Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Η κυβέρνηση θέλει να γυρίσει την παιδεία 30 χρόνια πίσω, στις ένδοξες εποχές Αντρέα

Είπε ο κ. Μπαλτάς στην παρθενική του ομιλία στην Βουλή. «Η αριστεία είναι ρετσινιά» διότι δημιουργεί στον αριστεύσαντα το άγχος της συνεχούς επιτυχίας, στον δε αποτυχόντα κολλάει η ρετσινιά της αποτυχίας. Με απλά λόγια, ...
είτε αριστεύσεις είτε αποτύχεις, έχεις την ρετσινιά. Αυτό, όμως, είναι ένα παράδοξο Συριζικής υπουργικής έμπνευσης. Πώς αποφεύγεται το παράδοξο; Σκέφτηκε ο κ. Μπαλτάς, και αποφάσισε ότι το παράδοξο της ρετσινιάς εξαφανίζεται αν εξαφανίσουμε την αριστεία. Και αυτό προτίθεται να κάνει.

Αυτό είναι μία καινοτομία. Υπάρχουν κι άλλες εξ ίσου καταστροφικές για την Παιδεία. Σκέφτεται να επαναφέρει στην διοίκηση των πανεπιστημίων τους επαγγελματίες φοιτητές-συνδικαλιστές των κομματικών οργανώσεων που δρουν στο χώρο του πανεπιστημίου. Ταυτόχρονα, προτίθεται να καταργήσει τα διοικητικά συμβούλια των ΑΕΙ. Με τον τρόπο αυτό, το πανεπιστήμιο θα ξαναγίνει δημοκρατικό!

Υπάρχει κι άλλη. Θα επαναφέρει το καθεστώς των αιωνίων φοιτητών, αυτών που πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο για να ψηφίσουν στις φοιτητικές εκλογές, για να πάρουν το κουπόνι για το εστιατόριο, το πάσο για το λεωφορείο, και το δωρεάν σύγγραμμα, πράγμα ανεξήγητο αφού δεν το διαβάζουν ποτέ, ούτε μπορούν να το πουλήσουν. Δεν έχει καταλάβει το υπουργείο ότι η δυνατότητα να είναι κανείς φοιτητής για οκτώ, δέκα, δεκαπέντε ή και περισσότερα χρόνια παρασύρει τον φοιτητή σε επιλογές που καταλήγουν σε βάρος του;

Και μία ακόμη καινοτομία. Θα καταργήσει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, εκτός αν έχουν και εργαστήρια. Καλή σκέψη. Η εκπαίδευση πρέπει να είναι δωρεάν σ’ όλα τα επίπεδα. Μόνο που ο κ. υπουργός πρέπει να μας πει ποιος θα καλύπτει τις δαπάνες, διότι το υπουργείο δεν μπορεί να πληρώσει. Διότι αν δεν βρεθεί τρόπος να καλύπτονται οι αναγκαίες δαπάνες, τα προγράμματα θα καταργηθούν.

από άρθρο του καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑΘηνών, Θ.Λιανού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου