Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Κρυολουσία από Μοσκοβισί : "Δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ"

"Ποιός είπε ότι δεν είστε εθνικά κυρίαρχοι; Είστε ελέυθεροι να βάζετε όσους φόρους θέλετε !"
Η χώρα είναι εθνικά κυρίαρχη να επιβάλλει τους φόρους που....
η ίδια επιθυμεί, δηλώνει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη στη «Ν» ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, τηρώντας αποστάσεις από το μείγμα της πολιτικής στην Ελλάδα. Αναγνωρίζει δε ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα στον τομέα της επιχειρηματικότητας και της προσέλκυσης επενδύσεων.
Δεν είναι δουλειά μας να φτιάχνουμε τους φορολογικούς συντελεστές.

Αναχωρώντας από την Αθήνα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έστειλε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ορίζοντας ως εξής τον οδικό χάρτη για τη β’ αξιολόγηση: Staff Level Agreement εντός της εβδομάδας, Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Ο κ. Μοσκοβισί υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε κουλτούρα μεταρρύθμισης και τονίζει με νόημα ότι η χώρα χρειάζεται φιλοευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι οποίες θα εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις που ψηφίζουν.

Ο Επίτροπος θεωρεί εφικτό έναν συμβιβασμό στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, με σχεδιασμό τους σήμερα και εφαρμογή τους μετά το 2018.

Την περίοδο Βαρουφάκη ήταν αδύνατο να διαπραγματευτούμε.

Αναφερόμενος στη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, σημείωσε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι πάντα «αυθόρμητη», αλλά πάντως σήμερα παραδίδει αποτελέσματα, σε αντίθεση με την περίοδο Βαρουφάκη, οπότε και «δεν μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε».