Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Αίτηση για αναδρομικά από μειώσεις συντάξεων : Πώς θα τη συμπληρώσετε

Για να κάνουν τις περικοπές και να πάρουν μέρος των Συντάξεων ... χρειάστηκε μόνο ένας νόμος ...κι όλα έγιναν αυτόματα με πέντε κλικ. Τώρα που που πρέπει να τα επιστρέψουν...
δεν κάνουν την αντίστροφη διαδικασία αλλά σκόπιμα δημιούργησαν μία πλατφόρμα κι απαιτούν από τους Συνταξιούχους γνώσεις πληροφορικής για να πάρουν πίσω αυτά που παράνομα τους παρακράτησαν. Πολλοί ηλικιωμένοι φυσικά ΔΕΝ θα μπορέσουν να κάνουν την διαδικασία, άλλοι θα αναγκαστούν να πληρώσουν λογιστές να τους την κάνουν ... και πολλοί θα κάνουν και λάθη και θα χάσουν και τις προθεσμίες.
Φρόντισαν να υπάρχει ακόμα και ΠΑΓΙΔΕΣ μέσα στο Σύστημα ώστε με το παραμικρό λάθος να μην πάρουν όσα δικαιούνται και να μείνουν αυτά τα χρήματα στο κράτος. Όλο αυτό το κόστος σε εργατοώρες και την ταλαιπωρία θα την πληρώσει ο κοσμάκης.
Η πολλοστή παραβίαση του Συντάγματος με νόμο που κρίθηκε καταχρηστικός ... δεν κοστίζει τίποτα στους βουλευτές που τον ψήφισαν.

>>>Παγίδες:

Προσοχή 1: Η συμπλήρωση των αιτήσεων σε λευκό χαρτί και όχι η συμπλήρωση της αίτησης, ενέχει τον κίνδυνο να μην περιληφθούν όλα όσα πρέπει να ζητήσουν οι συνταξιούχοι

Προσοχή 2: Όπου αναφέρεται ο αριθμός μητρώου, ο κάθε συνταξιούχος από οποιοδήποτε Ταμείο θα αναγράψει τον δικό του Αριθμό Μητρώου Συνταξιούχου (ΑΜΣ), σημειώνοντας και το Ταμείο που ανήκει (π.χ. ΑΜΣ 234567, συνταξιούχος Δημοσίου)

Προσοχή 3: Η αίτηση είναι καλύτερο να υποβληθεί ως το τέλος του 2018 για να καταχωρισθούν αξιώσεις με αναδρομικά από το 2013. Από το 2019 με τον επανυπολογισμό των συντάξεων είναι πιθανό να υπάρξουν συμψηφισμοί των περικοπών με τις προσωπικές διαφορές που έχουν ήδη περαστεί για όλες τις συντάξεις, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου. Με το ενδεχόμενο αυτό και με αίτηση το 2019, η διεκδίκηση μπορεί να περιλαμβάνει 4ετία και όχι 5ετία, δηλαδή για τα έτη 2014-2018, ενώ με αίτηση το 2020 η όποια διεκδίκηση θα περιορίζει το δικαίωμα σε 3ετία (2015-2018).
Προσοχή 4: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τα έντυπα των αιτήσεων στα Ταμεία και να τα συμπληρώσουν εκεί. Το κείμενο της αίτησης πρέπει να έχει:
α) Το αίτημα για την ανάλυση των περικοπών κατά μήνα ή κατ’έτος από το 2013 και μετά
β) Το αίτημα για διακοπή των μειώσεων και την επιστροφή των αναδρομικών από το 2013 σε κύρια επικουρική σύνταξη, καθώς και τα κομμένα Δώρα
γ) Τη νομική επιφύλαξη του συνταξιούχου για αγωγές κατά του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ αν δεν διακόψουν τις περικοπές και αν δεν καταβάλουν τα οφειλόμενα αναδρομικά.

Η ηλεκτρονική αίτηση μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ έχει πολλές παγίδες. Το προσυμπληρωμένο κείμενο του ΕΦΚΑ το μόνο που λέει είναι «παρακαλώ να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις που έχουν καθοριστεί με τις διατάξεις του άρθρου 6 του νόμου 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ ΙΑ.6 του νόμου 4093/2012 στην κύρια και επικουρική που λαμβάνω».

Παγίδα 1 στις e-αιτήσεις: Δεν αναφέρεται τίποτα για διακοπή μειώσεων, τίποτα για ανάλυση περικοπών και τίποτα για αναδρομικά, ενώ δεν έχει καμία αναφορά ούτε σε επαναφορά Δώρων, όπως ορίζουν οι δικαστικές αποφάσεις

Παγίδα 2 στις e-αιτήσεις: Το αίτημα για αναδρομικά, όπως και για ανάλυση των περικοπών κατά μήνα ή κατ’έτος από το 2013 και μετά, θα πρέπει να το γράψουν μόνοι τους οι συνταξιούχοι στο τελευταίο πεδίο (σημείο Β) της ηλεκτρονικής αίτησης. Θα πρέπει δηλαδή να γράψουν τις πλήρεις αξιώσεις τους. Όσοι δεν ξέρουν τι θα πρέπει να συμπληρώσουν, μειώνουν το εύρος των απαιτήσεών τους, κοινώς αποδυναμώνουν τη θέση τους για τα αναδρομικά.

Παγίδα 3 στις e-αιτήσεις: Δεν αποθηκεύεται ώστε να μπορεί να τροποποιηθεί, αλλά έχει μία και μόνη επιλογή: την οριστική υποβολή, χωρίς δικαίωμα επανυποβολής.

Η είσοδος στην ηλεκτρονική αίτηση γίνεται μέσω της ιστοσελίδας efka.gov.gr και στη συνέχεια επιλέγεται το πεδίο «συνταξιούχοι» και μετά «ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς συνταξιούχους». Εκεί υπάρχει η αίτηση. Μόλις επιλέξουν αυτό το πεδίο οι συνταξιούχοι μεταφέρονται στην εφαρμογή του TAXIS και θα πρέπει να γράψουν τους ίδιους κωδικούς που χρησιμοποιούν για τη φορολογική τους δήλωση, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους. Αμέσως μετά ανοίγει η σελίδα με την ηλεκτρονική αίτηση που έχει καταχωρισμένα τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο).<<<

Ξεκινήστε από εδώ: https://apps.ika.gr/eAccess/login.xhtml