Στη Θεσσαλονίκη θα συνεδριάσει εντός των επομένων ημερών η Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που συγκροτήθηκε στα πλαίσια της Συνθηκολόγησης των Πρεσπών.
Πρόεδρος της Επιτροπής είναι.....
από την ελληνική πλευρά ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μάρκος Μπόλαρης και από τη Σκοπιανή ο διπλωμάτης Βίκτορ Γκαμπέρ.
Σύμφωνα με το άρθρο 8, παράγραφος 5 της συμφωνίας των Πρεσπών, η Επιτροπή θα επιβλέπει τους υπουργούς Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας. Η επιτροπή συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο και η έκθεση σχετικά με το έργο της θα πρέπει να υποβληθεί στο Συμβούλιο σχετικά με τη συνεργασία σε υψηλό επίπεδο, ένα νέο όργανο του οποίου η σύσταση είναι επίσης υποχρεωτική από τη συνθήκη, και το οποίο θα διαχειρίζονται οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών.Πρόεδρος της Επιτροπής είναι.....
από την ελληνική πλευρά ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μάρκος Μπόλαρης και από τη Σκοπιανή ο διπλωμάτης Βίκτορ Γκαμπέρ.
Η διάταξη αυτή ορίζει επακριβώς ότι η επιτροπή θα εξετάσει και αν κρίνει ότι είναι σκόπιμο, να αναθεωρήσει οποιαδήποτε βιβλία και βοηθητικό διδακτικό υλικό όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, τις κατευθυντήριες γραμμές διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται σε κάθε μία από τις χώρες που σύμφωνα με τις αρχές και τους στόχους της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η επιτροπή επίσης θα μελετήσει νέες εκδόσεις των σχολικών βιβλίων και βοηθητικών διδακτικού υλικού, όπως προβλέπεται στο παρόν άρθρο. Η Επιτροπή αποτελείται από επτά μέλη από την "μακεδονική" και την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με το άρθρο VIII, παράγραφος πέντε της Συνθήκης για το όνομα και θα πρέπει να εξετάσει αντικειμενικά επιστημονικά ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων με βάση αποδεικτικά στοιχεία και επιστημονικά τεκμηριωμένες ιστορικές πηγές .
Η επιτροπή θα εξετάσει, σύμφωνα με τον Γκαμπέρ και τα τοπωνύμια, για παράδειγμα, πώς θα αναφέρεται το Μοναστήρι στα ελληνικά σχολικά βιβλία: "Μοναστήρι" ή "Μπίτολα"; ενώ η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέση θέμα ονομασίας της Θεσσαλονίκης, η οποία θα πρέπει στα σχολικά εγχειρίδια των Σκοπίων, να αποκαλείται Thessaloniki κι όχι Solun.
Υπενθυμίζουμε τη σύνθεση της επιτροπής:
Από την ελληνική πλευρά, η επιτροπή αποτελείται από τους:
1. Μάρκο Μπόλαρη, Yφυπουργό Εξωτερικών, ως Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της Επιτροπής.
2.Σπυρίδωνα Σφέτα, Kαθηγητή Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
3.Νικόλαο Ζάικο, Aναπληρωτή Kαθηγητή Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
4.Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Aναπληρώτρια Kαθηγήτρια Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
5. Ιάκωβο Μιχαηλίδη, Aναπληρωτή Kαθηγητή Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
6.Ευθύμιο Χαρλαύτη, Σύμβουλο Πρεσβείας Α΄, Α3 Διεύθυνση Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Υπουργείου Εξωτερικών.
7. Αθανάσιο Λούπα, Yποψήφιο Διδάκτορα Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Από πλευράς πΓΔΜ, όπως ανακοινώθηκε από την πλευρά των Σκοπίων, αποτελείται από τους:
1.Ambassador Victor Gaber, Head
2.Professor Dalibor Jovanovski, PhD, Member
3.Professor Nikos Chausidis, PhD, Member
4.Professor LjudmilSpasov, PhD, Member
5.Assistant Professor Ana Chupeska-Stanishkovska, PhD, Member
6.Professor FahriRamadani, PhD Member
7.Professor Kica Kolbe, PhD, Member.
makpress 31/10/2018