Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΟΛΟΙ όσοι πωλούν τσιγάρα (περίπτερα, ψιλικά κ.λ.π.) πρέπει να κάνουν εγγραφή για την ιχνηλασιμότητα μέχρι 20 Μαϊου !

Πώς να κάνετε την εγγραφή σας για την ιχνηλασιμότητα;

Οι νόμιμες πωλήσεις τσιγάρων στην ΕΕ θα εντοπίζονται και θα ανιχνεύονται από τις 20 Μαΐου 2019. Όλες οι καπνοβιομηχανίες, όλοι οι χονδρέμποροι καθώς και όλα τα σημεία, δηλαδή....
όλα τα νομικά ή φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο καπνού, θα εμπλέκονται στη διαδικασία αυτή. Η διαδικασία γίνεται για να εξαλειφθεί το λαθρεμπόριο.

Η διαδικασία είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ για όλους !

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών (Γ.Γ.Π.Σ.) ορίστηκε ως αρμόδιος Εκδότης Μοναδικού Αναγνωριστικού Κωδικού για την Ελλάδα και υλοποιεί την πλατφόρμα η οποία θα παρέχει:

· Portal (πλατφόρμα) με όλες τις σχετικές πληροφορίες.

· Υπηρεσία εγγραφής των οικονομικών φορέων και των πρώτων σημείων λιανικής πώλησης και δημιουργία του αντίστοιχου Εθνικού Μητρώου Ιχνηλασιμότητας.

· Υπηρεσία παραγγελίας και έκδοσης των Μοναδικών Αναγνωριστικών Κωδικών μονάδας συσκευασίας και γενικής συσκευασίας.



ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ (ΠΡΑΚΤΙΚΑ)

Βήμα 1ο

Στη σελίδα της Γ.Γ.Π.Σ θα δημιουργηθεί η πλατφόρμα από που θα λαμβάνονται οι κωδικοί: www.gsis.gr

Αφού θα φορτώσει η σελίδα θα μας ζητηθούν κάποια στοιχεία.

Βήμα 2ο

Τα στοιχεία που μας ζητούνται σε αυτήν την σελίδα είναι:

Α) ΑΦΜ

Β) Ονοματεπώνυμο, Πατρώνυμο, για τα άτομα ως επαγγελματίες (individuals)

Γ) Όνομα εταιρείας για διαχειριστές εταιρείας (non- individuals)

Δ) Διεύθυνση

Ε) E-mail

Βήμα 3ο

Ο οικονομικός φορέας (καπνοβιομηχανία, ιδιοκτήτης σημείου, χονδρέμπορος) θα λάβει άμεσα ένα email με οδηγίες για επιβεβαίωση του λογαριασμού του.

Ο οικονομικός φορέας θα κάνει κλικ στο σύνδεσμο που θα του έχει σταλεί στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να ενεργοποιήσει το λογαριασμό του.

Βήμα 4ο

Το σύστημα θα ζητήσει από τον οικονομικό φορέα να δημιουργήσει έναν προσωπικό κωδικό (κεφαλαία, γράμματα, αριθμοί).

Αφού οριστεί ο κωδικός πρόσβασης, ενεργοποιείται ο λογαριασμός του οικονομικού φορέα και μπορεί να συνδεθεί στο σύστημα χρησιμοποιώντας το email του (user id) και τον κωδικό του (password).

Η διαδικασία εγγραφής λογαριασμού έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Βήμα 5ο

Οι οικονομικοί φορείς που εκμεταλλεύονται τουλάχιστον μία εγκατάσταση (ένα σημείο δηλαδή, πχ ένα ψιλικό) θα υποβάλουν αίτηση για τον πρώτο κωδικό που χρειάζονται.

1. Ο οικονομικός φορέας συνδέεται στην πλατφόρμα καταγράφοντας το email και των κωδικό που όρισε προηγουμένως (password).

Βήμα 6ο

2. Το σύστημα υποδεικνύει στον οικονομικό φορέα να υποβάλει αίτηση για τον πρώτο αυτό κωδικό (EOID). Θα πρέπει να συμπληρωθούν τα παρακάτω:

Όνομα οικονομικού φορέα(για επαγγελματίες, αυτό το πεδίο θα οριστεί σε "Επώνυμο, Όνομα", για διαχειριστές εταιρειών, αυτό το πεδίο θα οριστεί στην εταιρική ονομασία).

Αναπληρωματικό όνομα (προαιρετικό)

Διεύθυνση

Χώρα εγγραφής (Ελλάδα ή Κύπρος μόνο).

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Αριθμός ΑΦΜ

Αριθμός ειδικού φόρου κατανάλωσης (προαιρετικό)

Βήμα 7ο

Έτσι αφού ο χρήστης έχει συμπληρώσει τη φόρμα και έχει κάνει αίτημα για να λάβει τον Αριθμό Φορέα (EO_ID), θα του σταλεί, στο email που έχει δηλώσει, το εξής:

1) EO_ID : ΈΝΑΣ ΚΩΔΙΚΌΣ. Πρόκειται για τον αριθμό του Φορέα, δηλαδή εγώ ως Κώστας με το ΑΦΜ τάδε, με τι κωδικό είμαι περασμένος στο σύστημα

1) EO_CODE : ΕΝΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ. Πρόκειται για έναν κωδικό ανάκτησης ο οποίος πρακτικά δεν μας χρησιμεύει κάπου. Σε περίπτωση όμως που χαθούν τα στοιχεία ή ο λογαριασμός μας, έχοντας αυτόν τον κωδικό, θα ανακτηθούν τα στοιχεία μας.

Βήμα 8ο

Εάν ο οικονομικός φορέας έχει εγγραφεί με επιτυχία, θα συνδεθεί χρησιμοποιώντας τον νέο κωδικό πρόσβασης και θα προσγειωθεί στο ταμπλό/αρχική σελίδα (dashboard).

Οι πιο πρόσφατες παραγγελίες, εγκαταστάσεις, μηχανήματα και λιανοπωλητές που προστέθηκαν από τον Οικονομικό Φορέα θα εμφανιστούν στις αντίστοιχες κάρτες.

Τα σημεία λιανικής δηλώνουν μόνο τις εγκαταστάσεις (facilities) και τίποτε άλλο.

Αριστερά στο ταμπλό υπάρχει η κατηγορία facilities, όπου εκεί δηλώνουμε το σημείο ή τα σημεία μας.

Παράδειγμα: Εγώ ως Κώστας μπορεί να έχω στο ΑΜΦ μου δηλωμένα 2 σημεία (ένα περίπτερο, ένα ψιλικό). Θα πρέπει να γράψω ξεχωριστά και για τα δυο, τις διευθύνσεις τους, το είδος τους (εμείς επιλέγουμε το retail outlet γιατί έχουμε σημεία λιανικής) και τη χώρα στην οποία βρίσκονται (Ελλάδα φυσικά).

Στην ερώτηση αυτή 'Does this facility has tax warehouse status?' πατάμε όχι (no) καιπροχωράμε (done). Αυτή η απάντηση αφορά μόνο τα σημεία(ψιλικά, περίπτερα, καπνοπωλεία) και όχι τα σημεία που έχουν και αποθήκες!

Τώρα κάτω από την κατηγορία εγκαταστάσεις (facilities) θα μας εμφανίσει τα σημεία τα οποία έχουμε και τους κωδικούς (αριθμούς καταστημάτων) που αντιστοιχούν σε αυτά.

Αυτοί οι κωδικοί (οι οποίοι ξεκινούν πάντα από LEGR1FGR κλπ) είναι οι Αριθμοί Καταστήματος τους οποίους θα πρέπει να έχουν οι προμηθευτές μας για να μας δηλώνουν ως «προορισμούς και έτσι να εξακολουθούν να μας δίνουν καπνικά.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στην πλατφόρμα της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ) συνδεόμαστε χρησιμοποιώντας τους κωδικούς μας από το taxisnet!

Οι Αριθμοί που χρειάζονται είπαμε είναι ο α) Αριθμός Φορέα (EO_ID) καθώς και ο/οι β) Αριθμός Καταστήματος ή Αριθμοί Καταστημάτων.

Μπορούν τα σημεία να εξουσιοδοτούν τους χονδρεμπόρους να κάνουν την εγγραφή για λογαριασμό τους, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία: Official Journal of the European Union, L 96, 16 April 2018, 2018/574, Άρθρο 14 και Άρθρο 16, Τρίτη παράγραφος.

H Περίοδος εγγραφής ξεκινά στις 10 Μαΐου και τελειώνει στις 20 Μαΐου. Η περίοδος αυτή δεν είναι αυστηρή, απλώς όσοι δεν εγγραφούν εντός αυτού του δεκαημέρου θα λαμβάνουν αποθέματα καπνικών και όχι τα καινούργια τσιγάρα τα οποία θα έχουν ιχνηλασιμότητα.

Υπάρχει μια δοκιμαστική πλατφόρμα στην οποία μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε την εγγραφή σας, πριν ανοίξει η επίσημη πλατφόρμα.

Μπορείτε να τη βρείτε εδώ:

https://idissuertest.gsis.gr/#/login

ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΔΩ: https://www.minfin.gr/-/id-issuer



Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/40/ΕΕ (TPD) για τα Καπνικά Προϊόντα και τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2018/574 σχετικά με τα τεχνικά πρότυπα για τη δημιουργία και τη λειτουργία συστήματος ιχνηλασιμότητας για τα προϊόντα καπνού, οι κατασκευαστές, εισαγωγείς και τα πρώτα σημεία λιανικής πώλησης θα πρέπει να εφαρμόσουν τα συστήματα ιχνηλασιμότητας για τα τσιγάρα και τον καπνό για στριφτά τσιγάρα έως τις 20 Μαΐου 2019. Τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να φέρουν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό (ΜΑΚ) που θα εκδίδεται από τον αρμόδιο Εκδότη ΜΑΚ για κάθε Κράτος – Μέλος. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στον αντίστοιχο ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εδώ.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών (Γ.Γ.Π.Σ.) ορίστηκε ως αρμόδιος Εκδότης Μοναδικού Αναγνωριστικού Κωδικού για την Ελλάδα και υλοποιεί την πλατφόρμα η οποία θα παρέχει:
 
- Portal με όλες οι σχετικές πληροφορίες
- Υπηρεσία εγγραφής των οικονομικών φορέων και των πρώτων σημείων λιανικής πώλησης και δημιουργία του αντίστοιχου Εθνικού Μητρώου Ιχνηλασιμότητας
- Υπηρεσία παραγγελίας και έκδοσης των Μοναδικών Αναγνωριστικών Κωδικών μονάδας συσκευασίας και γενικής συσκευασίας
 
Εγγραφή Οικονομικών Φορέων

Ποιους αφορά


Οικονομικός φορέας είναι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται στο εμπόριο προϊόντων καπνού, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, από τον κατασκευαστή έως τον τελευταίο οικονομικό φορέα πριν από το πρώτο κατάστημα λιανικής πώλησης.

Πρώτο κατάστημα λιανικής πώλησης νοείται η μονάδα όπου τα προϊόντα καπνού διατίθενται στην αγορά για πρώτη φορά, συμπεριλαμβανομένων των αυτόματων πωλητών που χρησιμοποιούνται για την πώληση προϊόντων καπνού. 
 
Οι οικονομικοί φορείς και οι φορείς εκμετάλλευσης πρώτων καταστημάτων λιανικής πώλησης  που διαχειρίζονται τουλάχιστον μία μονάδα στην Ελλάδα ή την Κύπρο καθώς και οι εισαγωγείς οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους στην Ελληνική ή την Κυπριακή αγορά υποβάλλουν αίτημα στη Γ.Γ.Π.Σ. για αναγνωριστικό κωδικό οικονομικού φορέα.
 
Οι οικονομικοί φορείς και οι φορείς εκμετάλλευσης πρώτου καταστήματος λιανικής πώλησης καθώς και οι εισαγωγείς για τις μονάδες κατασκευής που βρίσκονται εκτός της Ένωσης υποβάλλουν αίτημα για αναγνωριστικό κωδικό μονάδας.
 
Οι οικονομικοί φορείς με την ιδιότητα του κατασκευαστή ή εισαγωγέα υποβάλλουν αίτημα για αναγνωριστικό κωδικό μηχανήματος.
 
Παραγγελία Μοναδικών Αναγνωριστικών Κωδικών

Οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς προϊόντων καπνού αιτούνται μοναδικούς αναγνωριστικούς κωδικούς (ΜΑΚ) για την επισήμανση των μονάδων συσκευασίας προϊόντων καπνού. Προαιρετικά, οι οικονομικοί φορείς μπορούν να αιτούνται μοναδικούς αναγνωριστικούς κωδικούς γενικής συσκευασίας.

Οδηγίες Χρήσης της Εφαρμογής Μοναδικών Αναγνωριστικών Κωδικών 

Οδηγίες για την παραγγελία Μοναδικών Αναγνωριστικών Κωδικών θα βρείτε εδώ.
 
Τεχνικές Προδιαγραφές

Για τη διασύνδεση με το σύστημα, υπάρχουν διαθέσιμες κλήσεις API για τις εξής περιπτώσεις:
 
- Εγγραφή Μονάδων/Μηχανημάτων από εγγεγραμμένο Οικονομικό Φορέα
- Εγγραφή πρώτων σημείων λιανικής πώλησης από εγγεγραμμένο Οικονομικό Φορέα
- Παραγγελία Μοναδικών Αναγνωριστικών Κωδικών 
 
Τεχνικές προδιαγραφές για την διασύνδεση στην πλατφόρμα του εκδότη Μοναδικών Αναγνωριστικών Κωδικών, μπορείτε να βρείτε εδώ.
 
Τεχνικές Προδιαγραφές για τις κλήσεις API, μπορείτε να βρείτε εδώ τα IDIssuerRegistrationAPI.jsonIDIssuerOrderManagementAPI.json
 
Πρόσβαση στην Εφαρμογή

Δοκιμαστικό περιβάλλον

 
Για τις δοκιμές των οικονομικών φορέων και των πρώτων σημείων λιανικής πώλησης τόσο της διασύνδεσης των συστημάτων με την πλατφόρμα όσο και του web interface για τις παραπάνω διαδικασίες, είναι διαθέσιμη δοκιμαστική έκδοση της πλατφόρμας στον σύνδεσμο https://idissuertest.gsis.gr
 
Για τις δοκιμές της διασύνδεσης των συστημάτων με την πλατφόρμα είναι διαθέσιμη δοκιμαστική έκδοση της πλατφόρμας στους συνδέσμους
 
Εγγραφή στο Μητρώο

https://idissuertest.gsis.gr/registration/swagger/index.html

 
Παραγγελίες έκδοσης ΜΑΚ

https://idissuertest.gsis.gr/order/swagger/index.html

 
Παραγωγικό περιβάλλον

Η εφαρμογή αναμένεται να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία:

- στις 10/5/2019 για την εγγραφή στο Μητρώο και τη απόκτηση μοναδικών αναγνωριστικών κωδικών Οικονομικού Φορέα, Μονάδας και Μηχανήματος
- στις 20/5/2019 για το σύνολο των υπηρεσιών

 
Υποστήριξη
 
Φόρμα Υποβολής Ερωτημάτων