Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018

30 Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα ΑΠΑΤΗ στα Σκόπια

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ όρισε χθες, Δευτέρα, για...
τις 30 Σεπτεμβρίου την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος με επίκεντρο τη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, 68 βουλευτές στο κοινοβούλιο των 120 εδρών ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος με το ερώτημα: «Τάσσεστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ της δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».

Οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE αποχώρησαν από την αίθουσα του κοινοβουλίου πριν από τη ψηφοφορία διαμαρτυρόμενοι για τη διατύπωση του ερωτήματος.

«Πρόκειται για ένα ερώτημα διφορούμενο, πολυδιάστατο και σίγουρα χειριστικό» δήλωσε ο βουλευτής του VMRO-DPMNE Ιγκόρ Γιανούσεφ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σημείωσε πριν από τη ψηφοφορία ότι το δημοψήφισμα θα έχει «συμβουλευτικό χαρακτήρα» !


Άρα,

1. Οι πολίτες δεν καλούνται να εγκρίνουν τις αλλαγές στο Σύνταγμα που επιφέρει η συμφωνία, αλλά ...το δυνητικό θετικό αποτέλεσμα. To ερώτημα είναι προσβλητικό για τη νοημοσύνη των πολιτών και χειραγωγεί το λαό.

2. Το δημοψήφισμα θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, οπότε, αν στραβώσει κάτι -δύσκολα!- ο Ζάεφ θα το αγνοήσει όπως κάνουν όλοι οι προοδευτικοί θιασώτες της "δημοκρατίας" όταν το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας δεν βολεύει.