Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Μελέτησα το άρθρο του κ. Στούπα με τίτλο «Κυβέρνηση με ημερομηνία λήξης». Στο τέλος του άρθρου διάβασα και σχόλιο βαθύνοος σχολιαστού, το οποίο έχει ως εξής:
«Άρθρα σαν του Στούπα, του Μαυρίδη, του Γεωργελέ και πολλών άλλων πρέπει να τα διαβάζουν κάποιοι με μεγάλη προσοχή, μήπως και ανοίξουν τα μάτια τους και ξεκολλήσει το μυαλό τους.»
Ευτυχώς που διαβάζοντάς το είχα επιδείξει τεράστια προσοχή, ώστε να εμπεδώσω τα νοήματα που εξέπεμπε ο συγγραφεύς του άρθρου, μήπως ανοίξουν τα μάτια μου και ξεκολλήσει το μυαλό μου. Κόλλησα, όμως, στο ακόλουθο απόσπασμα:
«Το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει σε «κώμα» και δεν υπάρχουν ενδείξεις πως σύντομα θα εξέλθει από αυτήν την κατάσταση, καθώς δεν έχει εντοπιστεί ενδιαφέρον από μακροπρόθεσμους επενδυτές. Όσοι κινούνται στην ελληνική αγορά το κάνουν με ορίζοντα μερικών εβδομάδων το πολύ. Η βασική είδηση που αναμένει η αγορά σε αυτήν τη φάση είναι αυτή μιας συμφωνίας με τους εταίρους. Αν προκύψει τελικά συμφωνία το μόνο που μπορεί να εξασφαλίσει είναι να μείνουν οι τράπεζες ανοιχτές για το καλοκαίρι.»
Νάτα μας! Το Χρηματιστήριο παραμένει σε κώμα. Πεσμένο. Κανείς δεν επενδύει. Όσοι το κάνουν, το κάνουν με ορίζοντα ολίγων εβδομάδων. Δηλαδή; Κάποιος επενδυτής αγοράζει χαρτιά και περιμένει, μήπως τσιμπήσουν λιγάκι για να πουλήσει την άλλη εβδομάδα. Και μόλις πουλήσει, αρχίζει το χαρτί στο οποίο επένδυσε να κατατρακυλάει, με αποτέλεσμα να τρομοκρατηθούν όσοι έχουν επενδύσει τις λίγες οικονομίες τους, αν υπάρχουν τέτοιοι, με αποτέλεσμα αυτοί μεν να χάνουν από το κεφάλαιο που επένδυσαν, το δε χαρτί να κατρακυλάει στα τάρταρα. Η εταιρεία, όμως, της οποίας τα χαρτιά αγοράζει και πουλάει είναι εκεί. Με τα μηχανήματά της, το ανθρώπινο δυναμικό της, τα κέρδη της, τις αρπαχτές των μετόχων της κ.λπ. Στην πραγματικότητα αξίζει πολλά, αλλά στο Χρηματιστήριο είναι ένα μηδενικό. Η ψυχολογία γαρ.
Αλλά δεν είναι απαραίτητο να γίνονται τα πράγματα έτσι. Βγαίνει π.χ. ένας υπουργός και λέει ότι η τάδε τράπεζα δεν στέκει καλώς. Η μετοχή της καταρρέει στο Χρηματιστήριο, οι μικροί μέτοχοι χάνουν τα λεφτά τους, αφού οι μεγάλοι έχουν αποτραβηχτεί γνωρίζοντας εκ των προτέρων τη δήλωση του υπουργού, και η τράπεζα είναι έτοιμη για λιάνισμα από το ΤΧΣ και τους εγκαίρως αποτραβηγμένους «επενδυτές».
Και μόλις άρχισαν τα πρώτα σημάδια επίτευξης συμφωνίας μεταξύ όρνεων και ελληνικής κυβέρνησης, άρχισε να τσιμπάει το Χρηματιστήριο, άρχισε να κουνάει το μικρό του δαχτυλάκι μέχρι να βγει από το κώμα να πεταχτεί ολόρθο και να πάρει την ανηφόρα. Μέχρι να αγοράσει κανείς ακριβά και να κάνει μία αθώα [;] δήλωση ένας υπουργός, για να χαθούν όλα.
Είναι η ψυχολογία, λένε, του χρηματιστηρίου. Είναι άραγε αυτή η ψυχολογία που δίνει δύναμη στους εργάτες των ορυχείων να δουλεύουν με περισσότερο κέφι; Στους αγρότες με τα σκαμμένα πρόσωπα να καλλιεργούν τη γη τραγουδώντας τραγούδια της υπαίθρου; Στους σκουπιδιαραίους να μαζεύουν τα απορρίμματα στους Δήμους; Στους ξενοδοχοϋπαλλήλους να σερβίρουν τους τουρίστες; Στους λαντζέρηδες να δουλεύουν στα εστιατόρια; Στους ταξιτζήδες και στους φορτηγατζήδες να ξενυχτάνε πάνω στο τιμόνι; Στους …. στους ….. μοχθούντες με τα χέρια, τα πόδια, την καρδιά; Για να τους τρώνε τους κόπους οι γιάπηδες με τα Αρμάνι και τους αναπτήρες Dupontυποστηριζόμενοι από τους Γιακουμάτους και τους Βενιζέλους, Τους Μπάμπηδες και τους Άρηδες, τα limit up και τα limit down;
Κατά τα λοιπά το Χρηματιστήριο θα ανακάμψει πλήρως, ευθύς ως δηλώσουν οι εταίροι μας ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Έχουμε τώρα χρέος € 320 δισ. και οι εταίροι απαιτούν πρωτογενές πλεόνασμα € 2 δισ. ετησίως. Άρα, σε 160 χρόνια θα έχουμε εξοφλήσει, χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι. Είναι ψυχολογία ρε το Χρηματιστήριο. Όταν πιστέψω ότι τα πεμπτασέγγονά μου θα εξοφλήσουν το χρέος, όλα θα πάρουν την ανηφόρα. Η ψυχολογία γαρ. Προ πάντων το Χρηματιστήριο. Το ότι θα έχω εγώ ξοφλήσει, ενώ τα λαμόγια και του Χρηματιστηρίου θα κατακλύζουν τας Μυκόνους εις το διηνεκές, είναι απλή λεπτομέρεια.
κάποιος Σωτήριος Καλαμίτσης
Ταπεινός, πλην ακροδεκσιός νεομπολσεβίκος, ΖΩΗλάτρης τε και δραχμολάγνος, γραφιάς πάσχων ανιάτως από εσχάτως διαγνωσθείσα ακράτεια εμπαθείας και λαϊκισμού, επιστήθιος, όμως, φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και επισκέπτης του εις οίκον ευγηρίας δι’ απόρους λόγω επαπειλούμενης εξώσεώς του από την ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος, όπου κατοικεί επ’ ενοικίω, Ιεράν τινά δηλονότι Μονήν του Αγίου ΄Ορους [Μεγάλη η Χάρη της]
Υ.Γ. Τη μεγαλύτερη πλάκα έχει το ανεβοκατέβασμα της μετοχής της ΤτΕ στο Χρηματιστήριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου