Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Πόσες υπογραφές πρέπει να μαζευτούν για να γίνει δημοψήφισμα;

Μπορεί ο λαός να επιβάλλει δημοψήφισμα με συγκέντρωση υπογραφών;
Ένα ερώτημα που απαντάται συχνά τον τελευταίο καιρό, είναι , αν μπορούν οι Έλληνες πολίτες "να μαζέψουν υπογραφές" για...
ένα ζήτημα και στη συνέχεια να προκαλέσουν δημοψήφισμα. "Πόσες υπογραφές χρειάζονται για να γίνει δημοψήφισμα", είναι μια συχνή ερώτηση. Η απάντηση είναι απλή:

Όσες υπογραφές κι αν συγκεντρωθούν για ένα ζήτημα, ακόμη και εκατομμύρια, δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει, παρά μόνο με απόφαση της Βουλής ή του ΠτΔ.

Το λεγόμενο “λαϊκό δημοψήφισμα” (referendum popolare, referendum populaire) δεν προβλέπεται στο Ελληνικό σύνταγμα. Το άρθρο 44 προβλέπει μόνο το λεγόμενο “Κρατικό” ή δημοψήφισμα με πρωτοβουλία κρατικών οργάνων.


Για το λόγο αυτό, ομάδα καθηγητών νομικής, με επικεφαλής τον Ανδρέα Δημητρόπουλο, πρότεινε  το 2013 αναθεώρηση του Συντάγματος ως εξής:

Η πρόταση για αναθεώρηση

Το άρθρο 44 παρ. 2 εδ α΄ του ισχύοντος Συντάγματος, που προβλέπει το «εθνικό δημοψήφισμα», θα μπορούσε να διαμορφωθεί ως εξής, ώστε στην ήδη προβλεπόμενη μορφή του κυβερνητικού δημοψηφίσματος να προστεθεί και το προεδρικό δημοψήφισμα όπως επίσης και το δημοψήφισμα με πρωτοβουλία των πολιτών:
26. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, είτε κατά τη κρίση του είτε εφόσον το ζητήσουν τουλάχιστον 500.000 εκλογείς ή 100.000 εκλογείς και συναινέσουν 120 βουλευτές ή ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του υπουργικού συμβουλίου.»

Τι λέει το ισχύον Σύνταγμα

Αρθρο 44: Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, δημοψηφίσματα, διαγγέλματα
1. ...
2. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου.
Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.
Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο. Aν νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, η προθεσμία του άρθρου 42 παράγραφος 1 αρχίζει από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

O σχετικός εκτελεστικός νόμος 



Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος του δημοψηφίσματος εκτιμάται από την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο ποσό των 110.000.000 ευρώ.


makpress.blogspot.com

δες και: Πώς μπορεί να φύγει μια χώρα από την ΕΕ; Έχει ξανασυμβεί ; ΝΑΙ, το 1985

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου