Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ: Θυμάστε τις εποχές που οι πολυκατοικίες είχαν καλοριφέρ ακόμη και στην είσοδο;

Το 1977 οι πολυκατοικίες έκαιγαν μαζούτ στην κεντρική θέρμανση και βάζαμε καλοριφέρ ακόμα και στην είσοδο των οικοδομών όπως ....
φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία... και δεν ξέραμε τι σημαίνει κρύο...Ήταν εποχές φτώχειας με τις ασήμαντες δραχμούλες μας κι υψηλό πληθωρισμό.
Μετά περάσαμε στο πετρέλαιο δήθεν για να σώσουμε το περιβάλλον. Όσο ανέβαινε η τιμή του πετρελαίου άρχισαν να μειώνονται οι ώρες που δούλευε ο κεντρικός λέβητας.
Λίγο το πρωί ...λίγο το βράδυ.
Τότε κάποιοι ένοικοι που έλειπαν εκείνες τις ώρες διαπίστωσαν ότι πλήρωναν αλλά δεν είχαν θέρμανση όποτε την ήθελαν κι έτσι ξεκίνησε η κατάργηση της κεντρικής θέρμανσης με τους ενοίκους να "αυτονομούνται" βάζοντας ατομικούς λέβητες στα μπαλκόνια τους.
Το πετρέλαιο συνέχισε να ανεβαίνει κι οι "αυτονομημένοι" ένοικοι...σκέφτηκαν να "κλείσουν" κάποια σώματα καλοριφέρ, όπως του σαλονιού, για να κάνουν οικονομία.
Τελικά άρχισε να μην συμφέρει να καίει ο ατομικός λέβητας και βάλαμε air-condition. ώστε να ζεσταίνουμε μόνο τον χώρο με την τηλεόραση.
Αντι για θέρμανση στα υπνοδωμάτια... βάλαμε θερμαινόμενα υποστρώματα στα κρεβάτια...και σε λίγο θα ζεσταίνουμε μόνο τα πόδια μας λίγο πριν κοιμηθούμε.
Πάντως τα εικονικά τιμολόγια αξίας πάνω από 100 δισ. των εξοπλιστικών,των Ολυμπιακών κι άλλων μεγάλων κόλπων έχουν εξοφληθεί μέχρι δεκάρας. Θα πεθαίνουμε από το κρύο...αλλά δεν θα χρωστάμε σε κανέναν μεγαλοαπατεώνα...ως πανέξυπνος λαός που είμαστε.
Θερμοκρασία υπνοδωματίου στον τελευταίο όροφο οικοδομής...13,9 βαθμούς.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους μας.

Εδεσσα 25/12/2017
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ