Μέχρι πρότινος,ΟΛΟΙ οι παλιοί ασφαλισμένοι, που ήταν μισθωτοί, αλλά ασκούσαν και ελεύθερο επάγγελμα, ήταν....
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ασφαλισμένοι σε δύο ταμεία: στο ΙΚΑ ως μισθωτοί και στο ΤΕΒΕ και μετέπειτα ΟΑΕΕ, ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Έτσι και οι δημοσιογράφοι, που ήταν υπάλληλοι μιας εφημερίδας, αλλά παρείχαν υπηρεσίες και σε άλλους ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ήταν βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ασφαλισμένοι και στο ΤΕΒΕ.
Τώρα, ανακάλυψαν ότι αυτό είναι "αδικία" και -δείτε πόσο ωραία- βαφτίζουν το ελεύθερο επάγγελμα "δευτερεύουσα εργασία". Μα για αυτή τη "δευτερεύουσα εργασία" ασφαλίζονταν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες. Στους άλλους δεν θα διορθωθεί η αδικία;
Νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης με την οποία θα αντιμετωπίζονται τα προβλήματα και οι εκκρεμότητες που προέκυψαν σε βάρος των ασφαλισμένων (ζητήματα χηρείας, καταβολής διπλών ασφαλιστικών εισφορών, κα), προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την προστασία των εργαζόμενων, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, γράφει το eklogika.gr
Το θέμα της απαίτησης εκ μέρους του Δημοσίου, να καταβληθεί διπλή αναδρομική εισφορά από τους δημοσιογράφους οι οποίοι ήταν ασφαλισμένοι ως μισθωτοί και έκοβαν δελτίο παροχής υπηρεσιών για δευτερεύουσες εργασίες, έτσι ώστε να είναι νόμιμοι, έθιξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος ζήτησε άμεση ρύθμιση «αλλιώς εξοντώνεται ένας ολόκληρος κλάδος».
«Σε όλη τη δεκαετία του 1990 και στη δεκαετία του 2000 υπήρχε μια ασάφεια εκεί. Σύμφωνα με το νόμο Σιούφα, κάθε ασφαλισμένος είχε δικαίωμα να διαλέξει το κύριο ταμείο ασφάλισης και να μην έχει δύο πλήρεις εισφορές να πληρώνει σε δύο ταμεία. Αυτό έγινε κατ' εξακολούθηση, όμως τώρα, μετά από 15 με 20 χρόνια, οι ασφαλισμένοι προ τού 1993 πάνε να κάνουν ασφαλιστική εκκαθάριση και ο νυν ΟΑΕΕ, πρώην ΤΕΒΕ, τους ζητάει εισφορές σε βάθος δεκαετίας και δεκαπενταετίας.
» Υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι για τα 15 αυτά χρόνια καλούνται να πληρώσουν έως και 75.000, αναδρομικές εισφορές. Πρόκειται περί ενός κυκεώνα. Οι εξαιρέσεις που είχαν λάβει τότε, περί μη υπαγωγής στον ΟΑΕΕ, έχουν χαθεί στα αρχεία της υπηρεσίας, δεν τις βρίσκει κανείς και κάποιοι δεν τις έχουν.
» Η ΕΣΗΕΑ επί χρόνια διαβεβαίωνε τους δημοσιογράφους ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν δεύτερο πλήρες ταμείο. Αν μείνει το πράγμα ως έχει, οι μεν εργαζόμενοι θα εξοντωθούν, το δε κράτος δεν πρόκειται να λάβει τίποτα» εξήγησε ο κ. Ξυδάκης και εισηγήθηκε μια ενδιάμεση λύση, σύμφωνα με την οποία στα διαστήματα που είχε διακοπεί η μισθωτή του σχέση και είχαν μόνο το μπλοκάκι, σε αυτά να πληρώσουν.
«Αν δηλαδή σε μία δεκαπενταετία έχει σπαστά κάποιος δύο ή τρία χρόνια διαπιστωμένα, να κληθεί να πληρώσει αναδρομικά τις εισφορές του. Διαφορετικά, αν ζητάς αναδρομικά από κάποιον που δεν είχε ιδέα, ήταν σίγουρος και όλοι τον διαβεβαίωναν ότι δεν πρέπει να πληρώνει μία δεύτερη πλήρη εισφορά, μετά από 15 χρόνια να του ζητάς 50.000 ευρώ και 75.000 ευρώ, που έχει φτάσει το ποσό, εξοντώνεις τον εργαζόμενο και το κράτος δεν πρόκειται να λάβει τίποτα», διευκρίνισε ο κ. Ξυδάκης.
Από την πλευρά του, ο κ. Πετρόπουλος χαρακτήρισε «σκανδαλώδες» το να καλείται κάποιος να πληρώσει διπλές εισφορές, ωστόσο επισήμανε πως αυτό είναι ένα φαινόμενο που αυτή η κυβέρνηση κατήργησε. «Δεν είδα κανέναν όμως, από όλους όσους γράφουν κάθε μέρα εναντίον μας, να αναφερθεί σ΄ αυτό το παράδοξο, να ‘στραγγαλίζονται’ άνθρωποι και να πεθαίνουν από άγχος, να απειλούνται με όλους τους τρόπους και κατά της προσωπικής τους περιουσίας. Ούτε ένα άρθρο δεν είδα σε καμία εφημερίδα. Ούτε στο Ριζοσπάστη, ούτε στην Αυγή, για να μην λέω γι΄ άλλα. Δεν μπορώ να ερμηνεύσω το φαινόμενο» είπε ο κ. Πετρόπουλος.
Παράλληλα προς το θέμα αυτό, ο αρμόδιος υφυπουργός ανέδειξε παρόμοιες περιπτώσεις, λέγοντας πως αυτά δεν δημιουργήθηκαν σήμερα, παρά αναδείχθηκαν μέσα από την ίδια την ενοποίηση των αρχείων που βρέθηκαν οι «κρυμμένοι σκελετοί» στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και «βγαίνουν» με την υποχρέωση της νομιμότητας, που διέπει τη λειτουργία της διοίκησης, «και θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει».
