Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Θέλει άδεια πολεοδομίας το απλό κλιματιστικό που βάζω στο σπίτι μου ή είμαι κι εγώ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΣ;

Με αφορμή τις κατηγορίες των κυβερνώντων ότι ...φταίνε οι κάτοικοι που κάηκαν γιατί έχτισαν αυθαίρετα (λες και θα μπορούσαν να χτίσουν νόμιμα!), θέλουμε να.....
επισημάνουμε μία πτυχή της νεοελληνικής καταραμένης γραφειοκρατίας, που μας κάνει ΟΛΟΥΣ παράνομους. Δεν υπάρχει περίπτωση, ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΤΟ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ να μην είμαστε ΟΛΟΙ (απολύτως ΟΛΟΙ, χωρίς καμία εξαίρεση), παράνομοι. Επειδή πολύ απλά ΔΕΝ γίνεται να είσαι νόμιμος, λόγω της γελοίας πολυπλοκότητας και στριφνότητας της νομοθεσίας. Οι νόμοι γράφονται στην Ελλάδα, για να σε αναγκάζουν να γίνεις παράνομος.

Ένα παράδειγμα του πώς το κράτος σε αναγκάζει να είσαι παράνομος, είναι τα οικιακά air-condition. Μέχρι το 2012, η τοποθέτησή τους (ναι, για αυτό το 12άρι που έχετε στην κρεβατοκάμαρα λέω) απαιτούσε πολεοδομική άδεια, που για να την πάρεις έπρεπε να τρέχεις ένα εξάμηνο και να μαζέψεις πεντακόσια χαρτιά ! Γι' αυτό και δεν την πήρε ΚΑΝΕΙΣ. Χαρακτηριστικά να σας πω, ότι έκαναν την ερώτηση παλαιότερα, σε φίλο Προϊστάμενο της Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης, αν ο ίδιος έχει βγάλει άδεια για το κλιματιστικό που έχει σπίτι του και ...ακόμη γελάει ο άνθρωπος.

Από το 2012 ισχύουν τα εξής και πείτε μου αν ΕΝΑΣ από εσάς τα εφάρμοσε (σημειώστε ότι αν δεν υποβάλλατε την ενημέρωση, τιμωρείστε με πρόστιμο ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5.000 ευρώ) :

- Για την τοποθέτηση κλιματιστικού απαιτείται προ 48 ωρών για την εκτέλεση των εργασιών, έγγραφη ενημέρωση της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης η οποία γνωστοποιείται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα (άρθρο 4 του Ν.4067/2012 όπως αντικ. αρχικά από το άρθρο 48 παρ. 1 του Ν.4178/2013 και ακολούθως από το άρθρο 20 παρ. 5 του Ν.4258/2014). Σε περίπτωση μή τήρησης των προαναφερθέντων, η πράξη διώκεται και τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος (φυλάκιση τουλάχιστον έξι -6- μηνών και χρηματική ποινή από 5.000 χιλιάδες μέχρι 50.000 χιλιάδες ευρώ) σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν.1337/1983 όπως αντικ. από το άρθρο 5 παρ. 4 του Ν.3212/2003 και ισχύει ως έχει.

..............................................................................................................................................................

Όπως βλέπετε, γίνεται μνεία σε μια παράγραφο μόνο, σε ΕΞΗ νόμους ! Κι ακόμη δεν αρχίσατε !
Και δείτε και το άλλο:

  • Μέχρι το 2012 χρειαζόταν άδεια πολεοδομίας.
  • Το 2012 με το Ν.4067/2012 καταργείται αυτό και δεν χρειάζεται τίποτε.
  • Το 2014 το κράτος-νταβατζής μετανιώνει και για να αναγκάσει τους πολίτες να είναι παράνομοι, προσθέτει άρθρο που λέει ότι ναι μεν δεν χρειάζεται άδεια δόμησης, χρειάζεται όμως έγγραφη ενημέρωση της Πολεοδομίας και του αστυνομικού τμήματος 48 ώρες ΠΡΙΝ τοποθετήσετε το κλιματιστικό !!! Να τρέξετε δηλαδή στην Πολεοδομία που γίνεται χαμός ! Όπως καταλαβαίνετε, έγινε για να πληρώσετε κάποιον μηχανικό να τρέξει αυτός.

Καταλάβατε τώρα, με ένα απλό παράδειγμα, πώς το κράτος μας έχει κάνει ΟΛΟΥΣ παράνομους;
Τι; δεν πείσθηκες; δεν έχεις κλιματιστικό και μου λες "ε, ναι ρε φίλε, εγώ είμαι σε όλα νόμιμος";;;;
Δηλαδή, κεραία τηλεόρασης στην ταράτσα σου δεν έβαλες; Έβαλες ε; Άδεια πήρες; ΝΑΙ, θέλει άδεια "εργασιών μικρής κλίμακας" (Ν.4178/2013, άρθρο 48, περ.ιη')

Β.Π.


Υ.Γ. κ.Τσίπρα, εσείς που είστε και μηχανικός, υποβάλλατε τη γνωστοποίηση του Ν.4258/2014 στην Πολεοδομία και το Αστ.Τμήμα της γειτονιάς σας, για τα κλιματιστικά που βάλατε στο καινούριο σπίτι σας στην οδό Πασχαλιάς στο Ψυχικό; 4 φαίνονται στο street view.