Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Καθηγητής Ηρακλείδης: Η Τουρκία έχει δίκιο σε όλα

Η Τουρκία έχει δίκιο και όχι η Ελλάδα» σχετικά με τις διμερείς διαφορές για την ΑΟΖ στο Αιγαίο, ανέφερε ....
μεταξύ άλλων ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων & Ανάλυσης - Επίλυσης Συγκρούσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Αλέξης Ηρακλείδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Realfm 97,8 και τον Δημήτρη Παναγούλη.

«Η Τουρκία έχει δίκιο. Με όλο το κύρος του ανθρώπου που ασχολείται με αυτό το θέμα επί 25 χρόνια. Απολύτως. Το δίκιο της Τουρκίας είναι ότι οποιαδήποτε συμφωνία, χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη δύο μερών ενώ η ελληνική πλευρά δείχνει ότι θέλει να το κάνει μονομερώς το οποίο είναι εντελώς παράνομο. Ξεκάθαρα πράγματα.»

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως σε μια ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο για τα ζητήματα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας «θα πάρει η Τουρκία το ¼ με βάση τα θαλάσσια σύνορα της και τα ¾ η Ελλάδα» επεσήμανε ότι στο ζήτημα της μονομερούς επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ν.μ. η Ελλάδα «τυπικά μπορεί να το κάνει μονομερώς» αν θέλει όμως, όπως συμπλήρωσε, «τα δικά σας παιδιά και τα δικά μου να πάνε φαντάροι».

«Το θέμα των χωρικών υδάτων είναι πιο πονηρό. Το θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι προβληματικό γιατί τυπικά μπορεί να το κάνει μονομερώς η Ελλάδα αλλά το θέμα αν θέλει να το κάνει και να βλάψει τη γειτονική της χώρα ας το κάνει και ας… τα δικά σας τα παιδιά και τα δικά μου ας πάνε φαντάροι.»

«ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα το Διεθνές Δίκαιο λοιπόν θα ορίσει την περιοχή και θα πεί στο τέλος ότι θα ακολουθήσουμε το 1 προς 4: Θα πάρει η Τουρκία το ¼ με βάση τα θαλάσσια σύνορα της και τα ¾ η Ελλάδα. Ξεκάθαρα πράγματα. Είναι σίγουρο αυτό που σας λέω, 75 – 25. Το κακό είναι ότι τόσο στην Ελλάδα και λιγότερο στην Τουρκία έχουν την αίσθηση ότι στη μεν Τουρκία θα πάρουν το μισό Αιγαίο, στη δε Ελλάδα ότι θα πάρουν το 99% της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Όλα αυτά είναι ηλιθιότητες. Θα πάρει η Τουρκία – στη χειρότερη περίπτωση για την Ελλάδα – τα 30, στην καλύτερη περίπτωση για την Ελλάδα τα 20. Θα παίξει μεταξύ 20 και 30. Με απόλυτη βεβαιότητα αυτό που σας λέω.»

«Τα κοιτάσματα στο Αιγαίο κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι εκμεταλλεύσιμα. Αν είναι, καταστρέφουμε το Αιγαίο»

«Τα κοιτάσματα στο Αιγαίο κατά πάσα πιθανότητα – και θέλω να ελπίζω – δεν είναι εκμεταλλεύσιμα. Αν είναι εκμεταλλεύσιμα, καταστρέφουμε το Αιγαίο ολόκληρο γιατί θα υπάρχει μια πετρελαιοκηλίδα μετά την άλλη και θα πηγαίνετε για μπάνιο ή στην Καραϊβική ή στον Ινδικό Ωκεανό. Ας ελπίσουμε ότι δεν υπάρχει εκμεταλλεύσιμο πετρέλαιο για να μην καταστραφεί το Αιγαίο και είναι ό,τι καλύτερο έχουμε και εμείς και η Τουρκία. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δεν είναι εκμεταλλεύσιμα αλλά φυσικά δεν είμαι ειδικός. Όλο το πράγμα παίζεται στην ποσότητα νερού που υπάρχει μέσα στο πετρέλαιο.»

ακούστε τι συνέντευξη εδώ: http://www.enikos.gr/society/604259/a-irakleidis-ston-realfm-978-gia-aoz-i-tourkia-echei-dikio-i-ella