Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Ο κόκκινος ακέφαλος άγγελος στο Παλαιό Φάληρο, διχάζει

Τι δήλωσαν ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Πιτούλης που αντιδρά και ο δήμαρχος Διονύσης Χατζηδάκης

«Ντιμπέιτ» για τον «έκπτωτο άγγελο» το έργο του εικαστικού Κωστή Γεωργίου στο Παλαιό Φάληρο διεξήχθη το πρωί της Πέμπτης ανάμεσα στον δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Πιτούλη που αντιδρά και τον δήμαρχο της πόλης Διονύση Χατζηδάκη.


«Δεν μπορεί αυτό το έργο να είναι φύλακας-άγγελος της πόλης μας. Προστάτης μας είναι ο Άγιος Αλέξανδρος. Δεν πρέπει να προσβάλλονται τα χριστιανικά ηθη» δήλωσε ο κ. Πιτούλης.

Όπως εξήγησε «δεν μπορεί να είναι φύλακας-άγγελος ένα γλυπτό που δεν έχει καν κεφάλι».
Σύμφωνα με τον ίδιο οι αντιδράσεις έχουν προκληθεί γιατί «για άλλους έχει να κάνει με τους συμβολισμούς, για άλλους ότι μοιάζει με ερπετό και για άλλους με το χρώμα του».

Ο κ. Πιτούλης υποστήριξε ότι έχουν συγκεντρωθεί περίπου 2.000 υπογραφές από τους κατοίκους του Παλαιού Φαλήρου (σ.σ. που αριθμούν τους 60.000) χαρακτηρίζοντας «περίεργο ότι ο δήμαρχος της πόλης δεν ακούσει τους πολίτες που τον εξέλεξαν».


Βανδάλισαν το άγαλμα

Άγνωστοι πέταξαν λευκές μπογιές στο κατακόκκινο γλυπτό «Phylax» έργο του Κωστή Γεωργίου που κοσμεί την είσοδο του δήμου
Μετά το σάλο που προκάλεσε στους ευσεβείς Χριστιανούς του Παλαιού Φαλήρου... ο «έκπτωτος άγγελος» που τοποθετήθηκε πρόσφατα στην είσοδο του δήμου, έπεσε «θύμα» βανδαλισμού.


Άγνωστοι πέταξαν λευκή μπογιά στο κατακόκκινο γλυπτό «Phylax» με επίμαχη φτερωτή μορφή, το οποίο φιλοτέχνησε ο γνωστός εικαστικός Κωστής Γεωργίου και το οποίο τοποθετήθηκε σε στύλο ύψους 8 μέτρων σε περίοπτη θέση στην είσοδο του Παλαιού Φαλήρου.

Το έργο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, καθώς μερίδα των κατοίκων θεωρεί ότι προσβάλλει τα χριστιανικά ήθη, με ορισμένους να απαξιούν ακόμα και να σχολιάσουν την υποτιθέμενη αναγόρευσή του ως «φύλακα αγγέλου» της περιοχής και απαιτούν την άμεση απομάκρυνσή του.
Παράλληλα, οι διαδικτυακοί πολέμιοι του καλλιτεχνικού έργου επιχειρούν ταύτισή του με αποκρυφιστικές μορφές, ενώ ποικίλα δημοσιεύματα ισχυρίζονται, ότι το μπρούντζινο γλυπτό αναπαριστά τη συνύπαρξη σατανισμού και μαύρης μαγείας. Άλλοι πάλι έχουν συσχετίσει μεταφυσικά το γλυπτό με την εικόνα του γνωστού Νεφελίμ Μαλτσέχ που προσκυνούν οι οπαδοί του Εωσφόρου.