Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Τσίπρας

Στις Βρυξέλλες, όπου ξεκινούν από σήμερα οι διήμερες εργασίες ....
της Συνόδου του ΝΑΤΟ, βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος κατά την παρουσία του στην Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν.

Τόσο κατά την παρουσία του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ όσο και κατά τη συνάντησή του με τον Τ. Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να θέσει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που εξακολουθούν να κρατούνται παρανόμως στις φυλακές Αδριανούπολης, ώστε να βρεθεί λύση για την άμεση απελευθέρωση τους. Μάλιστα, όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, το θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν έχει οριστεί για αύριο, Πέμπτη, στις 14.30 ώρα Βελγίου, στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται στο Βέλγιο από τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Το πρόγραμμα του έχει ως εξής:



Τετάρτη 11 Ιουλίου

14:30 -Σύνοδος Κορυφής με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις εντός της Συμμαχίας και τον επιμερισμό βαρών.

19:30 -Δείπνο εργασίας



Πέμπτη 12 Ιουλίου

08:45 -Σύνοδος των χωρών του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με τους ομολόγους τους της Γεωργίας και Ουκρανίας με εστίαση στα ζητήματα ασφάλειας, αμυντικών μεταρρυθμίσεων και συνεργασίας.

10:30 -Σύνοδος για το Αφγανιστάν

14:30 -Διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας.


Για την Πέμπτη, στις 14:30 το μεσημέρι (ώρα Βρυξελλών), οριστικοποιήθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι το ενδεχόμενο της συνάντησής τους είχε συζητηθεί κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η ατζέντα με την οποία προσέρχεται στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός έχει στην κορυφή της το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται παρανόμως αυτή τη στιγμή στην Τουρκία. "Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και σε όλες τις συναντήσεις και τις επίσημες παρεμβάσεις του θα θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να ενταθεί η πίεση προς την Τουρκία για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας", σημείωνε ενόψει και της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ανακοίνωση της ΝΔ για τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

«Αν ήταν, όπως είπε ο κυβερνητικός διπρόσωπος, "ακατανόητη και επιζήμια" η παρουσία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην τελετή ορκωμοσίας του Τούρκου προέδρου, πώς χαρακτηρίζει άραγε τη συνάντηση που θα έχουν τελικά την Πέμπτη οι κ. Τσίπρας και Ερντογάν;», ρωτά σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει: «Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ