Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Ο πρωθυπουργός που κρατούσε σημειώσεις

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Όλοι παρατηρήσαμε ότι ο Αλαίσκοις ήταν σαν κλαμμένος μαϊντανός το βράδυ της 23.07.2018, όταν .....
προΐστατο σύσκεψης ανευθυνοϋπεύθυνων για την αντιμετώπιση της κρίσης, την οποία σύσκεψη μετέδιδε απ’ ευθείας, live που λένε οι μορφωμένοι ή «ζωντανά» που λένε τα ζωντανά, το κυβερνητικό κλιμάκιο προπαγάνδας. Γνώριζε ή δεν γνώριζε για νεκρούς; Το ερώτημα αδιάφορο. Το πρόσωπό του τα έλεγε όλα. Γνώριζε και φανταζόταν τί θα ακολουθήσει. Άλλοι παρατήρησαν πως ο πολύς Πολάκης έπαιζε με το κινητό του, ενόσω ο πρωθυπουργός ρωτούσε πότε θα πετάξουν τα Κανανταίρ. Δεν είχε ακούσει, ως φαίνεται, μέχρι τότε ότι τα πυροσβεστικά αεροσκάφη πετούν μόνον με το φως της ημέρας. Το έμαθε την 23.07 και ώρα 23:30.

Ο Σκουρλέτης έπινε νερό, διψασμένος ως φαίνεται από την κάψα της φωτιάς.

Εκείνο που δεν είχα προσέξει και πρόσεξα μόλις χθες είναι ότι ο Αλαίκσοις άκουγε τον Τόσκα και κρατούσε σημειώσεις. Του το είχαν υποδείξει οι επικοινωνιολόγοι ή το σκέφτηκε μόνος του; Προς τί οι σημειώσεις; Τί θα τις έκανε; Τί να σημείωνε άραγε; Μάλλον δείγμα απόλυτης αμηχανίας.

Και συνεχίζει το σκυλολόι να σκυλεύει τους νεκρούς. Ο ανεκδιήγητος Χάνος είπε, μεταξύ άλλων, στο BBC ότι για κάτι που ρωτήθηκε είναι αρμόδιος άλλος υπουργός. Η κατανομή αρμοδιοτήτων ακόμη και στον όλεθρο. Στη συνέχεια έψεξε τους κατοίκους που του την έπεσαν πολύ ευγενικά κατά την επίσκεψή του στον τόπο του εγκλήματος. Έφταιξαν οι αυθαίρετοι οικιστές που πήραν φως, νερό, τηλέφωνο για τα αυθαίρετα με διάφορα κόλπα των πωλητικών. Ο Χάνος δεν ήταν βουλευτής όταν για λόγους ψηφοθηρικούς και μόνον όλα τα αυθαίρετα της ανατολικής Αττικής αποκτούσαν πρόσβαση στις υπηρεσίες κοινής ωφελείας με χιλιάδες ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις περί σοβαρών παθήσεων, από τις οποίες έπασχαν οι ένοικοι των αυθαιρέτων. Δεν ήξερε, δε ρώταγε τόσα χρόνια;

Και τώρα θα παίζουμε την κολοκυθιά. Δόθηκε ή δεν δόθηκε εντολή για εκκένωση; Έγινε ή δεν έγινε εισήγηση για εκκένωση; Το ωραιότερο, όμως, είναι πως η εκκένωση δεν μπορεί να γίνει με προφορική εντολή. Πρέπει να είναι γραπτή άκουσα. Δηλαδή φωνάζει ο αρμόδιος [ποίος;] «εκκένωση τώρα» και κάποιος του το ζητεί γραπτώς.

Ελπίζω ότι η εισαγγελεύς που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση για τα αίτια και τις ευθύνες της εθνικής καταστροφής, θα κατάσχει το σημειωματάριο του πρωθυπουργού. Δεν μπορεί, πρέπει να περιέχει συνταρακτικά στοιχεία που θα ρίξουν φως στην τραγωδία.

Σώτος

Υ.Γ. Πολλή κριτική γίνεται στην κυβέρνηση για το χάλι της και για το Μάτι. Εγώ προσπαθώ να φαντασθώ τί θα είχε γίνει, αν στη θέση των σημερινών υπουργών ήταν ο Βαρβιτσιώτης, ο Αυγενάκης, ο Άδωνις, ο Μιταράκης και τ’ άλλα τα παιδιά.