Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Περί Bitcoin και λοιπών κρυπτονομισμάτων, άλλως πομφόλυγων

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Προ δέκα περίπου ημερών αγόρασα την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», επειδή....

διαφήμιζε, ότι θα δημοσίευε άρθρο για την κατανόηση του λεγόμενου κρυπτονομίσματος με την ονομασία bitcoin.  Διάβασα το ολοσέλιδο άρθρο και δεν κατάλαβα τίποτε.

       Στο μεταξύ είχα ακούσει, ότι Τούρκος τις την κοπάνησε από την Τουρκία συναποκομίζων $ 2 δισ. σε bitcoin, με αποτέλεσμα να υποστούν τεράστια ζημία πολλοί επενδυτές. 

       Προ ημερών πληροφορήθηκα ότι χάκερς χάκαραν το σύστημα  διανομής καυσίμων στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάος με τον εφοδιασμό των πρατηρίων βενζίνης, εν τέλει δε να εισπράξουν οι χάκερς λύτρα ύψους $ 4-5 εκ. σε bitcoin για να στείλουν το λογισμικό που ξεμπλόκαρε το σύστημα.

      Εξ όσων γνωρίζω οι συναλλαγές διενεργούνται σε χρήμα, το οποίον εξ ορισμού αποτελεί μέτρο αξιών και μέσο πληρωμών. Τίποτε άλλο. Το χρήμα δε αποτυπώνεται σε νόμισμα, το οποίο είναι κάθε πολίτης εκ του νόμου υπόχρεως να δέχεται εις εξόφληση απαιτήσεών του και να καταβάλλει εις εξόφληση υποχρεώσεών του.

      Το νόμισμα αντλεί την ισχύ του από την κρατική αυθεντία, η οποία και μόνον μπορεί να προσδώσει σε ένα κομμάτι χαρτί ή μέταλλο συγκεκριμένη αξία, εξ ου και μόνον το κράτος έχει το δικαίωμα να εκδίδει νόμισμα είτε το ίδιο είτε μέσω τρίτου, όπως παλαιότερα μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος που είχε το λεγόμενο «εκδοτικό προνόμιο».   

      Διάβασα, λοιπόν, ότι τα κρυπτονομίσματα δημιουργούν οι miners* [μεταλλωρύχοι] εκ του μηδενός και ο καθένας μπορεί να επενδύσει σ’ αυτά. Πώς επενδύει; Μα αγοράζοντας κρυπτονόμισμα δίνοντας νομίμως και υποχρεωτικώς κυκλοφορούν νόμισμα. Αγοράζω π.χ. 1000 bitcoin δίνοντας € 1000. Και μετά; Πώς αυγαταίνει η επένδυσή μου και τα € 1000 γίνονται € 1100; Κι΄ όταν θέλω να πουλήσω bitcoin, εισπράττω ευρώ προφανώς.

       Έτσι, έχει δημιουργηθεί μία αγορά στην οποία, όπως διαβάζω,  αγοράζονται και πωλούνται αγαθά με bitcoin, όπερ σημαίνει ότι παραγκωνίζεται το επίσημο νόμισμα μιας χώρας κατά παράβαση της νομισματικής νομοθεσίας.

      Στα πρώτα χρόνια του Μνημονίου δημιουργήθηκε μία τέτοια παράνομη νομισματική μονάδα στον Βόλο. Τα μέλη μίας ομάδος  αγόραζαν και πωλούσαν σε Τοπική Εναλλακτική Μονάδα, στην ουσία αντάλλασσαν προϊόντα και υπηρεσίες με μέτρο αξίας την ΤΕΜ. Παρέχω υπηρεσίες ηλεκτρολόγου και «εισπράττω 100 ΤΕΜ». Πηγαίνω στον δικηγόρο και του δίνω 50 ΤΕΜ για μία συμβουλή. Ο δικηγόρος πηγαίνει στον μανάβη και αγοράζει ζαρζαβατικά αντί 25 ΤΕΜ. Είναι προφανές ότι υπήρχε κάποια βάση δεδομένων, όπου καταγράφονταν οι εν λόγω συναλλαγές χωρίς να παρεμβάλλεται χρήμα.  Κάποιος ή κάποιοι κινδύνευ[σ]αν  να μείνουν με τις ΤΕΜ στο χέρι, τις οποίες δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν, όταν μερικοί θα άρχιζαν να αναζητούν ευρώ.    

        https://ellas2.wordpress.com/2011/04/

         Κάποια τέτοια φούσκα πρέπει να είναι και το bitcoin. Πράγμα που γίνεται αντιληπτό, όταν κάποιος την κοπανήσει με κρυπτονόμισμα αξίας $ 2 δισ., με αποτέλεσμα να χάσουν τα αυγά και τα πασχάλια οι «επενδυτές» σε κρυπτονόμισμα.

       Άλλωστε, γιατί ένας άλλος εφευρέτης κρυπτονομίσματος έκανε δωρεά $ 1 δισ. και όχι 1 δισ. κρυπτονομίσματος;

https://www.capital.gr/diethni/3545842/poios-einai-o-27xronos-disekatommuriouxos-pou-dorise-1-dis-dolaria-se-shiba-inu-stin-india

      Και ο Αλεξ Βίνικ γιατί κατεζητείτο από Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ για απάτες  διαπραχθείσες μέσω του κρυπτονομίσματος;

https://www.dailythess.gr/h-megali-klopi-bitcoins-dark-web-ke-chlidati-zoi-tou-rosou-pou-entopise-fbi-sti-chalkidiki/

         Αυτά έχω καταλάβει. Κι’ αν σφάλλω, κάθε βοήθεια για την από μέρους μου κατανόηση του κρυπτονομίσματος  είναι ευπρόσδεκτη.

         Ο ορισμός του κρυπτονομίσματος, πάντως, τα λέει όλα.  

https://www.plus500.gr/Trading/CryptoCurrencies?

«Τα Κρυπτονομίσματα (Κρύπτο) είναι εικονικά συναλλάγματα που συνήθως χρησιμοποιούν ένα αποκεντρωμένο δίκτυο για να πραγματοποιήσουν ασφαλείς χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Με την πλατφόρμα συναλλαγών της Plus500 μπορείτε να πραγματοποιήσετε συναλλαγές Κρύπτο CFD – όπως Bitcoin, Ripple XRP, Ethereum και άλλα – κερδοσκοπώντας από τις κινήσεις των τιμών τους, χωρίς να σας ανήκουν στην πραγματικότητα.»

«….κερδοσκοπώντας από τις κινήσεις των τιμών τους, χωρίς να σας ανήκουν στην πραγματικότητα». Καλό ε;

Σώτος

*Αυτοί είναι οι ξύπνιοι. Οι άλλοι που επενδύουν είναι οι μίνερς [μινάρω κυριολεκτικά σημαίνει μαλακίζομαι (εκ του Πατρινού επιθέτου μινάρας που σημαίνει μαλάκας). Χρησιμοποιείται όμως κατά κύριο λόγο μεταφορικά προς όσους ξεστομίζουν ή κάνουν μαλακίες. Το λέμε επίσης και σε όσους το έχουν κάψει τελείως.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου