Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Στο Δήμο Θεσσαλονίκης συζητούν σήμερα τον Απολογισμό του ...2016

Καλαφάτης: Ήρθαμε να μιλήσουμε για τον απολογισμό και ζούμε τον παραλογισμό


«Αλήθεια, γιατί δεν άφησε η Διοίκηση Μπουτάρη να περάσουν άλλοι δυο μήνες; Έτσι, μέσα στον Φεβρουάριο, θα πραγματοποιούσαμε μια συνεδρίαση για δύο απολογισμούς: Τον ξεχασμένο του 2016 και αυτόν του 2017 που, σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να γίνει ως τα τέλη Μαρτίου. Έτσι θα υπήρχε άλλη μία πρωτοτυπία της Διοίκησης. Όμως αυτό δεν είναι για γέλια, αλλά για κλάματα».
Αυτό τόνισε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, απόψε (Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018), στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Απολογισμό του 2016.
Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε την καθυστέρηση εισαγωγής του θέματος λέγοντας: «Ο τραγέλαφος της διοίκησης Μπουτάρη συνεχίζεται και με τον απολογισμό. Με την έναρξη του 2018 συζητάμε τον απολογισμό του… 2016. Κάτι, δηλαδή, που θα έπρεπε να έχει γίνει τους πρώτους μήνες του 2017».
Υπογράμμισε ως αρνητικό σημείο τις «συνεχείς επιστροφές των αποφάσεων της Διοίκησης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης» και πρόσθεσε:
«Ήρθαμε να μιλήσουμε για τον απολογισμό και ζούμε έναν παραλογισμό: Βαδίζετε στον 8ο χρόνο της διοίκησης κι αντί για απτά, συγκεκριμένα έργα, που να διευκολύνουν την καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων, εσείς συνεχίζετε να προβάλετε ως έργο την… αλλαγή του αέρα της πόλης. Κανονικά, η Πρωτοβουλία θα έπρεπε να έχει σήμα την… ανεμοδούρα». Και υπογράμμισε: «Διαφημίζετε με κάθε ευκαιρία, πως αλλάξατε τον αέρα της πόλης. Αντ’ αυτού είδαμε μια διοίκηση της οποίας πήραν αέρα τα μυαλά της»!
Ο κ. Καλαφάτης μίλησε για μηδενικές αποδόσεις της Διοίκησης σε θέματα καθημερινότητας, στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, αλλά και στη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων που δεν υποθηκεύουν το μέλλον της πόλης: «Σκοπεύατε να υποθηκεύσετε το μέλλον της πόλης κατά 50 εκ. ευρώ, υπογράφοντας σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αυτό ήταν το ποσό που διαρρέατε –γιατί έτσι διοικείτε, με διαρροές, όπως η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- ότι θα δανειστείτε από την ΕΤΕΠ. Άλλωστε υπάρχει και παρότρυνση από κυβέρνηση να δανείζονται… αβέρτα οι δήμοι. Και καλά που ήταν οι “Εντάξει” με τη σθεναρή τους θέση να σας κόψουν λίγο τη φόρα. Όσο για το επιχείρημά σας, δε θα το έθετε ούτε πρωτοετής φοιτητής Οικονομικών: “Είναι… φθηνό το δάνειο. Γιατί να μην το πάρουμε”, είπε από αυτό το βήμα ο Δήμαρχος. Μα, απλά, επειδή ήδη ο Δήμος Θεσσαλονίκης είχε αναγκαστεί να διευθετήσει χρέη 40 εκατομμυρίων ευρώ. Τώρα, θα πρέπει να εξυπηρετεί χρέη επιπλέον 20 εκατομμυρίων»!
Ο κ. Καλαφάτης τόνισε πως η Διοίκηση Μπουτάρη, που «εκλέχθηκε με τη σημαία της Διαφάνειας», έχει επιδείξει μηδενικό αποτέλεσμα και στον τομέα αυτό, αναφερόμενος πρώτα στο θέμα των συμβάσεων κι έπειτα στον «εξοστρακισμό» του Συμπαραστάτη του Δημότη από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης: «Τον εξοστρακίσατε τον θεσμό, αλλά και τον άνθρωπο που, με την πλειοψηφία της διοίκησης, επιλέξατε γι αυτήν τη θέση! Παρόλα αυτά, ο Συμπαραστάτης του Δημότη δέχτηκε διπλάσιες καταγγελίες από την περασμένη χρονιά! Κι έλυσε, αναγκαστικά, τα θέματα, μέσω… ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αφού φροντίσατε να τον κρατάτε σε απόσταση. Δεν τον θέλατε, προφανώς, μέσα στα πόδια σας… Κι αυτό, όντως, είναι άλλο ένα επίτευγμά σας», κατέληξε.