Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Στα 2,5 ευρώ η ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, από 19 Ιουλίου

Μια δυσάρεστη έκπληξη δοκίμασαν σήμερα όσοι έκαναν ανάληψη μετρητών : είδαν στην οθόνη του ΑΤΜ την πληροφορία ότι....
από 19-7-2019, οι διατραπεζικές συναλλαγές μέσω ΑΤΜ θα βαρύνονται με 2,50 ευρώ.
Πρόκειται για αύξηση μεγαλύτερη του 100% καθώς οι περισσότερες τράπεζες χρέωναν 1,20 ευρώ μέχρι σήμερα.

Ταυτόχρονα, πολλές τράπεζες αύξησαν και την προμήθεια στις πληρωμές λογαριασμών στα μηχανήματα, που έχουν αντικαταστήσει πλέον τους υπαλλήλους, στα ισόγεια των τραπεζών.

Οπότε, γεννάται το ερώτημα: αφού οι τράπεζες κατήργησαν σχεδόν τους υπαλλήλους και οι πελάτες κάνουν μόνοι τους τις συναλλαγές σε μηχανήματα, προς τι οι αυξήσεις;

Η νέα χρέωση δεν συνδέεται με τη χρήση του συστήματος ΔΙΑΣ και αποτελεί μια αυτοτελή προμήθεια που επιβάλλεται στο πλαίσιο της κοινής τιμολογιακής πολιτικής για χρήση των ΑΤΜ τους από άλλους εκδότες καρτών (issuers), είτε πρόκειται για ελληνική είτε για ξένη τράπεζα. Το πρώτο βήμα είχε γίνει πέρυσι το καλοκαίρι όταν οι ελληνικές τράπεζες επέβαλαν ανάλογη προμήθεια στους κατόχους ξένων καρτών, επιβάρυνση που έγινε ιδιαίτερα αισθητή στους τουρίστες, προκαλώντας μάλιστα και αντιδράσεις. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των συναλλαγών σε ΑΤΜ άλλων τραπεζών ανήλθε το 2017 –έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία– σε 21 εκατομμύρια, από τα οποία τα 11 εκατομμύρια είναι συναλλαγές που έγιναν από ξένους επισκέπτες στη χώρα μας, ενώ στα 10 εκατομμύρια ανήλθαν οι συναλλαγές από Ελληνες.