Υποχρεωτικές μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, μετακίνηση εκτός νομού για εμβολιασμένους ή με rapid test, λουκέτα και πρόστιμα σε επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης. Μια σειρά από νέα και παλιά έκτακτα μέτρα είναι πάλι στο προσκήνιο με το κυνήγι της μετάλλαξης Δέλτα που πλέον είναι ξεκάθαρο ότι σαρώνει την Ελλάδα. Οι δε προβλέψεις επίσης ξεκάθαρες. Στα τέλη του μήνα πάμε για 2.600 κρούσματα (μπορεί και περισσότερα) και η μετάλλαξη Δέλτα θα μας βρει στις ξαπλώστρες.
Η κυβέρνηση αλλάζει πάλι τακτική (δεν ακυρώνονται όσα έχουν ανακοινωθεί για τους ανεμβολίαστους) και φαίνεται ότι τρέχει να προλάβει τα χειρότερα. Μετά τα 150 ευρώ στους νέους για να τσιμπήσουν την ευκαιρία, τις ποινές για τους ανεμβολίαστους, ανοίγει η κουβέντα για την επιστροφή της μάσκας, τη μετακίνηση εκτός νομού με rapid test - όπως συμβαίνει στα πλοία - ενώ ταυτόχρονα θα εφαρμοστεί νέα στρατηγική για εμβολιασμούς. Ειδικά πάντως για τις μάσκες το μπάχαλο είναι εμφανές από χθες με τις κόντρες κυβερνητικών στελεχών με τα μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων...
Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ανέρχεται μόλις στο 38,2%, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας αυξάνοντας την ανησυχία για την επίτευξη του λεγόμενου τείχους ανοσίας που μετατίθεται για μετά το καλοκαίρι.
«Το τείχος ανοσίας όλο και απομακρύνεται από κοντά μας», δήλωσε ξεκάθαρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Η κυβέρνηση να επιστρατεύσει δημάρχους, αντιδημάρχους, προέδρους κοινοτήτων και λοιπούς αιρετούς, καθώς ως γνώστες των τοπικών κοινωνιών, μπορούν ευκολότερα να εντοπίσουν σε ποιες κατηγορίες πολιτών παρατηρούνται ενδοιασμοί έναντι των εμβολίων και σε ποιες περιοχές υπάρχει δυσκολία πρόσβασης των κατοίκων στα εμβολιαστικά κέντρα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό στο εξής θα υπάρχει στενότερη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και των ΟΤΑ, προκειμένου να εντοπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή, ώστε να γίνει πιο στοχευμένη η προσπάθεια πειθούς των πολιτών που είναι διστακτικοί έναντι των εμβολίων.
Τα ανησυχητικά δεδομένα οδηγούν την κυβέρνηση να επιδιώξει την εντατικοποίηση της εμβολιαστικής εκστρατείας, με τον Πρωθυπουργό να ζητά τη δυναμική εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με δεδομένο μάλιστα ότι συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα, η Στερεά Ελλάδα και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, υστερούν κατά πολύ ως προς την ολοκλήρωση και των δύο φάσεων του εμβολιασμού. Στον αντίποδα, τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν τα Ιόνια νησιά, αλλά και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η επανεμφάνιση Τσιόδρα
Στο μεταξύ, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δίνοντας έμφαση στις περιοχές που υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Η επανεμφάνιση, μετά από αρκετές εβδομάδες απουσίας, φαίνεται ότι κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι ήδη στην Ελλάδα.
Χαμός με τις μάσκες - Σε αναμονή για μετακίνηση εκτός νομού
Η κατάργηση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους έγινε πραγματικότητα πριν από 10 μέρες περίπου. Τώρα υπάρχουν δεύτερες σκέψεις.
Σύμφωνα με την τοποθέτηση του μέλους της επιτροπής, καθηγητή λοιμωξιολογίας Νίκου Σύψα, «Οι κλειστοί χώροι είναι χώροι υπερμετάδοσης. Υπάρχει μία τεράστια παρεξήγηση: η επιτροπή δεν έδωσε καμία οδηγία να βγουν οι μάσκες. Η επιτροπή είπε ότι όταν βγαίνουμε από το σπίτι να φοράμε τις μάσκες. Δεν έχουμε δώσει ποτέ εντολή βγάλτε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους».
Σχετικά με το θέμα της μάσκας, περίπου τις ίδιες αναφορές είχε κάνει και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέροντας την προηγούμενη Πέμπτη: «Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Επιτροπή μας, κατανοώντας την δυσκολία της χρήσης μάσκας μέσα στον καύσωνα, μέσα στο καλοκαίρι, εισηγήθηκε την μη χρήση της μάσκας όταν περπατάμε μόνοι μας στο πεζοδρόμιο. Τονίσαμε ότι με τα σημερινή επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνουμε την διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου σημειώνεται συγχρωτισμός. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι από πολλούς ελήφθη ένα εντελώς λάθος μήνυμα, ότι εισηγηθήκαμε «πετάξτε τις μάσκες».
Στο τραπέζι παραμένει και το μπλόκο στη μετακίνηση εκτός νομού για ανεμβολίαστους.
Άλλωστε αυτή ήταν η εισήγηση της Επιτροπής. Οι ειδικοί ζήτησαν όλες οι μετακινήσεις εκτός νομού να ελέγχονται με rapid test τουλάχιστον για τους ανεμβολίαστους.
Αυστηρά μέτρα στα κέντρα διασκέδασης
Ένα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση, είναι η αυστηροποίηση των ποινών και των προστίμων για την τήρηση των μέτρων στα μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης. Για παράδειγμα, εξετάζεται το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας επιχειρήσεων από την πρώτη κιόλας παράβαση, χωρίς προειδοποίηση και με υψηλότερα πρόστιμα από αυτά που ισχύουν έως τώρα. Τους ελέγχους για την ομαλή λειτουργία της νυχτερινής διασκέδασης θα αναλάβει εξ ολοκλήρου η αστυνομία.
Επιπροσθέτως, υπάρχει σκέψη για ένα ηθικό μπόνους στους πολίτες και τις επιχειρήσεις που τηρούν τα μέτρα, π.χ. να ανακοινώνονται σε λίστες οι επιχειρήσεις που τηρούν τα μέτρα και εκείνες που τα παραβιάζουν.
«Rapid ή μοριακό τεστ και στα ΜΜΜ»
Ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας τονίζει ότι θα χρειαστούν και άλλα μέτρα όπως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, η επαναφορά της μάσκας και η αντικατάσταση των self test με rapid ή PCR.
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ανέφερε, «ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ξενίζει. Αφορά ορισμένες κατηγορίες και πρώτα από όλους τους υγειονομικούς, αλλά και αυτούς που εργάζονται στα ΜΜΜ, στον τουρισμό, στους οίκους φιλοξενίας ηλικιωμένων, αλλά και τους εκπαιδευτικοί που έρχονται σε επαφή με μεγάλες ομάδες ατόμων και είναι εκτεθειμένοι, γιατί πολλά παιδιά είναι ασυμπτωματικοί φορείς του κοροναϊού», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επισήμανε ότι το μέτρο που αφορά στις μετακινήσεις στα νησιά με τα πλοία, θα μπορούσε να γενικευτεί και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή στο μετρό και τα λεωφορεία..
Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε ότι η μάσκα πρέπει να επανέλθει με άλλους όρους, «διότι κακώς έχουμε αρχίσει να θεωρούμε ότι η μάσκα δεν είναι απαραίτητη στην καθημερινότητά μας». Σε κλειστούς χώρους, σύμφωνα με τον καθηγητή, πρέπει να είναι υποχρεωτική, καθώς και σε εξωτερικούς, όπου υπάρχει επαφή με περισσότερα άτομα, όπως παράδειγμα σε γάμους και βαφτίσια.
Ισραήλ: Χαμηλή η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer, στην αποτροπή μετάδοσης του ιού
Το Ισραήλ διαπίστωσε σημαντική πτώση του ποσοστού αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Pfizer απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα. Παραμένει όμως ισχυρό αποτρέποντας τη βαριά νόσηση.
H αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού φαίνεται ότι είναι μικρότερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, στοιχεία που συλλέχθηκαν τον τελευταίο μήνα δείχνουν ότι το εμβόλιο προσφέρει 64% προστασία από μόλυνση από την παραλλαγή για όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για προστασία 94%.
Ωστόσο, τα στοιχεία, τα οποία δημοσιεύτηκαν αρχικά στην ισραηλινή ιστοσελίδα Ynet, δείχνουν επίσης ότι το εμβόλιο παρέχει προστασία 93% από σοβαρή νόσηση και νοσηλεία.
Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ προχώρησε στην άρση όλων των περιορισμών στις 1 Ιουνίου. Έκτοτε, τα κρούσματα έχουν κινηθεί υψηλότερα, με πολλούς ειδικούς να κατηγορούν την παραλλαγή Δέλτα.
Σήμερα Δευτέρα, η χώρα έχει 2.600 ενεργά κρούσματα, τα διπλάσια από την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, το ισραηλινό υπουρείο Υγείας ανακοίνωσε ότι μόνο τα 35 από αυτά νοσούν βαριά.
Το Ισραήλ διαπίστωσε σημαντική πτώση του ποσοστού αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού των Pfizer και BioNTech όσον αφορά την πρόληψη μολύνσεων, λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής «Δέλτα» και της χαλάρωσης των κυβερνητικών περιορισμών, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, επικαλούμενο νέα έκθεση.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα στοιχεία δείχνουν ότι μεταξύ 2 Μαΐου και 5 Ιουνίου το εμβόλιο είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 94,3%. Από τις 6 Ιουνίου, πέντε ημέρες αφότου η κυβέρνηση χαλάρωσε τους περιορισμούς, μέχρι τις αρχές Ιουλίου, το ποσοστό έπεσε στο 64%.
Παρόμοια μείωση καταγράφηκε στην προστασία έναντι των συμπτωμάτων του κορονοϊού, ανέφερε η έκθεση.
Ωστόσο, η προστασία έναντι της νοσηλείας και των σοβαρών ασθενειών παρέμεινε ισχυρή. Από τις 2 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου, το ποσοστό αποτελεσματικότητας στην πρόληψη της νοσηλείας ήταν 98,2%, σε σύγκριση με το 93% από τις 6 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου.
Παρόμοια μείωση του ποσοστού καταγράφηκε και για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών μεταξύ των ατόμων που είχαν εμβολιαστεί.
Αυτά τα στοιχεία, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, δείχνουν ότι πολλά από τα νέα κρούσματα είναι μεταξύ ατόμων που έχουν εμβολιαστεί, ενώ ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών αυξάνεται πολύ πιο αργά.
Μέχρι τη Δευτέρα, η χώρα είχε σχεδόν 2.600 ενεργά κρούσματα, υπερδιπλάσια από την προηγούμενη εβδομάδα, αν και το υπουργείο είπε ότι μόνο 35 θεωρήθηκαν σοβαρά περιστατικά.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η κυβέρνηση σκέφτεται να επαναφέρει ορισμένους περιορισμούς. Αξιωματούχοι εξετάζουν, επίσης, το ενδεχόμενο να συστήσουν τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου.
Το Ισραήλ διαπίστωσε σημαντική πτώση του ποσοστού αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Pfizer απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα. Παραμένει όμως ισχυρό αποτρέποντας τη βαριά νόσηση.
H αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού φαίνεται ότι είναι μικρότερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, στοιχεία που συλλέχθηκαν τον τελευταίο μήνα δείχνουν ότι το εμβόλιο προσφέρει 64% προστασία από μόλυνση από την παραλλαγή για όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για προστασία 94%.
Ωστόσο, τα στοιχεία, τα οποία δημοσιεύτηκαν αρχικά στην ισραηλινή ιστοσελίδα Ynet, δείχνουν επίσης ότι το εμβόλιο παρέχει προστασία 93% από σοβαρή νόσηση και νοσηλεία.
Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ προχώρησε στην άρση όλων των περιορισμών στις 1 Ιουνίου. Έκτοτε, τα κρούσματα έχουν κινηθεί υψηλότερα, με πολλούς ειδικούς να κατηγορούν την παραλλαγή Δέλτα.
Σήμερα Δευτέρα, η χώρα έχει 2.600 ενεργά κρούσματα, τα διπλάσια από την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, το ισραηλινό υπουρείο Υγείας ανακοίνωσε ότι μόνο τα 35 από αυτά νοσούν βαριά.
Το Ισραήλ διαπίστωσε σημαντική πτώση του ποσοστού αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού των Pfizer και BioNTech όσον αφορά την πρόληψη μολύνσεων, λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής «Δέλτα» και της χαλάρωσης των κυβερνητικών περιορισμών, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, επικαλούμενο νέα έκθεση.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα στοιχεία δείχνουν ότι μεταξύ 2 Μαΐου και 5 Ιουνίου το εμβόλιο είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 94,3%. Από τις 6 Ιουνίου, πέντε ημέρες αφότου η κυβέρνηση χαλάρωσε τους περιορισμούς, μέχρι τις αρχές Ιουλίου, το ποσοστό έπεσε στο 64%.
Παρόμοια μείωση καταγράφηκε στην προστασία έναντι των συμπτωμάτων του κορονοϊού, ανέφερε η έκθεση.
Ωστόσο, η προστασία έναντι της νοσηλείας και των σοβαρών ασθενειών παρέμεινε ισχυρή. Από τις 2 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου, το ποσοστό αποτελεσματικότητας στην πρόληψη της νοσηλείας ήταν 98,2%, σε σύγκριση με το 93% από τις 6 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου.
Παρόμοια μείωση του ποσοστού καταγράφηκε και για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών μεταξύ των ατόμων που είχαν εμβολιαστεί.
Αυτά τα στοιχεία, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, δείχνουν ότι πολλά από τα νέα κρούσματα είναι μεταξύ ατόμων που έχουν εμβολιαστεί, ενώ ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών αυξάνεται πολύ πιο αργά.
Μέχρι τη Δευτέρα, η χώρα είχε σχεδόν 2.600 ενεργά κρούσματα, υπερδιπλάσια από την προηγούμενη εβδομάδα, αν και το υπουργείο είπε ότι μόνο 35 θεωρήθηκαν σοβαρά περιστατικά.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η κυβέρνηση σκέφτεται να επαναφέρει ορισμένους περιορισμούς. Αξιωματούχοι εξετάζουν, επίσης, το ενδεχόμενο να συστήσουν τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου.
Σαρηγιάννης: 2.600 κρούσματα στο τέλος Ιουλίου
Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο iEidiseis σημειώνει ότι χθες η μέση τιμή κρουσμάτων της εβδομάδας ήταν 742. Το επόμενο 7ήμερο το μοντέλο του ΑΠΘ δείχνει 1143 κρούσματα και μέχρι τέλη Ιουλίου υπολογίζεται ο αριθμός αυτός να φτάσει τα 2600…
https://www.ieidiseis.gr/ellada/100292/nea-metra-me-aroma-apo-ta-palia-gia-maskes-kai-metakinisi-ektos-nomoy
https://www.ieidiseis.gr/ellada/100292/nea-metra-me-aroma-apo-ta-palia-gia-maskes-kai-metakinisi-ektos-nomoy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου