Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

NovaMakedonija η τελική πρόταση, όλοι απορρίπτουν το Macedonia

Κανείς πολιτικός αρχηγός δεν φαίνεται να αποδέχεται -μετά και ....
τη μεγαλειώδη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης- σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που να περιλαμβάνει τη λέξη "Μακεδονία".

Το σενάριο που συζητείται έντονα και που είναι η κύρια πρόταση των τελευταίων ημερών, είναι να μη δοθεί το ελληνικό όνομα "Μακεδονία" (αγγλιστί: Macedonia), αλλά "χρονικός προσδιορισμός με σλαβική λέξη", δηλαδή NovaMakedonija (Νοβαμακεντονίγια), αμετάφραστο (το αμετάφραστο σημαίνει ότι δεν θα γίνει ποτέ Macedonia) και για όλες τις χρήσεις. 

Οπότε η εθνικότητα και η γλώσσα θα είναι "Novamakedonijan" αμετάφραστη. Ενώ η αναφορά "Μακεδονία" και διεθνώς "Macedonia" θα αφορά ΜΟΝΟ την ελληνική επαρχία με αυτό το όνομα. Θα θεωρούνται δηλαδή δύο διαφορετικές έννοιες, το Macedonia από το Makedonija.

Συνεπώς, θα αλλάξουν και τα αρχικά της χώρας που σήμερα είναι ΜΚ σε ΝΜ.

Φαίνεται πως είναι η τελική λύση η οποία θα πάει σε δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα και στη Βουλή, στην Ελλάδα. 

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες συμφωνίας, κυρίως από την αντίδραση των Σκοπιανών, που δέχονται την αλλαγή του ονόματος της χώρας τους σε  Nova Makedonija αμετάφραστο, αλλά σε δύο λέξεις κι όχι NovaMakedonija και φυσικά δεν δέχονται αλλαγή εθνικότητας στα διαβατήρια. Αυτό είναι πιο δύσκολο θέμα απ΄όλα, οι Σκοπιανοί θέλουν στα διαβατήριά τους να αναγράφεται Nationality: Macedonian / Makedonsko κι όχι Makedonijian αμετάφραστο.

Αυτές είναι οι τελευταίες εξελίξεις και σίγουρα υπάρχει δρόμος ακόμη, για να περάσουν από την ΠΓΔΜ. Από την Ελλάδα θα περάσουν, καθώς υπάρχει συναίνεση αρκετών βουλευτών.


makpress 27/1/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου