Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Η απίθανη κωλοτούμπα Μπουτάρη, όταν το αβγό ήρθε στον δικό του ...κόσμο

Ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, στη δίκη για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, με φυσικό αυτουργό τον Παναγιώτη Σαξώνη, ο οποίος....
ήταν ο ταμίας του δήμου, με καθήκον να πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές των υπαλλήλων του Δήμου.

Ο Π. Σαξώνης έπαιρνε μετρητά για να πάει στην τράπεζα να καταθέσει τα χρήματα, επέστρεφε και παρέδιδε στο λογιστήριο του δήμου το Γραμμάτιο Είσπραξης, με το οποίο γινόταν οι εγγραφές, μόνο που το Γραμμάτιο ήταν πλαστογραφημένο από τον ίδιο, όπως έκρινε η δικαιοσύνη καταδικάζοντάς τον σε ισόβια.
Από την όλη διαδικασία και στο Τριμελές και στο Πενταμελές εφετείο, αποδείχθηκε ότι ο Παπαγεωργόπουλος, δεν προσπόρισε κανένα ίδιο όφελος, δεν αύξησε την περιουσία του και δεν βρέθηκαν πουθενά, λεφτά στο όνομά του, που να μην μπορεί να τα δικαιολογήσει.

Καταδικάστηκε τελικά για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση, ότι ήξερε δηλαδή και κάλυπτε τον Σαξώνη.

Στο δικαστήριο λοιπόν, ο Γιάννης Μπουτάρης, ρωτήθηκε επίμονα από τον δικαστή Γ. Αποστολάκη, ο οποίος ήθελε (επίμονα) να εκμαιεύσει λόγια καταδίκης του Παπαγεωργόπουλου, αν πιστεύει πως ο Παπαγεωργόπουλος ήξερε τι γινόταν στο λογιστήριο. Και ο Μπουτάρης, απάντησε το γνωστό "δεν είναι δυνατόν να μην ήξερε", ενώ σε παρόμοια γραμμή και οι αντιδήμαρχοι της παράταξης Μπουτάρη και ο Γ.Γ. του Δήμου Ν.Φωτίου, επέμεναν ότι "ως Δήμαρχος ο Παπαγεωργόπουλος, έπρεπε να γνωρίζει τη διαχείριση των οικονομικών και τα λογιστικά".

Ο Παπ. επέμενε ότι δεν ασχολιόταν με θέματα της καθημερινότητας και της οικονομικής διαχείρισης, αλλά κανείς δεν τον πίστεψε. Ανέφερε στη δίκη του, ότι αυτός πήγε στον εισαγγελέα τον Σαξώνη, όταν ειδοποιήθηκε από υπηρεσιακό παράγοντα για την υπεξαίρεση.

Όταν λοιπόν, ήταν κατηγορούμενος ο αντίπαλος Δήμαρχος, ο κ.Μπουτάρης κατέθετε ότι "ο Δήμαρχος πρέπει να γνωρίζει τι γίνεται στα οικονομικά και τη διαχείριση".


Προχθές, έσκασε η υπόθεση τις εισαγγελικής πρότασης για παραπομπή Μπουτάρη για κακούργημα επειδή ενέκρινε τη "χορήγηση επιδόματος ευθύνης σε δύο υπαλλήλους τις οποίες οι αρμόδιοι του Φεστιβάλ εμφάνιζαν ψευδώς την πρώτη ως διευθύντρια λογιστηρίου και τη δεύτερη ως διευθύντρια προσωπικού, ενώ φέρονται ότι δεν είχαν τα τυπικά προσόντα.".

Και τι απάντησε ο κ. Μπουτάρης (σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Thessnews της 6/10, σελ.16);

"Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ασκεί πολιτική και όχι υπηρεσιακή διοίκηση. Δεν είναι δυνατόν να εμπλέκεται σε διαδικασίες οικονομικής διαχείρισης. Για να επέμβει θα πρέπει να ειδοποιηθεί από κάποιον υπηρεσιακό παράγοντα, καθώς δεν είναι δυνατόν εκ της θέσεώς του να ασκεί εποπτικό έλεγχο. Και στην περίπτωση αυτή δεν ενημερώθηκε ποτέ και από κανέναν για την ύπαρξη προβλημάτων."


ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ:

"Όποιος φτύνει στη θάλασσα, το βρίσκει στο αλάτι", λέει η παροιμία και ο κ.Μπουτάρης, θα την είχε κατανοήσει πολύ καλά, αν δεν είχε αυτή την αόρατη προστασία που τον διαβεβαιώνει ότι και ...γενοκτονία να διαπράξει, δεν θα έχει καμιά συνέπεια. Νομικά δεν θα έχει πρόβλημα, όλοι ξέρουμε πως η "δικαιοσύνη" δεν θα τον παραπέμψει καν ή θα τον απαλλάξει, ό,τι κι αν έχει κάνει, ηθικά όμως είναι έκθετος στην κοινή γνώμη, για τα συνεχή "με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω".