Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Η θέση του Π.Φ.Σ. για τα δωρεάν rapid test - Θα έχουν κάποια χρησιμότητα;

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) προσφάτως εξέτασε τη δυνατότητα διάθεσης και διενέργειας των rapid test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 μέσα από τα φαρμακεία μας κατά τα πρότυπα άλλων χωρών που... έχουν ήδη εφαρμόσει τη διαδικασία όπως Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Τσεχία, Αυστρία και τελευταία και η Κύπρος και αποφάσισε να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στον Υπουργό Υγείας.

Οι χθεσινές δηλώσεις της κυβέρνησης αφορούν τη  δωρεάν διάθεση, μέσω των φαρμακείων, rapid test που θα γίνονται από τους ίδιους τους πολίτες.

Η επιλογή από την κυβέρνηση, βάσει της τρέχουσας συγκυρίας, της δυνατότητας μαζικής διάθεσης test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 για τον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων, θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ αφού προηγηθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να εξετασθούν και να επιλυθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τον τρόπο και τη διαδικασία διάθεσής τους.

Εκ του ΠΦΣ


Σχόλιο makpress: 

Το σημαντικότερο που πρέπει να διευκρινιστεί είναι αν τα τεστ θα είναι τα self test, που απλώς το αγοράζεις από το φαρμακείο και πηγαίνεις και το κάνεις σπίτι σου μόνος μου, με μια στάλα αίμα (με τσίμπημα, όπως όταν μετράς το ζάχαρο) ή αν θα είναι τα rapid test όπου ο φαρμακοποιός θα σου παίρνει επίχρισμα από τη μύτη. Το δεύτερο είναι πιο αξιόπιστο, αλλά πρέπει να συμφωνήσουν οι φαρμακοποιοί να μπουν στη διαδικασία να παίρνουν μίξες από τη μύτη του καθένα. Αυτό έχει κινδύνους και κυρίως, απαιτεί πάρα πολύ χρόνο και δεν νομίζουμε να το δεχθούν οι φαρμακοποιοί. Προφανώς, θα μπορεί κανείς να αγοράζει το kit, που έτσι κι αλλιώς, μπορεί να αγοράσει και σήμερα από το skroutz, σε τιμές που ξεκινάνε από 6,5 ευρώ (το κράτος τα αγοράζει χονδρική γύρω στα 3 ευρώ). (https://www.skroutz.gr/c/1353/diagnostic_tests/f/1172365/Covid-Test.html?order_by=pricevat&order_dir=asc)

Tα αποτελέσματα αυτών των τεστ, φυσικά δεν θα προστίθενται στα στατιστικά. Αλλά δεν έχουν και ιδιαίτερη αξία, καθώς ο μόνος που θα ξέρει ότι είναι "θετικό", είναι ο χρήστης, που μπορεί να μην το ψάξει παραπάνω, να μην το πει σε κανέναν, ...άρα; Έχει άραγε αξία και πόση, το να ανακαλύπτω μόνος μου ότι ένα τεστ (που αμφισβητείται κιόλας η αξιοπιστία του) με έδειξε "θετικό"; Θα το ψάξω παραπάνω ή "θα κάνω την πάπια" αν αισθάνομαι καλά; 

Κακό δεν είναι, αλλά αν το αποτέλεσμα το ξέρουμε μόνο εμείς, δεν θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Στην Κύπρο πάντως αποφάσισαν να το κάνουν οι φαρμακοποιοί και να καταχωρούν το αποτέλεσμα σε βάση δεδομένων, ώστε να έχει στοιχεία το κράτος και να μπορεί να γίνει ιχνηλάτιση. Αλλιώς, δεν έχει νόημα. Επομένως, το Α και το Ω του εγχειρήματος είναι αν θα δεχθούν οι φαρμακοποιοί να παίρνουν το επίχρισμα από κάθε πελάτη που μπαίνει στο φαρμακείο τους. Δύσκολο....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου