Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Ετοιμος για μεγαλύτερα πράγματα ο ΠΑΟΚ

«We always need strong mentality»

Στη ζωή δεν μετρά μόνον το τι κάνεις, αλλά και το πώς το κάνεις. Ο τρόπος με τον οποίο ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το τέταρτο πρωτάθλημα της ιστορίας του είναι ενδεικτικός του.... πόσο έχει μεγαλώσει το κλαμπ τα τελευταία χρόνια και για να είμαστε πιο ακριβείς, από τη στιγμή που ο Ράζβαν Λουτσέσκου πάτησε για πρώτη φορά το χόρτο της Τούμπας.

Ο Δικέφαλος πέτυχε κάτι που μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες έμοιαζε αδιανόητο. Νίκησε καθαρά και διαδοχικά όλους τους μεγάλους του αντιπάλους, διαψεύδοντας ακόμη και μία σημαντική μερίδα οπαδών του, που είχε συμβιβαστεί με την... τέταρτη θέση, μετά την ισοπαλία στη Λαμία. 

Ο θρίαμβος μέσα στο άντρο του «αιώνιου» αντιπάλου του ήταν το κερασάκι στην τούρτα και το επιβλητικό 4Χ4 κόντρα σε ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Άρη θα μείνει στην ιστορία ως το κορυφαίο νικηφόρο σερί στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. 

Ο ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσε να θριαμβεύσει στο πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα όλων των εποχών, αν δεν είχε στον πάγκο του τον χαρισματικό Ρουμάνο μάνατζερ (ο Λουτσέσκου δεν είναι απλά προπονητής, αλλά το απόλυτο αφεντικό στο ποδοσφαιρικό τμήμα, κατά το βρετανικό πρότυπο), που δεν επέτρεψε τον εκτροχιασμό του ασπρόμαυρου τρένου ακόμη και όταν οι παίκτες έδειχναν να έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους. 

«We always need strong mentality» έλεγε και ξανάλεγε ο «στρατηγός» και η εξέλιξη των πραγμάτων έδειξε πως είχε απόλυτα δίκιο. 

Χάρη στην ισχυρή προσωπικότητα και τις σπάνιες επικοινωνιακές αρετές του Λουτσέσκου, που ξέρει πώς να απορροφά όλη την πίεση ώστε οι παίκτες του να ασχολούνται μόνον με τη δουλειά τους στο γήπεδο, ο ΠΑΟΚ έχει εξελιχθεί σε μία ομάδα με... κτηνώδη αυτοπεποίθηση και στόφα αληθινού πρωταθλητή. 

Η εποχή της μιζέριας, της διαλυτικής εσωστρέφειας και των συμπλεγμάτων κατωτερότητας έναντι των μεγάλων ομάδων της Αθήνας ανήκει οριστικά στο παρελθόν. 

Ο ΠΑΟΚ δρέπει, παράλληλα, τους καρπούς της τρομερής δουλειάς που εδώ και χρόνια γίνεται στις ακαδημίες του. Το δεύτερο γκολ του Δικέφαλου στο Χαριλάου ξεκινά από μία μαγική ενέργεια του Γιάννη Κωνσταντέλια, του πιο ταλαντούχου ποδοσφαιριστή που έχει αναδείξει το ελληνικό ποδόσφαιρο εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια. 

Ο «Ντέλιας, ο Κουλιεριάκης, ο Μιχαηλίδης, ο Τζίμας και αρκετοί ακόμη που σύντομα θα κάνουν το άλμα προς την πρώτη ομάδα, είναι τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα ενός ποδοσφαιρικού εργοστασίου που δουλεύει με τις μηχανές στο φουλ. 

Ο ρόλος των ακαδημιών είναι τρομερά σημαντικός, αφού η αδιάκοπη παραγωγή ταλέντων εγγυάται τόσο την αγωνιστική ισχύ, όσο και την οικονομική σταθερότητα του κλαμπ. 

Ο κόσμος του ΠΑΟΚ έχει κάθε λόγο να είναι αισιόδοξος για το εγγύς και το απώτερο μέλλον, αφού το υπάρχον ρόστερ αποτελεί μία εξαιρετική βάση για τη διεκδίκηση υψηλών στόχων και τα επόμενα χρόνια. 

Αν παραμείνουν όλοι οι πρωτοκλασάτοι παίκτες και γίνουν 3-4 στοχευμένες προσθήκες (είναι π.χ. βέβαιο πως η ΠΑΕ θα κάνει τα πάντα για να αντικαταστήσει τον Σαμάτα με έναν πραγματικά δεινό σκόρερ), ο ΠΑΟΚ θα ξεκινήσει τη νέα σεζόν ως φαβορί για την κατάκτηση και του επόμενου πρωταθλήματος. 

Η ενίσχυση είναι απαραίτητη, καθώς η νέα μεγάλη πρόκληση είναι η διεκδίκηση της πρόκρισης στο League Stage (είναι ο διάδοχος της φάσης των ομίλων) του ανανεωμένου Champions League. 

Οι δύο πορείες έως τα προημιτελικά του Europa Conference League (2022, 2024) δείχνουν πως ο Δικέφαλος είναι έτοιμος να επιχειρήσει και την ευρωπαϊκή υπέρβαση.


makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου