Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουφάκης : "Θα πληρωθούν κανονικά μισθοί και συντάξεις, μην ανησυχείτε"

Γιατί βρε Γιάνη, ανησυχεί κανείς; Είμαστε βέβαιοι ότι θα πληρώσεις μισθούς και συντάξεις. Τις οφειλές του κράτους στα συνήθη υποζύγια, δηλαδή τους ιδιώτες, δεν θα πληρώσεις.
Δεν υπάρχει θέμα για την πληρωμή μισθών και συντάξεων, διαβεβαίωσε στον Αlpha 989 ο ΥΠΟΙΚ, Γιάννης Βαρουφάκης.
«Δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας για την πληρωμή μισθών και συντάξεων. Εκεί που υπάρχει ζήτημα είναι στην αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ και κάποιων μικρών ομολόγων» είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε την ανάγκη πιο χαλαρής πολιτικής της ΕΚΤ για περιπτώσεις χρηματοδοτικού κενού. «Σέβομαι την ανεξαρτησία της αλλά κι εκείνη πρέπει να μην συμμετέχει στο πολιτικό παίγνιο. Δεν είναι δυνατόν να έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά. Είναι αναγκαία η ελαστικότητα της ΕΚΤ όσον αφορά στη δυνατότητα που δίνεται από τις κανονικές νομισματικές διαδικασίες για να υπάρξει μια πιο χαλαρή πολιτική. Ζητάμε να γίνει ό,τι και τα προηγούμενα χρόνια όσον αφορά στην αποπληρωμή», είπε ο κος Βαρουφάκης.

Παραδέχθηκε πως είναι δύσκολο να επιτευχθεί παράταση από το ΔΝΤ, αν και σημείωσε ότι υπάρχουν πρακτικές και μέθοδοι όταν μία χώρα βρίσκεται στο παρά πέντε: «είμαστε σε συζητήσεις με το ΔΝΤ, η παράταση είναι δύσκολο να επιτευχθεί γιατί δεν προβλέπεται από το καταστατικό του. Υπάρχουν όμως πρακτικές όταν μια χώρα βρίσκεται στο παρά πέντε για μια αποπληρωμή να υπάρχουν προβλέψεις γι’ αυτό. Το χρηματοδοτικό κενό είναι γύρω στα 2-3 δις, είναι ένα μικρό ποσό τηρουμένων των αναλογιών. Είναι ένα «αγκάθι» που φυτεύτηκε στο δρόμο μας, σαν μια «παγίδα» που έχει τεθεί».

Ανέφερε πως θα υπάρξει διαπραγμάτευση, όπως και για την αναδιάρθρωση του χρέους.


Ο Υπουργός Οικονομικών είπε επίσης πως «το μεγάλο πρόβλημα είναι η ύφεση. Κανείς σοβαρός επενδυτής δεν έρχεται να επενδύσει όταν βλέπει αυτή την ύφεση. Για μας η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι πολύ σημαντική πηγή ελπίδας στο βαθμό που καταφέρουμε να πείσουμε την Ευρώπη ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί για όσες χώρες μαστίζονται από πρόβλημα επενδύσεων».

Για την πάταξη της φοροδιαφυγής είπε ότι «έχουμε συλλέξει πληροφορίες για εξαγωγή συναλλάγματος, για εμβάσματα στο εξωτερικό, έχουμε ένα μεγάλο database υπό τον κ. Νικολούδη, θα διασταυρώσουμε τις φορολογικές δηλώσεις των συγκεκριμένων ατόμων μαζί με τις εξαγωγές αυτές. Αν δούμε πχ ότι κάποιος δήλωνε 5 χιλιάδες ευρώ και βρέθηκαν εκατομμύρια σε τράπεζα στο Λονδίνο χτυπάει καμπανάκι». Έκανε ειδική αναφορά στο περιουσιολόγιο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θέλουμε να φορολογήσουμε τον πλούτο αλλά θέλουμε να φορολογήσουμε τα εισοδήματα που οδήγησαν στον πλούτο».

Εξήγγειλε τη σύσταση νέου Σώματος κατά της φοροδιαφυγής στα αμερικανικά πρότυπα, με "ράμπο" οι οποίοι θα υποδύονται τους θαμώνες σε νυχτερινά κέντρα: «θα χρειαστεί να υπάρξει ένα νέο Σώμα ανθρώπων που δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι και θα λειτουργούν ως θαμώνες και θα συλλέγουν πληροφορίες για τις κακές συμπεριφορές καταναλωτών και καταστηματαρχών νυχτερινών κέντρων με αποδείξεις και μαύρο χρήμα».

Εξέφρασε τη σιγουριά ότι «πολλοί προκάτοχοί μου και γνώσεις είχαν και βούληση, όμως συμμετείχαν σε ένα σύστημα συνδεδεμένο με τα συμφέροντα που φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Εμείς μπορεί να είμαστε μια νέα κυβέρνηση χωρίς ιδιαίτερη πείρα, από την άλλη δεν έχουμε τέτοιου είδους εξαρτήσεις, δεν έχουμε χρηματοδοτηθεί ποτέ από τέτοιου είδους κεφάλαια».

Γενικότερα για το φορολογικό σύστημα είπε πως «πρέπει να σταθεροποιηθεί, θα βάλουμε μπροστά τη σωστή λειτουργία του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου