλώσεων Ε2 και Ε9, ώστε να επαληθεύεται άμεσα εάν πράγματι ο εμφανιζόμενος στη δήλωση μίσθωσης ως ιδιοκτήτης ενός δηλούμενου ακινήτου κατέχει ή όχι το ακίνητο αυτό.

Έτσι, το συγκεκριμένο άτομο, το οποίο είχε στα χέρια του και τους κωδικούς πρόσβασης στον λογαριασμό του αποβιώσαντος στο σύστημα TAXISnet, υπέβαλε ηλεκτρονικά δηλώσεις μισθώσεων στις οποίες εμφάνιζε ψευδώς τον αποβιώσαντα φορολογούμενο ως ιδιοκτήτη εκμισθούμενων ακινήτων και ως ενοικιαστές των ακινήτων δεκάδες φορολογούμενους, οι οποίοι όμως στην πραγματικότητα ήταν «φιλοξενούμενοι» στα συγκεκριμένα ακίνητα.

Οι δηλώσεις γίνονταν αποδεκτές από τους εμφανιζόμενους ως ενοικιαστές. Και με τον τρόπο αυτό οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι αποκτούσαν τη δυνατότητα να καταστούν δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, καθώς δεν φαίνονταν στο TAXISnet ότι ήταν «φιλοξενούμενοι», ενώ παράλληλα πληρούσαν όλα τα άλλα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης της συγκεκριμένης παροχής. Έτσι οι αιτήσεις τους για την καταβολή του μερίσματος έγιναν δεκτες.


eidiseis.gr