Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Ιερό μνημόσυνο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στον Άγιο Θεράποντα Τούμπας

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ
Ιερό μνημόσυνο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου



Για πρώτη φορά στην κτητορική γειτονιά του Ελληνισμού των αλησμόνητων πατρίδων μας, την Τούμπα Θεσσαλονίκης, θα τελεστεί μνημόσυνο το πρωί της Κυριακής 29 Μαΐου 2019 για τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας και του Ξεριζωμού του Ελληνισμού του Πόντου.

Ο ναός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον Πόντο καθότι ο εφημέριός του το 1930 Αμβρόσιος Σουμελιώτης ήταν εκείνος που αξιώθηκε να μεταφέρει τα ιερά κειμήλια του Μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά στην Ελλάδα.

«Ήταν 9 Νοεμβρίου του 1931 όταν η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, επέστρεφε μαζί με τα άλλα ιερά κειμήλια της Μονής στην Αθήνα από την Τραπεζούντα. Η συμφωνία μεταξύ Ελευθέριου Βενιζέλου και Ισμέτ Ινονού είχε επιτευχθεί λίγους μήνες νωρίτερα, μετά από παρέμβαση του Λεωνίδα Ιασωνίδη. Την αποστολή είχε αναλάβει ο ιερομόναχος Αμβρόσιος Σουμελιώτης.

«….τραβήξαμε για την Αγία Βαρβάρα. Ήταν το μετόχι της Μονής, δέκα λεπτά μακρύτερα. Μέσα εκεί, όπως μου είχε πει ο αρχιμανδρίτης Ιερεμίας, ήταν θαμμένη η εικόνα της Παναγίας… Ανεβήκαμε στην Αγία Βαρβάρα. Έτρεξα για να βρω το μέρος που μου εκμυστηρεύτηκε ο Ιερεμίας. Αλλά εκεί είχαν πέσει όλοι οι τοίχοι και ένας σωρός από πέτρες, χώματα, ξύλα, κεραμίδια ύψους ενάμισι μέτρου σκέπαζε το έδαφος. Έπειτα από τρεις ώρες εντατικής εργασίας οι αγωγιάτες, χτυπώντας το έδαφος με ένα ξύλο, με βεβαίωσαν ότι υπάρχει κενό κάτω εκεί. Η καρδιά μου χτυπούσε δυνατά. Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι ήταν η κρύπτη των ιερών κειμηλίων. Αλλά θα ήταν εκεί τα κειμήλια;
– Βλέπω ένα κιβώτιο εδώ, μου είπε, όταν παραμέρισε τα χώματα.
– Άνοιξέ το, απάντησα, και με τα χέρια σου τράβηξε ό,τι βρεις.
Έκανα το σταυρό μου την ώρα εκείνη και σήκωσα τα μάτια μου στον ουρανό προφέροντας λόγους ευχαριστίας. Τα ιερά κειμήλια είχαν σωθεί.»

(Πηγή: Καθ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης)

Χορηγός τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών “ΤΕΡΨΙΔΟΥ my school”.