Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Απίστευτες καταγγελίες στον Ερυθρό Σταυρό!

Η μία πλευρά καταγγέλλει εκποίηση ακινήτων προς "ημετέρους" σε εξευτελιστικές τιμές και....
η άλλη "στενές σχέσεις" με φαρμακοβιομηχανίες! Η Αθήνα εκπαραθύρωσε το ΔΣ της Θεσσαλονίκης, το οποίο προσφεύγει στη Δικαιοσύνη! Πώς χάθηκε, έναντι ευτελούς τιμήματος, το ιστορικό "Κτήριο του ΝΑΤΟ"!

Φράσεις που θυμίζουν καβγά στο λιμάνι και όχι τη μεγαλύτερη και σπουδαιότερη ανθρωπιστική οργάνωση του πλανήτη, τον Ερυθρό Σταυρό, ανταλλάσσουν πλέον τα στελέχη του, με απίστευτες αλληλοκατηγορίες για ξεπούλημα ακινήτων και "στενές σχέσεις" με φαρμακοβιομηχανίες, αδιαφάνεια, αυταρχισμό και διορισμούς ημετέρων!

Μέσω του καβγά αυτού αποκαλύπτονται "πιπεράτες" λεπτομέρειες ενός πραγματικού ξεπουλήματος, αυτού του ιστορικού και πανέμορφου αρχοντικού, του "Κτηρίου του ΝΑΤΟ", επί της Βασιλίσσης Όλγας, που πουλήθηκε σε τιμή που αντιστοιχεί στο 60% της αντικειμενικής του αξίας από τον Ανδρέα Μαρτίνη, που είναι ήδη προφυλακισμένος για διάφορες αμαρτίες της Διοίκησής του!
(σχετικά εδώ),
Ο καβγάς ανάμεσα στη Διοίκηση της Αθήνας και αυτήν του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης τον προηγούμενο μήνα έφτασε στα άκρα. Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντ. Αυγερινός, κατηγόρησε ανοιχτά για συμμετοχή στα ξεπουλήματα του Μαρτίνη το Παράρτημα Θεσσαλονίκης! Και την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε στην αποπομπή των περισσοτέρων μελών της Διοίκησής του, διορίζοντας νέα!

Ο έως πρότινος πρόεδρος του παραρτήματος, Παναγιώτης Δέντσορας, δηλώνει στην Thessnews ότι έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη μαζί με άλλα μέλη της προηγούμενης διοίκησης ζητώντας την προστασία της.


Ο καφενειακός καβγάς!

Προ εβδομάδων ο Πρόεδρος του ΕΕΣ, με την ευκαιρία της μετάβασής του στη Θεσσαλονίκη, ζήτησε να συναντηθεί με τους Εθελοντές Σαμαρείτες του Παραρτήματος. Τη συνάντηση πληροφορήθηκε η διοίκηση και τα μέλη της προσήλθαν σε αυτήν, διαμαρτυρόμενα γιατί δεν προσκλήθηκαν και αυτά. Μόλις έγινε η σχετική ερώτηση ξέσπασε ένας απίθανος καβγάς. Ο κ. Αυγερινός κατηγόρησε ευθέως τη Διοίκηση και προσωπικά τον κ. Δέντσορα ότι δεν απέτρεψε το ξεπούλημα ακινήτων του ΕΣ στη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας ευθείες αιχμές για συμπαιγνία, αφού κάποια από τα ακίνητα, όπως χαρακτηριστικά είπε, αγοράστηκαν από Ερυθροσταυρίτες!

Ο κ. Αυγερινός αναφερόταν σε απόφαση του ΔΣ του ΕΕΣ από το 2011 που αφορούσε την εκποίηση ακινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα ακίνητα αυτά, μικρά διαμερίσματα, αποθήκες, καταστήματα και μία θέση στάθμευσης σε υπόγειο σταθμό είχαν περιέλθει στην ιδιοκτησία του ΕΕΣ από δωρεές! Η διοίκηση Μαρτίνη είχε προχωρήσει τότε σε μπαράζ εκποιήσεων στην προσπάθειά της να συγκεντρώσει χρήματα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν", το οποίο λειτουργούσε ο ΕΕΣ και τελικά αποδείχθηκε ως η οικονομική ταφόπετρά του. Αλλά με τον τρόπο αυτόν απογύμνωνε το Παράρτημα Θεσσαλονίκης από περιουσιακά στοιχεία, από τα ενοίκια των οποίων καλύπτονταν πολλά λειτουργικά έξοδα.


Απειλήθηκε ξυλοδαρμός

Σύμφωνα με όσους ήταν παρόντες, η ένταση ήταν πρωτοφανής για τα δεδομένα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Αθηναίοι και Θεσσαλονικείς αντάλλαξαν πρωτοφανείς κατηγορίες και λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια, ενώ κάποια στιγμή εκσφενδονίστηκαν και καρέκλες ! "Κλέφτες", "ψεύτες", "ανήθικοι" ήταν οι επιεικέστεροι χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν...

Η πλευρά της προηγούμενης διοίκησης του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης απάντησε ότι η απόφαση του ΔΣ για εκποίηση ακινήτων ουδέποτε υλοποιήθηκε, καθώς βγήκε άγονος ο σχετικός διαγωνισμός. Από τα ακίνητα πουλήθηκε μόνο η θέση πάρκινγκ και αυτή σε τιμή τριπλάσια από την αντικειμενική της αξία.

"Εγώ έγινα πρόεδρος το 2008. Η πώληση του Κτηρίου του ΝΑΤΟ έγινε νωρίτερα, όταν την προεδρία του παραρτήματος διατηρούσε ο Μαρτίνης. Το Παράρτημα ούτε ενέκρινε, ούτε χάρηκε με την πώληση, αφού δεν του ζητήθηκε ποτέ η γνώμη, ενώ το πληροφορήθηκε δύο μήνες αργότερα από τον Τύπο", δηλώνει σήμερα ο κ. Δέντσορας. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι υπάλληλος του Παραρτήματος αγόρασε δύο ακίνητα, αλλά στο πλαίσιο παλαιότερης διαδικασίας, πριν ο ίδιος αναλάβει τα καθήκοντά του. "Τότε είχαν γίνει δύο διαγωνισμοί και βγήκαν άγονοι. Οπότε οι πωλήσεις προχώρησαν με απευθείας διαπραγματεύσεις. Τότε, η Κεντρική Διοίκηση κάλεσε τα στελέχη να σκεφθούν να τα αγοράσουν, για να μην καταλήξουν τα ακίνητα σε αγνώστους", τονίζει.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει αυταρχικό τον κ. Αυγερινό και αυθαίρετο αλλά και αντικαταστικό τον διορισμό νέας διοίκησης στο Παράρτημα Θεσσαλονίκης.



Προμήθειες φαρμάκων και... site

Ωστόσο, κάποιοι αφήνουν σκληρότερες αιχμές για σχέσεις της διοίκησης των Αθηνών με συγκεκριμένα συμφέροντα από τον χώρο των φαρμακοβιομηχανιών και των φαρμακαποθηκών και εμπόρων φαρμάκων.

Όπως ισχυρίζονται, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται υπερβολικές προμήθειες φαρμάκων για τα προγράμματα και μάλιστα σε δραστικές ουσίες που δεν είναι και οι πλέον χρήσιμες. Επίσης, ισχυρίζονται ότι στενός συγγενής του κ. Αυγερινού εργάζεται στην επιχείρηση γνωστού φαρμακοβιομηχάνου.

Ο τελευταίος μάλιστα φέρεται να έχει στην ιδιοκτησία του ειδησεογραφικό ιστότοπο, ο οποίος τους τελευταίους μήνες διακρίνεται για τις επιθέσεις εναντίον πρώην και νυν στελεχών του ΕΕΣ. Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι για παρόμοιες παρεμβάσεις από την Κεντρική Διοίκηση των Αθηνών διαμαρτύρονται στελέχη των παραρτημάτων Σερρών, Κέρκυρας και Κρήτης.



"Κίνδυνος για τα προγράμματα"

Σύμφωνα με το μέλος της προηγούμενης διοίκησης του Παραρτήματος, Μάρθας Βουγιούκα- Μασούτη, με την αναταραχή που επικρατεί, "για την οποία ευθύνεται εξ ολοκλήρου ο κ. Αυγερινός, κινδυνεύουν τα σπουδαία προγράμματα ανακούφισης των Προσφύγων, που υλοποιούνται σήμερα με τεράστιο κόπο από τα στελέχη μας".
Κατά την ίδια, ο κ. Αυγερινός είναι δοτός και όχι αιρετός πρόεδρος, με συγκεκριμένες προσωρινές και όχι όλες τις αρμοδιότητες, συνεπώς δεν έχει τη δικαιοδοσία να διορίζει διοικήσεις και μάλιστα χωρίς καμία δικαιολογία".



Το «κτήριο ΝΑΤΟ»

Το πολύ γνωστό κτήριο της Θεσσαλονίκης, επί της Βασιλίσσης Όλγας, ανήκει πλέον στον Ιβάν Σαββίδη (εδώ), στον οποίο πωλήθηκε από τεχνική εταιρεία, η οποία με τη σειρά της το είχε αγοράσει από τον Ερυθρό Σταυρό.

Η βίλα Καπαντζή, όπως είναι γνωστή, την κρίσιμη ημερομηνία της πώλησης, είχε αντικειμενική αξία 4.328.586 ευρώ. Αλλά πουλήθηκε μόλις 3.050.000 ευρώ, δηλαδή 1.278.586 κάτω από την αντικειμενική αξία! Για το κτήριο είχε ενδιαφερθεί και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ωστόσο ένας καβγάς ανάμεσα στον τότε δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τον Μαρτίνη απέτρεψε την αγορά.

Το ιστορικό κτήριο ήταν ένα από τα 13 ακίνητα της Θεσσαλονίκης που η Διοίκηση Μαρτίνη αποφάσισε να εκποιήσει στις 25/11/2011. Το θέμα της συνεδρίασης εκείνης της ημέρας ήταν η εκποίηση 18 ακινήτων, εκ των οποίων τα 13 στη Θεσσαλονίκη, έναντι τιμήματος 769.311 ευρώ. Η «συνεδρίαση», σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, έγινε τηλεφωνικά! Μάλιστα, με δύο μέλη του ΚΔΣ (ο ένας ήταν ο Σταύρος Ψυχάρης) δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία! Τίποτα από τα παραπάνω, όμως, δεν εμπόδισε τον Ανδρέα Μαρτίνη και το περιβάλλον του να θεωρήσουν έγκυρη τη «συνεδρίαση», ώστε να προχωρήσει η εκποίηση.

Βίλα Αχμέτ Καπαντζή (πρώην κτήριο Πολιτιστικής Πρωτεύουσας)

Όπως γράφει στην Ιστοσελίδα του ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και συνεπής μελετητής της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, Χρίστος Ζαφείρης, το εξαιρετικά αναστηλωμένο αρχοντικό (Βασ. Όλγας 105) των αρχών του 20ού αιώνα (1905-1907), τυπικό δείγμα των σπιτιών που κοσμούσαν την περιοχή των «Πύργων», ανήκει στην ίδια οικογένεια Καπαντζή (που είχε και το γειτονικό κτήριο της Εθνικής Τράπεζας). Οι Καπαντζή ήταν Ντονμέδες, δηλαδή εξισλαμισθέντες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης.

Το αρχοντικό σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Πιέρο Αριγκόνι, ενώ ως ιδιοκτήτης φέρεται ο Αχμέτ Καπαντζή, μικρότερος αδερφός του Μεχμέτ, που είχε την ομώνυμη βίλα (το σημερινό κτήριο του ΜΙΕΤ) στην περιοχή της Ανάληψης. Το 1926 το κτήριο περιήλθε ως ανταλλάξιμη περιουσία στο ελληνικό δημόσιο και στέγασε διαδοχικά τον Ερυθρό Σταυρό, στη γερμανική κατοχή την Γκεστάπο και αργότερα, ως το 1954, τη διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη. Το 1967 περιήλθε στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Μετά τον σεισμό του 1978 αναστηλώθηκε υποδειγματικά και στέγασε για αρκετά χρόνια τον Οργανισμό της Θεσσαλονίκης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (έτος εορτασμού 1997) και αργότερα τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης.

Το κτήριο χαρακτηρίζεται στην πρόσοψή του από τον αρχιτεκτονικό εκλεκτικισμό με μοτίβα που αρχίζουν από νεοκλασικά και αναγεννησιακά πρότυπα και φτάνουν στην αρ νουβό και αραβικές και γοτθικές επιδράσεις. Αξιόλογες είναι λίγες τοιχογραφίες στο εσωτερικό του κτηρίου που διασώθηκαν, παρά τις απανωτές χρήσεις και καταστροφές, με θέματα από φυτικό διάκοσμο, μενταγιόν με προσωπογραφίες, πουλιά, φανταστικά τοπία κλπ.



Η περιπέτεια του Ανδρέα Μαρτίνη

Ο πρώην Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέας Μαρτίνης, συνελήφθη στις 20 Μαΐου 2016 και βρίσκεται προφυλακισμένος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που φέρεται να έλαβε από την HOSPITALIA INTERNATIONAL, η οποία προμήθευσε το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» με εξοπλισμό.

Η σχετική σύμβαση υπεγράφη το 1998 και όπως σημειώνεται στο κατηγορητήριο, η εταιρεία προτιμήθηκε, αν και δεν κατέθεσε τη χαμηλότερη προσφορά, λόγω του ότι ο Α. Μαρτίνης έλαβε ως «δώρο» από αυτήν 3,1 εκ. μάρκα.

Το εν λόγω ποσό, μέσω περίπλοκων διαδρομών σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς και μία οff shore, κατέληξε στον ίδιο, ενώ μέρος του το διέθεσε για την αγορά του κτηρίου που σήμερα στεγάζεται ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ανδρέας Μαρτίνης εκμεταλλεύτηκε την ιδιότητα του προέδρου του ΔΣ και έπεισε τα μέλη του να ανάψουν το πράσινο φως, για να δοθεί το έργο στη συγκεκριμένη γερμανική εταιρεία, παρά το γεγονός ότι η επίμαχη προσφορά δεν ήταν οικονομική. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την κατηγορία, φέρεται να χρησιμοποίησε «τον ελληνικό και διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα για τη διακίνηση των εσόδων, με σκοπό να προσδοθεί νομιμοφάνεια στα εν λόγω έσοδα».

Σύμφωνα με την κατηγορία, τα χρήματα διακινήθηκαν μέσω έξι λογαριασμών, για να φτάσουν σε offshore εταιρεία και τελικά να διοχετευτούν στην αγορά, αφού με μέρος από αυτά αγοράστηκε ακίνητο δίπλα στο Ερρίκος Ντυνάν, στο οποίο στεγάζεται μεταξύ άλλων και ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, ως ενοικιαστής.

Ο Μαρτίνης και η σύζυγός του στις απολογίες τους ισχυρίστηκαν πως τα 3,2 εκατομμύρια μάρκα που κατέθεσε η γερμανική εταιρεία στον δικηγόρο ήταν η νόμιμη αμοιβή του για τη σύμβαση.

Όμως επειδή η οικογένεια του δικηγόρου όφειλε χρήματα από κοινή περιουσία στην κα Μαρτίνη, ο δικηγόρος έστειλε τα χρήματα στο ζευγάρι.



Και δεύτερη προφυλάκιση!

Στις 29 Νοεμβρίου ο Μαρτίνης κρίθηκε για δεύτερη φορά προφυλακιστέος, μετά την τρίωρη απολογία του ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς, κ. Νικόλαου Τσιρώνη, για την υπόθεση των δωρεάν νοσηλειών του «Ερρίκος Ντυνάν» κατά την περίοδο 2007-10.
Ο 75χρονος κατηγορείται για το αδίκημα της απιστίας, σε σχέση με τα δωρεάν ή... σχεδόν δωρεάν νοσήλια που φέρεται να παρείχε το «Ερρίκος Ντυνάν» σε επιφανείς κοινωνικά και οικονομικά ασθενείς.

Στον σχετικό κατάλογο συγκαταλέγονται 51 ονόματα, μεταξύ των οποίων πρώην πρωθυπουργοί και στενοί συγγενείς τους, πρώην υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς υπουργείων, άνθρωποι των τεχνών και δημοσιογράφοι, που νοσηλεύθηκαν ζημιώνοντας το νοσοκομείο κατά 1,75 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ασθενούς που έπρεπε να καταβάλει 355.000 ευρώ και τελικά χρεώθηκε μόλις 5.000 ευρώ, τα οποία πλήρωσε το ασφαλιστικό του ταμείο.
Σε πόρισμα που έφθασε στη Δικαιοσύνη καταγράφονται συνολικά 8.106 περιπτώσεις δωρεάν ή με έκπτωση νοσηλείας. Το σύνολο του κόστους των νοσηλειών για όλες αυτές τις περιπτώσεις ανέρχεται στα 22 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος φέρεται να αποδέχθηκε ότι πράγματι έγιναν οι συγκεκριμένες νοσηλείες, όχι όμως δωρεάν αλλά με έκπτωση. Και η έκπτωση αυτή, κατά τους ισχυρισμούς του, έγινε όχι στο σύνολο των νοσηλειών αλλά μόνο στο ποσό που δεν κάλυπταν τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών.



Από το φύλλο της THESSNEWS #32 (17-18/12/2016)
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ || xenikol@hotmail.com